Mladenović za tportal

Legendarni fotoreporter pratio je Ćiru Blaževića od prvih dana: On mi nije komplicirao stvari kao ostali treneri...

09.02.2023 u 11:12

Bionic
Reading

Legendarni hrvatski fotoreporter Radiša Mladenović, koji je nedavno proslavio 91. rođendan, za tportal se prisjetio mnogobrojnih susreta s Miroslavom Ćirom Blaževićem

Vijest o smrti legendarnog trenera Miroslava Ćire Blaževića brzo se proširila Hrvatskom i regijom, a 91-godišnji Radiša Mladenović – kojem je cijela fotoreporterska karijera vezana za zagrebački Dinamo – rekao nam je da mu je ta tužna vijest teško pala.

>> Autor legendarne fotke Dražena Petrovića odlučio donirati više od 30 tisuća sportskih fotografija; evo što je svima poručio

U svojoj dugoj i bogatoj karijeri Mladenović – kojem je prva fotografija objavljena daleke 1948. u beogradskoj Borbi - postao je najpoznatiji po fotografijama Dražana Jerkovića kako škaricama zabija gol za Dinamo te Dražena Petrovića kako kao igrač Cibone dodaje loptu kroz noge. Te su fotografije obišle svijet!

Proslavio se i fotografijama Zvonimira Bobana, Nikole Dragaša, Mate Parlova, zatim legendarnog Pelea kad je sa Santosom igrao u Zagrebu, a autor je i mnogobrojnih fotografija Miroslava Ćire Blaževića.

'Evo, otišao je i naš Ćiro i baš sam tužan. Uvijek me zvao 'sine' i kad god bih ga zamolio za fotografiju njega ili momčadi, uvijek je bio susretljiv. Sad ću vam reći najkraće moguće - Ćiro nije komplicirao stvari kao svi ostali treneri koji su tražili izgovore zašto ne danas ili slično. Kod Ćire je sve bilo jednostavno i uz sve to bio je pravi profesionalac. Disciplina u njegovim momčadima bila je savršena, svi igrači bili su sređeni i svi obrijani. No moram reći i da se u njegovim momčadima, pogotovo u onom šampionskom Dinamu 1982., osjetilo zajedništvo. Baš su bili prava klapa i zato su bili prvaci države i nije slučajno smatran trenerom svih trenera', kazao je za tportal 91-godišnji Radiša Mladenović, i danas aktivan. Ne propušta utakmice Dinama i nema dana da u rukama ne drži svoj fotoaparat.

Prisjetio se Mladenović i dana u kojima je Ćiro Blažević bio izbornik hrvatske nogometne reprezentacije te kako je na skupnom fotografiranju postrojio igrače u odijelima tako da je to izgledalo 'kao da je došao na proglašenje sportaša godine'.

'S njim je sve bilo tako jednostavno. Uvijek je bio veliki šaljivdžija i dobre volje. Vidjeli smo se na promociji njegovog dokumentarnog filma i na promociji knjige Velimira Zajeca i baš se ničim nije moglo primijetiti da se bori s opakom bolešću. Razmijenili smo nekoliko riječi i njegovu poštapalicu 'sine' uvijek ću pamtiti i zauvijek će me na njega podsjećati', dodao je Mladenović.

  • +22
Miroslav Ćiro Blažević - karijera Izvor: EPA / Autor: Achim_Scheidemann