samo za tportal

Legenda zlatne generacije Pjesnika upozorio je gdje su Česi posebno jaki, a onda i oduševio: Englezi bi njihovu najjaču momčad preselili u London

16.06.2021 u 18:22

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija u petak od 18 sati u Glasgowu igra izuzetno važnu utakmicu D skupine Eura, u kojoj će snage odmjeriti s Češkom. Iako bi svaki poznavatelj nogometa prednost dao Dalićevoj momčadi, bivši legendarni igrač jedne od najvećih generacija NK Zagreba, Milan Đekić ipak poziva na oprez

Nakon poraza od Engleske u prvom kolu D skupine, Hrvatska je u situaciji da si ne smije dopustiti još jedan kiks, posebno ne protiv Češke, koja je u prvom kolu svladala Škotsku.

Hrvatska i Češka dosad su odigrale tri međusobne utakmice. Samo jedna je bila službena - na Euru 2016., koja je završila remijem 2:2. U dvije prijateljske, naši su 2011. slavili 4:2, dok su 1996. godine, nakon remija 1:1 na Kupu kralja Hassana II u Casablanci, pobijedili u raspucavanju s bijele točke. Prema tome, možemo se hrabriti da protiv Čeha imamo više uspjeha. A i rezultati posljednjih godina, laganu prednost daju Dalićevoj momčad, čiju glavninu čine srebrni sa SP-a 2018. godine.

No, Česi se sigurno neće predati. Uvjeren je u to i 70-godišnji Milan Đekić, bivši napadač NK Zagreba, član zlatne generacije Pjesnika koja je bila pri vrhu lige bivše Jugoslavije a u kojoj su, između ostalih, igrali Rukljač, Antolić, Smolek, Močibob, Tucak... A vodio ih je Vlatko Marković, poslije i Otto Barić.

'Moram priznati da me uspjeh Češke u prvom kolu protiv Škotske uopće nije iznenadio. Jer, suprotno nekim razmišljanjima, oko njihove reprezentacije vlada veliki optimizam, kojeg baziraju na velikim uspjesima praške Slavije, odnosno njezinim odličnim rezultatima i u Ligi prvaka i Europskoj ligi', počeo je svoju analizu Milan Đekić koji već desetljećima živi u Pragu, te je itekako dobro upućen u nogometna zbivanja u toj zemlji.

'Taj optimizam dodatno je pojačao i Tomaš Souček, odnosno Vladimir Coufal, koji sjajno igraju u West Ham Unitedu, bivšem klubu našeg Slavena Bilića, a s kojim su se izborili i za mjesto u Europskoj ligi. Inače, obojica su među Čekićare stigli iz praške Slavije. I toliko su impresionirali Engleze, da se navijači West Hama šale kako bi u London trebali dovesti cijelu ekipu iz Praga'.

U Hrvatskoj se stekao dojam da su Česi jako pali nakon poraza 0:4 protiv Italije, u prijateljskoj utakmici prije Eura?

'Ni govora, jer Česi su mentalno jako slični Nijemcima. Kao što ih jedna pobjeda ne ponese, tako ih niti taj poraz, a pogotovo u prijateljskoj utakmici, ne može baciti u depresiju. Vrlo su posloženi. Snagu im daje i činjenica da imaju puno igrača koji igraju u inozemstvu, poput Kaderabeka, koji je s Kramarićem u Hoffenheimu, Daride koji je u Herthi, ili Janktu u Sampdoriji. Na golu im je i Rakitićev suigrač iz Seville Vaclik'.

  • +8
Škotska - Češka, 1. kolo Eura 2021. Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Ipak, posebna je priča izbornik Jaroslav Šilhavy?

'Da, a zanimljivo i on je godinama radio u Slaviji, to jest postavljao temelje ovoj današnjoj momčadi. On je vrlo smiren i staložen, ima veliko nogometno znanje i zna kako utjecati na igrače. I vjerujte mi, čak da Česi i povedu protiv Hrvatske, on ne bi dopustio nikakvu euforiju, nikakvo veselje'.

Nadajmo se da se to ipak neće dogoditi, odnosno da će Hrvatska biti ta koja će diktirati igru te imati rezultat.

'I ja se nadam da će biti tako, a da bi tako i bilo, Hrvatska u ovu utakmicu mora ući autoritativno. Jer ipak je ona svjetski viceprvak, ima puno više klasnih igrača. I možda je čak i bolje da je u prvom kolu izgubila od Engleske, kako u ovoj utakmici ne bi bilo eventualnog kalkuliranja pa i igranja na jedan bod'.

Na što bi Dalić i igrači trebali paziti? U čemu su Česi jaki?

'Vidjeli smo već puno puta da su nam prekidi rak-rana. A Česi su pak jako dobro uigrani na prekidima, posebno na drugim, ili čak trećim ubačajima. U toj skok igri dominiraju Patrik Schick, ali i Souček, tako da bih na taj segment igre jako upozorio. A kada vidimo kako je Schick ušao u turnir, s dva gola, sigurni smo da će i protiv Hrvatske htjeti nastaviti u istom ritmu', zaključio je Đekić.