ovo nije normalno

Lewis Hamilton ne može vjerovati što mu rade; brutalno su ga kažnjavali cijelog vikenda, ali on je ipak pobijedio. No, kaznama tu nije bio kraj...

15.11.2021 u 13:24

Bionic
Reading

U samo dva dana Lewis Hamilton je proživio ono što većina pilota Formule 1 neće u cijeloj karijeri. Sakupio je toliko očekivanih i neočekivanih kazni da bi mnogi odustali, ali ne i on. I na kraju, nakon što je pobijedio na utrci za Veliku nagradu Brazila, dočekala ga je nova kazna!

Svjetski je prvak Lewis Hamilton očekivano kažnjen zbog promjene motora, a potom je u sprintu i u utrci za Veliku nagradu Brazila, doslovno je sa zadnjeg stigao do prvog mjesta. U sprintu morao krenuti s posljednjeg mjesta i osvojio je peto, ali je zbog promjene dijela motora kažnjen s još minus pet mjesta na startu.

Tako je na samoj utrci za VN Brazila krenuo kao deseti, ali je na kraju na stazi bio bolji i brži od Maxa Verstappena u red Bullu, izravnog konkurenta za naslov prvaka!

'Uoči ovog vikenda nisam vjerovao da ćemo ovoliko smanjiti zaostatak kao što smo to danas učinili. Nevjerojatno, ali od samog početka je išlo protiv nas', rekao je Hamilton nakon utrke i 101. pobjede u karijeri te dodao:

'Ali mislim da ovo pokazuje da nikada ne trebate odustati, nevažno s čime ste sve suočeni. Morate se nastaviti boriti, ne smijete nikada odustati. Tako sam pristupio ovom vikendu i iz toga sam crpio inspiraciju. Ali ova pobjeda mi je kao prva jer već dugo nisam pobijedio.'

Nema mu se što za prigovoriti, slavio je čisto, na stazi je bio brži, bolji i pametniji od izravnog konkurenta za naslov prvaka Maxa Verstappena.

'Pritiskao sam koliko sam god mogao. Startao sam zadnji u sprint utrci, a imao sam još i pet mjesta kazne. Mislim da mi je ovo bio najteži vikend u karijeri. Ali otac me podsjetio na 2004. godinu kad sam vozio Formulu 3 u Bahreinu. Startao sam zadnji i završio 10., a onda sam završio prvi. Ova pobjeda je za mog oca', zaključio je Hamilton.

  • +16
Formula 1, Velika nagrada Brazila, Interlagos, 14.11.2021. Izvor: EPA / Autor: Sebastiao Moreira

No, da se ne bi opustio i zaboravio kako je to kad ga kažnjavaju, stigla mu je još jedna 'čestitka'. Umjesto da slavi pobjedu, Lewis Hamilton se morao suočiti s novom kaznom. Zato što je otkopčao sigurnosne pojaseve u pobjedničkom krugu kažnjen je s 25.000 eura!

'Male brzine u tim bolidima jako su velike za nezavezanoga putnika. Također, F1 vozači daju primjer juniorskim kategorijama. Izuzetno je važno da juniorski vozači nauče važnost korištenja svih sigurnosnih sustava u bolidu u svakom trenutku', obrazložili su disciplinski suci kaznu.

Lewis Hamilton je pobjedom u Brazilu smanjio zaostatak za Maxom Verstappenom na 14 bodova, a do kraja ove izuzetno uzbudljive i neizvjesne sezone su ostale još tri utrke.