POSLJEDNJI RUSKI CAR

Legendarni MMA borac odlazi u mirovinu; njegov meč s Cro Copom proglašen je jednim od najboljih u povijesti

03.02.2023 u 08:11

Bionic
Reading

Rus Fedor Emelianenko (46) jedan je od najboljih MMA boraca svih vremena, a ovog će se vikenda u noći sa subote na nedjelju na priredbi Bellator 290 i službeno umiroviti.

Legendarni će se Fedor Emelianenko (46) nakon 23 godine profesionalne karijere ovog vikenda oprostiti od MMA borbi. Ovo je definitivan kraj jedne ere borilačkog sporta jer jedna od najvećih zvijezda nekadašnjeg Pridea odlazi u borilačku mirovinu.

No, Fedor će se oprostiti u svom stilu, borbom u Inglewoodu, predgrađu Los Angelesa, u kultnoj dvorani Forum. Protivnik? Aktualni prvak teške kategorije Ryan Bader (39) koji je Fedora u siječnju 2019. godine nokautirao za samo 35 sekundi borbe. Realno, bio mu je to najteži poraz u karijeri.

Zato su mu čelnici Bellatora, profesionalne borilačke organizacije za koju Fedor nastupa od 2017. godine, ispunili želju vezanu za posljednju borbu. A 'posljednji ruski car' je poželio pokušati osvetiti taj najteži poraz u karijeri.

Fedor Emelianenko za mnoge je najveći MMA borac svih vremena ili barem najveći teškaš. U Prideu je dominirao između 2001. i 2009. godine, kad je imao 27 pobjeda u nizu.

Pobjeđivao je borce poput Minotaura Nogueire i Mirka Cro Copa Filipovića. U borbi za teškašku titulu Cro Cop je te 2005. godine poprilično 'preuredio' Rusa nakon što mu je već u prvoj rundi slomio nos. No, na kraju je jednoglasnom sudačkom odlukom ipak slavio Fedor, a ta je borba proglašena za jednu od najboljih svih vremena, ujedno i borbom tog desetljeća!

>> borbu Fedora i Cro Copa pogledajte OVDJE

A Fedor je nizao pobjede protiv najvećih boraca tog vremena, pobjeđivao je Marka Colemana, Marka Hunta, Kevina Randlemana, Garyja Goodridgea, Tima Sylvije, Andreja Arlovskog...

No, od 2009. godine do danas nije se suviše proslavio. Kad je napokon dočekan njegov dolazak u SAD, započeo je s tri pobjede u Strikeforceu, no onda su uslijedila tri poraza u nizu, sva tri prekidom. Bolji od njega bili su Fabrizio Werdum, Bigfoot Silva i Dan Henderson. Nakon toga je napustio Strikeforce, odradio još tri borbe i umirovio se 2012. godine.

Ipak, posljednjeg dana 2015. godine vratio se u ring te je nakon tri samostalne borbe 2017. godine potpisao za Bellator gdje ga je u prvom nastupu porazio Matt Mitrione.

Upisao je Fedor onda dvije turnirske pobjede prije spomenutog poraza od Badera, a onda i pobjede nad Quintonom Jacksonom i Timom Johnsonom krajem 2021. godine.

Podsjetimo, Fedor Emelianenko je u karijeri odradio 47 MMA mečeva, 40 puta je slavio, šest puta izgubio, a jedan je meč završio bez pobjednika.