PH U HRVANJU

Lika pobjedom nad prvakom Vindijom juri prema trećem naslovu

29.10.2011 u 13:39

Bionic
Reading

Sadašnji čelnici, a nekoć natjecatelji, predsjednik kluba Karlo Bem i tajnik Antun Palković, otprve će istaknuti imena asova Nenada i Nevena Žugaja, ponosa Like, koji danas u klupskoj konkurenciji nastupaju u Njemačkoj

Hrvački klub Lika, utemeljen 1966. i zamišljen ponajprije kao zavičajno okupljalište ličke omladine u Zagrebu, postao je vremenom zaštitni znak vrhunskog sporta i privlačenja upravo gradske i prigradske djece. Lika je dvaput bila treća u Kupu prvaka europskih zemalja (1972. i 1975) te dvaput treća u Kupu Europskog hrvačkog saveza (2007. i 2010).

Sadašnji čelnici, a nekoć natjecatelji, predsjednik kluba Karlo Bem i tajnik Antun Palković, otprve će istaknuti imena asova Nenada i Nevena Žugaja, ponosa Like, koji danas u klupskoj konkurenciji nastupaju u Njemačkoj.

'Postala je to uobičajena praksa da vrhunski natjecatelji iz mnogih zemalja, od Bugarske do Gruzije, hrvaju u njemačkoj ligi', ističu Karlo Bem i Antun Palković.

'Neven Žugaj je osvojio broncu na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu i izborio sudjelovanje na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. Nenad je bio treći na svijetu 2010. Nenad i Danijel Janečić, inače peti na ovogodišnjem Europskom prvenstvu, još imaju izgleda za ispunjavanje olimpijske norme', s ponosom u glasu kaže 33-godišnji Ivan Kralj, jedan iz mlađe garde klupskog vodstva.

'Kralj bi nas trebao zamijeniti', najavljuju Karlo Bem i Antun Palković, koji su na čelu Like dva desetljeća.

Kralj još hrva, a počeo se baviti tim sportom kao dvadesetogodišnjak.

'To je dokaz da nikad nije kasno za početak bavljenja sportom. Uz Liku i hrvanje veže me prijateljstvo', pripominje Ivan Kralj.

U hrvatskoj hrvačkoj ligi u ovoj sezoni seniorska momčad nema premca. U derbiju četvrtog kruga Lika je u Varaždinu pobijedila braniteljicu naslova državnog prvaka, drugoplasiranu Vindiju, 6:1.

Pobjedu vrijednu naslova prvaka izborili su Sandro Frankol, Ivan Lončarić, Dominik Etlinger, Danijel Janečić, Marko Šačić, Dino Filipović i Marko Koščević.

U Lici, međutim, kažu da valja čekati na slavljenički pjenušac u povodu osvajanja trećeg naslova hrvatskog prvaka jer su do završetka natjecanja ostala dva susreta: 5. studenog s trećeplasiranim Gavrilovićem u Petrinji i 12. studenog sa četvrtoplasiranim Sesvetama u Zagrebu.

U hrvatskoj hrvačkoj ligi za Liku su još nastupali Ivan Kralj, Josip Lopac, Marko Lalić, Marko Čačić, Zvonimir Perica i Štef Matošić. Klubu su pristupili nekadašnji članovi Metalca, kluba koji trenira na Kineziološkom fakultetu, Domagoj Etlinger i Marko Koščević.

'Etlinger je 2009. bio europski kadetski prvak i on je jedan od kandidata za nastup na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016', podvlači Antun Palković.

U Lici još ima mladih natjecatelja. U novom valu pristižu kadeti, braća Ante, Josip, Filip i Domagoj Bagarić.

‘Šareno’ je to ličko društvo i po godinama života i po zanimanju, od liječnika i profesora tjelesnog odgoja do đaka, studenata i zaposlenika.

Trener prve momčadi je Petar Prodanović, trener mladih Danko Šunić, a trener grapplinga, novog hrvačkog sporta bez udaranja je Zlatko Klarić.

Prvi predsjednik Like bio je književnik Pero Budak. Likine prostorije u središtu Zagreba, u dvorišnoj zgradi na Trgu žrtava fašizma, uredne su kao da će se u njima već sutra održati olimpijski turnir. Zacijelo i zaslugom domara Jurice Kopetića. A u prostorijama je uvijek živahno. Lika se diči i veteranima, poglavito Josipom Čorkom, osvajačem srebrne medalje na Olimpijskim igrama 1972. i svjetskim veteranskim prvakom te Zdravkom Pekečom, brončanim na ovogodišnjem Svjetskom veteranskom prvenstvu.

Geslo Ivana Kralja, budućeg klupskog čelnika, glasi ‘dobro se dobrim vraća’. Bez obzira na uspone i padove koji ni Liku nisu zaobišli u dosadašnjih 45 godina…