PRIZNANJE ZA ZASLUGE

Legendarni hrvatski nogometaš u petak postaje vitez

05.04.2016 u 14:42

Bionic
Reading

Legendarnom hrvatskom nogometašu Josipu Skoblaru ovoga će petka u francuskom Marseilleu biti uručeno odličje 'Viteza nacionalnog reda za zasluge'

Samo priznanje Skoblaru će predati gradonačelnik Marseillea, ujedno i predsjednik Metropole Aix-Marseille-Provence te potpredsjednik Senata, Jean-Claude Gaudin. Prigodnoj svečanosti će prisustvovati i delegacija Hrvatskog nogometnog saveza.

Josip Skoblar rođen je 12. ožujka 1941. godine u Privlaci kraj Zadra te je svoju nogometnu karijeru započeo u Zadru gdje je proveo jednu sezonu. Potom prelazi u OFK Beograd za koji je do 1966. upisao 162 nastupa uz 63 gola da bi zatim pristupio Hannoveru koji ga posuđuje Marseilleu. 1969. godine prelazi u Marseille gdje je postao istinska legenda kluba nakon ukupno 174 nastupa i 151 pogotka. Skoblar je u prvoj "povratničkoj" sezoni u Marseilleu zabio nevjerojatna 44 pogotka, rekord francuske lige, a te je godine bio i najbolji strijelac Europe.

Karijeru je završio u Rijeci s 36 nastupa i deset pogodaka. Nastupao je Skoblar i za reprezentaciju Jugoslavije za koju je zabio 11 golova, a po igračkom umirovljenju je prešao u trenerske vode. U "svom" Marseilleu je obavljao i dužnosti tehničkog direktora i skauta kluba te će ovo veliko priznanje i primiti upravo u gradu koji je obilježio njegovu veliku nogometnu karijeru.