NEIZVJESNO DO KRAJA

Lige petice: Posljednji juriš Reala, Uniteda i Rome

03.05.2010 u 16:47

Bionic
Reading

Još je samo nekoliko kola ostalo u najjačim nogometnim ligama Europe. Jedino što je zasad sigurno jest Bayernov naslov u Bundesligi, a u ostalim ligama se vodi mrtva utrka

Pred bundesligašima je ostalo još samo jedno kolo do kraja. Zahvaljujući pobjedi od 3:1 nad Bochumom te porazu Schalkea na svom terenu od Werdera, Bayern je osvojio prvenstvo u 'foto finišu' ispred Rakitićevog Schalkea, nakon dvogodišnjeg posta. Tako je Bayern osvojio svoj 22. naslov u povijesti. U posljednjem kolu bavarski će gigant u Berlinu proslaviti naslov i tako zaokružiti sezonu iz snova. Još je pred igračima trenera Van Gaala samo finale Lige prvaka za neponovljivu sezonu.

U španjolskoj ligi se pak nastavlja Realova potjera za Barcelonom. Tri kola prije kraja Primere Barca bježi tek jedan bod pred 'kraljevskim klubom'. Do kraja prvenstva katalonski klub će ugostiti 18-plasirani Tenerife te Valladolid u posljednjem kolu, dok će u goste Sevilli. S druge strane, Real putuje u goste Mallorci, dočekuje Athletic Bilbao te u posljednjem kolu putuje u Malagu. Gledajući raspored, igrači trenera Guardiole imaju nešto lakše protivnike (igraju sa 18. i 19. momčadi), no Real se sigurno neće predati. Onaj tko u posljednje kolo uđe bez kiksa, vrlo vjerojatno će na kraju i slaviti.

Marseille je u francuskom prvenstvu sve bliže slavlju. Lučki grad sanja devetu titulu, zapravo, bila bi to deseta da Marseilleu zbog namještanja nije oduzet naslov iz sezone 1992/93. Tri kola prije kraja Marseille ima pet bodova prednosti pred prvim pratiteljem Auxerreom. Pred početak sezone Marseilleu i Auxerreu nitko nije davao šanse da bi se mogli suprotstaviti Lyonu i Bordeauxu, no danas, tri kola prije kraja, baš ta dva kluba vode ogorčenu bitku za ulazak u Ligu prvaka.

Već u srijedu Marseille ima priliku osvojiti naslov, i to ukoliko pobijedi trećeplasirani Lille, dok bi Auxerre na svom travnjaku morao izgubiti od 14-plasiranog Lensa. Ukoliko se to ne dogodi, Marseille ima kolo prije kraja lagan zadatak. Na njihov Velodrome dolazi posljednjeplasirani Grenoble i tu će vjerojatno završiti nagađanja tko će osvojiti francusku ligu. Auxerre će se sigurno boriti do posljednjeg kola, no samo čudo dijeli Marseille do devetog naslova prvaka Francuske.

Što se tiče mrtve utrke u Serie A, sasvim je izgledno da će se pitanje prvaka riješiti u posljednjem kolu jer vodeće momčadi igraju protiv klubova kojima bodovi ništa ne znače. U igri za naslov su Roma i Inter. Do posljednjeg kola bit će otvoreno pitanje hoće li Roma osvojiti četvrti naslov ili Inter svoj 18.

Trenutno Inter drži vodeću poziciju s dva boda više od Rome, a pred njima su još dvije utakmice. Mourinhovi igrači će dočekati Veronu te u posljednjem kolu idu u goste Sieni koja je već odavno izgubila prvoligaški status. Roma pak dočekuje Cagliari, a na kraju će igrati s Veronom. Gledajući kako igra Inter posljednjih tjedana, teško da će milanska momčad prosuti bodove u ova dva kola, no ukoliko se to dogodi, Roma iz prikrajka vreba i sigurno će iskoristiti svaki kiks Mourinhove ekipe.

Prava drama odvijat će se i u engleskom Premiershipu. Kolo prije kraja Chelsea ima bod prednosti pred Manchester Unitedom, a u tom kolu obje momčadi igraju doma, i to protiv ekipa koje su nominalno slabije. Chelsea na svom Stamford Bridgeu ugošćuje Wigan (15. momčad prvenstva), dok United na Old Trafordu dočekuje Stoke (12. momčad prvenstva). Računica je jasna, i Chelsea i United moraju pobijediti ukoliko žele naslov, premda su u ovom trenutku talijanski stručnjak Ancelotti i njegov Chelsea za dlaku bliže naslovu.