Poklonili se najvećem

Leo Messi upisao se u povijest; do ulaznice pokušalo doći više od milijun Argentinaca, a zna se i razlog

24.03.2023 u 08:42

Bionic
Reading

Leo Messi upisao se u povijest nogometa nakon što je zabio svoj jubilarni 800. gol u karijeri. Ali ne na bilo kakvoj utakmici...

Istina, uspio je to u dresu reprezentacije Argentine koja je s 2:0 nadigrala Panamu u prijateljskoj utakmici.

Inače, ovo je bila prva utakmica Argentine nakon što su u Katru slavili na Svjetskom prvenstvu, a bolji stadion od legendarnog El Monumentala u Buenos Airesu nisu mogli odabrati. Kad je Messi izašao na teren sa šampionskim pokalom nastao je delirij! Bio je to trenutak koji su Argentinci jako dugo čekali...

Svih 80 tisuća ulaznica za ovu utakmicu, kako bi se naklonili svjetskim prvacima, planulo je u rekordnom roku, a navodno je potražnja bila veća nego ikada. Navodno je više od milijun Argentinaca željelo doći do ulaznice kako bi se naklonili jednom od najvećih nogometasša svih vremena Leu Messiju.

'Uvijek sam sanjao o ovom trenutku i proslavi s vama. S mojom zemljom, Argentinom. Ne želim zaboraviti sve suigrače koje sam imao ranije jer smo također učinili sve da dobijemo ovo. Uživajmo svi u trećoj zvjezdici', kazao je Messi na razglas stadiona prije ove posebne utakmice.

A oni koji su bili na stadionu svjedočili su povijesti, ali su to morali čekati sve do 89. minute kad je Messi zabio svoj jubilarni 800. gol u karijeri (na 1016 utakmica). I to iz slobodnog udarca!

Za zabavu se brinuo DJ Fer Palacio kojeg su odabrali igrači.

"Bila je to još jedna čarobna noć svjetskih prvaka," kazao je jedan od navijača.

"Samo želim vidjeti Messija, doputovao sam iz Río Negra nakon što su moji roditelji nabavili ulaznice," dodao je 10-godišnji Santiago.

Dodajmo kako je Argentina povela tek u 78. minuti kad je Almada u mrežu pospremio loptu nakon što je Messi pogodio okvir gola iz slobodnog udarca.

No, Messi nije rekorder jer je na vrhu Cristiano Ronaldo koji je ukupno zabio 830 golova. A kako dobro obojica igraju jasno je kako će još neko vrijeme tresti mreže u klubovima i reprezentaciji te će tako poboljšati svoje rekorde.

Nakon utakmice nitko nije napustio stadion, jer su nogometaši u pratnji svojih partnera i djece krenuli u počasni krug, svatko sa svojom replikom trofeja Svjetskog prvenstva.

Moći im dati priliku da slave kod kuće. Ne znam kada će se ovako nešto moći ponoviti. Lijepo je vidjeti ljude tako ujedinjene. Nemam riječi," dodao je argentinski izbornik Lionel Scaloni.

Argentinski vratar Emiliano "Dibu" Martinez bio je jedan od onih kojima se najviše pljeskalo na El Monumentalu. Nakon utakmice vratar "Gauča" ponovio je svoje kontroverzno slavlje zbog kojeg se nakon World Cupa u Katru našao na udaru brojnih kritika.

Podsjetimo, prilikom dodjele Zlatne rukavice za najboljeg vratara SP-a, Martinez je preuzeo nagradu, a zatim je prislonio na svoje međunožje. Član francuskog parlamenta i predsjednik Organizacijskog odbora za Olimpijske igre u Parizu Karl Olvie je čak zatražio od FIFA-e da oduzme nagradu zbog njegove geste koju je smatrao opscenim.

Dibu Martínez je nastavio sa svojim kontroverznim slavljem i nakon utakmice s Panamom. Ovoga puta u ruci je imao pokal, a pridružili su mu se German Pezzella, Guido Rodriguez, Geronimo Rulli i Marcos "Huevo" Acuna koji su oponašalii vratara Aston Ville svatko sa svoju replikom pokala. Nije dugo trebala da fotografija postane viralna na društvenim mrežama.