iz praga za tportal

Legendarni i najpoznatiji češki nogometaš Antonin Panenka otkrio nam je što je najveća opasnost za Hrvatsku: To u nogometu nikad nije dobro...

Bionic
Reading

Hrvatska i Češka ovog petka od 18 sati u Glasgowu igraju utakmicu 2. kola skupine D Europskog prvenstva. Momčadi dočekuju sraz u posve različitim raspoloženjima, jer Hrvatska je u prvom kolu poražena od Engleske dok je Češka upisala pobjedu protiv Škotske. Stoga se na Hampden Parku očekuje odlična utakmica

A tko bi drugi mogao bolje najaviti današnju utakmicu između Hrvatske i Češke nego Antonin Panenka. Za Čehe nogometni bog, ne samo zbog legendarnog penala u finalu Europskog prvenstva 1976. godine, kojim je donio tadašnjoj Čehoslovačkoj naslov prvaka protiv Zapadne Njemačke.

Inače, nemojte ga nikad pitati za taj gol, 45 godina sluša ista pitanja. Svatko bi postao alergičan...

Panenka je za Čehe prije svega simbol praških Bohemiansa, kasnije i bečkog Rapida. Njegovi su slobodnjaci preko živog zida ušli u češku povijest. Znao je Panenka zabiti i direktno iz kornera.

Budući da je na travnjaku nekada bio stari lisac, možda najlukaviji češki nogometaš uopće, komentirao je i superpogodak Patrika Schicka protiv Škotske. Je li i on pokušao nešto slično?

'Jesam, bilo je to na terenu Intera iz Bratislave. Ali bilo je puno dalje, pucao sam još sa svoje polovine terena. Nažalost, pogodio sam stativu.'

Uoči ove utakmice zna se sve, kome što treba. I zato ne treba izmišljati toplu vodu.

'Tri boda protiv Škotske donose nam olakšanje, remi protiv Hrvatske puno bi nam značio. U prednosti smo, svakako, psihološka je prednost na našoj strani', logično je izjavio 72-godišnji Antonin Panenka u izjavi za tportal i Sportske novosti.

U svoje igračko vrijeme nije bio u prilici sučeliti se s hrvatskim igračima, ipak se sjeća nekih imena.

'Da, Šurjak, recimo. Mužinić, Buljan, Žungul, Katalinski, kako ih ne bih znao u redovima Jugoslavije iz 1976. godine? Za mene je najbolji bio Branko Oblak. Kako to, on nije Hrvat? Zbilja, Slovenac?'

Bio je Panenka u bečkom Rapidu suigrač Cice Kranjčara i Pere Bručića, to mu je dovoljno za prognozu utakmice u petak.

'Znam, oni će se gurati u ofenzivu. Imaju neprikosnovenog Modrića, tu je i Perišić. Hrvati su južni Slaveni, glave su im uvijek vruće. Česi će vrebati iz kontranapada, što može biti zanimljivo', smatra brkata češka legenda.

Ovu njegovu izjavu treba zapamtiti.

'Velika imena koja igraju u velikim klubovima, to je Hrvatska. Ali znate, puno je igrača koji bi htjeli riješiti utakmicu. A to u nogometu nikad nije dobro. Hrvati, koji će igrati na sve ili ništa, u ovoj utakmici mogu stradati', završio je Panenka, možda ne najbolji, ali sasvim sigurno najpoznatiji češki nogometaš.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal