formula 1

Lewis Hamilton još nije potpisao ugovor s Mercedesom, a sezona Formule 1 uskoro započinje; sad je jasnije zašto se ovo događa

28.01.2021 u 20:47

Bionic
Reading

Sedmerostruki svjetski prvak Lewis Hamilton (35) i Formula 1 ekipa Mercedesa na pragu su novog produženja ugovora, tvrde njemački mediji. No, vremena za pregovore je sve manje, nova sezona uskoro počinje, nervoza je s obje strane sve izraženija...

Mercedes na kraju prošle sezone, u kojoj je osvojio gotovo sve što se osvojiti moglo, naglasio da je Hamiltonov novi ugovor samo formalnost, ali to do sada ipak nije realizirano.

'Uskoro je vrlo rastezljiv koncept. Ali to će biti uskoro, više nismo jako daleko. Ovdje se radi o prijateljstvu. Lewis je vrlo važan, ne samo za našu momčad, već i za marku Mercedes. Ali pravila u Formuli 1 se mijenjaju i to je također tema naših pregovora', kazao je šef Mercedesove momčadi u Formuli 1 Toto Wolff.

Prema Wolffu, Lewis Hamilton bi trebao biti potpisati sredinom ožujka prije početka testiranja u Bahreinu, ali mu očito ipak neće biti ponuđen dugoročni ugovor s Mercedesom, jer je Wolff produljenje za tri sezone smatrao nerealnim.

Prvi je problem to što je Hamilton za novi ugovor tražio okruglo 40 milijuna eura na godinu, ali uz uvjet da ugovor bude na četiri godine! To bi značilo da mu Mercedes mora isplatiti 160 milijuna eura, a time bi Hamilton postao najplaćeniji pilot Formule 1 u povijesti! Problem? Mercedes je izgubio velik novac zbog pandemije koronavirusa i u kompaniji Hamiltonove zahtjeve smatraju nerealnima!

No, nije plaća bila jedini problem jer Hamilton je imao još 'suludih' zahtjeva. Tako je, među ostalim, tražio isplatu čak deset posto od nagradnog fonda kojeg će Mercedes zaraditi ako/kad osvoji titulu svjetskog prvaka u konkurenciji konstruktora. Uz to je Hamilton tražio za sebe i jedan primjerak automobila koji će Mercedes u budućnosti proizvesti, i to u limitiranom segmentu, riječ je o seriji AMG One. A želi aktivno sudjelovati i u razvoju električnog automobila koji bi Mercedes trebao proizvoditi u budućnosti...

Hamilton za Mercedes vozi od 2013. godine, ali potpisuje kraće ugovore. Posljednji je zaključio na dvije godine u 2018., a je taj istekao prošlog prosinca. Vremena za pregovore više jednostavno nema, nova sezona Formule 1 starta 21. ožujka, no treba odraditi i testiranja novih bolida.