ODMAH NA IGRAMA U RIJU

Legenda sigurna kako će novo pravilo uništiti rukomet

03.08.2016 u 14:49

Bionic
Reading

Na Olimpijskim igrama vidjet ćemo neka nova pravila u rukometu, a jedno od njih nije se svidjelo legendarnom Staffanu Olssonu (52), današnjem švedskom izborniku

Rukomet će na Igrama u Riju doživjeti neke promjene, a jedno pravilo ne izgleda baš kao sretno rješenje. Radi se o sedmom igraču u polju koji u napadu mijenja vratara. Dopušta se da taj igrač više ne mora nositi marker, ali taj rukometaš onda ne smije stati na gol ni ulaziti u vratarski prostor. Ako suparnička momčad ima izglednu šansu za gol, a taj sedmi igrač povrijedi vratarov prostor, dosuđuje se sedmerac.

Tu inovaciju prokomentirao je Staffan Olsson, današnji švedski izbornik koji je kao igrač sa svojom reprezentacijom osvojio čak četiri europska zlata i dva najsjajnija svjetska odličja, ali isto tako nikada nije bio na najvišem postolju na Olimpijskim igrama, tri puta je izgubio u finalu i uzeo srebro, a jedanput je kobna bila Hrvatska (1996.).

'Rukomet će postati dosadan, uvjeren sam kako će momčadi koristiti sedmog igrača za napad s dva pivota. Taktički, ekipe će izbjegavati pokušaje s vanjskih pozicija zbog straha od kontre i primanja lakih golova jer će mreža biti prazna. To će biti statičan rukomet, u kojem će najveća preokupacija biti izbjeći pogreške', rekao je Olsson.

Inače, neka od novih pravila su i oko pasivne igre, prilikom podizanja ruku sudaca momčad u napadu moći će odraditi još samo šest dodavanja, a nakon toga joj se odmah oduzima napad. Tu je i plavi karton zbog kojeg se pokreće posebna istraga disciplinske komisije poslije utakmice. Isto tako, želi se spriječiti simuliranje ozljeda kako bi se zaustavila igra. Sada će taj igrač morati napustiti teren, a vratiti se može tek nakon trećeg napada svoje momčadi.