samo za tportal

Legendarni Ivan Klasnić prisjetio se hrvatskog kiksa na Malti, ali i poslao poruku izborniku Daliću i Bruni Petkoviću: Ako je tako...

10.11.2021 u 10:20

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija ovog četvrtka (20.45 sati) na Malti igra utakmicu kvalifikacija za svjetsko prvenstvo, a s obzirom na stanje na ljestvici H skupine, Dalićeva momčad nema pravo na pogrešku. Naravno, Hrvatska je od Malte puno bolja, ali takva je bila i 2005. godine, no onda se ipak dogodilo veliko iznenađenje te je dvoboj okončan rezultatom 1:1

Hrvatska je tog rujanskog dana 2005. godine na Malti doživjela dvije 'pljuske'. Prvo je reprezentacija remizirala (1:1), a potom su i hrvatski navijači izazvali nerede zbog kojih je crvenilo u licu bilo još veće.

Ipak, na kraju kvalifikacija čiji je cilj bio SP 2006. u Njemačkoj, Hrvatska je ipak uspjela odraditi zadaću te je momčad pod vodstvom Zlatka Cice Kranjčara stigla na svjetsku smotru.

Međutim, taj je remi na Malti bilo veliko upozorenje, ali i dobra škola za sve kako se ni u jednu utakmicu ne smije ući sa stavom 'lako ćemo'.

'Niti u jednu utakmicu ne ulaziš podcjenjujući protivnika, no očito smo imali negdje u podsvijesti kako smo bolji, kako će pobjeda doći sama od sebe. I pri tom smo još poveli (op.a. gol za vodstvo Hrvatske zabio je Niko Kranjčar). No, bilo je sparno, mi smo bili umorni i od puta s Islanda, tako da nas je sve to valjda i dodatno umrtvilo', prisjetio se tog neugodnog gostovanja Ivan Klasnić, bivši hrvatski reprezentativac, čiju je karijeru obilježila i neugodna bolest bubrega, zbog čega je bio na transplantaciji.

Naravno, pitali smo ga i za zdravlje.

'Hvala Bogu, dobro je. Čuvam se, pazim se, a to bi trebali i svi, s obzirom na cjelokupnu situaciju oko koronavirusa'.

Nego, isto savjetujete - a to znači oprez - i hrvatskim igračima, koje u četvrtak čeka važan ogled na Malti.

'U svakom slučaju, trebaju biti oprezni. Svi znamo da je Hrvatska bolja i kvalitetnija, ali treba to pokazati i dokazati na terenu. Igrači Malte sigurno će ginuti na terenu, borit će se kao i uvijek, vjerojatno s desetoricom u zadnjem bloku. I zato naši trebaju biti strpljivi i mudri, ne trebaju srljati i gubiti glavu ako ne postignu gol odmah na početku. Jer prilika će sigurno imati. I dovoljno je da jednom lopta uđe u mrežu, jer i pobjeda 1:0 nosi tri važna boda'.

U reprezentaciju se vratio Bruno Petković, koji posljednjih tjedana igra na visokom nivou, ali na poziciji razigravača. No, u najavi utakmice izbornik Dalić rekao je da ga vidi puno bliže protivničkom golu.

'A ako je tako, onda moraju popričati. Nije na meni da govorim tko će gdje igrati. Ozbiljni su ljudi, valjda će se dogovoriti', našalio se Klasnić, a onda ipak konstatirao.

'Treba sa što više igrača dolaziti u završnicu, u taj 'centar', i stvarati što više prilika, a onda će se sigurno naći netko tko će zabiti. Imamo klasnih igrača, samo ne smiju podcijeniti Maltu. I siguran sam da neće, jer svjesni su što ova utakmica nosi i kakvu važnost ima', zaključio je Ivan Klasnić, koji je u reprezentativnom dresu odigrao 41 utakmicu i zabio 12 golova. S tim učinkom nalazi se na 15. mjestu liste najboljih strijelaca, a kojeg dijeli s legendarnim kapetanom Zvonimirom Bobanom.

  • +7
Hrvatski nogometni reprezentativci odradili trening na Maksimiru Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL