francuska legenda

Velika tuga u svijetu Formule 1; preminuo je nekadašnji pilot Renaulta čije je ime zauvijek ispisano u povijesti ove momčadi

02.02.2023 u 21:48

Bionic
Reading

Bivši francuski vozač Formule 1 i prvi vozač koji je ostvario pobjedu u bolidu Renaulta, Jean Pierre Jabouille preminuo je u dobi od 80 godina

Jean Pierre Jabouille se natjecao u Formuli 1 između 1974. i 1981. godine vozeći za Williams Racing Cars, Surtees, Tyrrell, Renault i Ligier.

Nastupio je na 49 Grand Prix utrka, no odustao je čak 37 puta, većinom zbog tehničkih kvarova na bolidima. Ostvario je i dvije pobjede - prvu 1979. godine na utrci za Veliku nagradu Francuske u Diju ostvarivši prvu pobjedu za Renault u ovom natjecanju. Drugu pobjedu je ostvario na austrijskom Österreichringu 1980. godine.

Okušao se Jabouille i u drugim vrstama auto-moto sporta, a tri puta je osvojio treće mjesto na legendarnoj utrci 24 sata Le Mansa.

Nakon završetka karijere radio je kao tehnički suradnik i timski menadžer s raznim ekipama, uključujući Ligier i Peugeot, a osmislio je i vlastiti tim za utrke izdržljivosti Jabouille-Bouresche Racing.