iskreni petar metličić

Legenda hrvatskog rukometa još je jednom istaknula najveći problem naše reprezentacije: Mi to nemamo i protivnici to jako dobro znaju

15.03.2021 u 06:45

Bionic
Reading

Hrvatska rukometna reprezentacija ostala je bez plasmana na Olimpijske igre u Tokiju! 'Kauboji' su u kvalifikacijama izgubili od Francuske te pobijedili Portugal i Tunis, ali to nije bilo dovoljno. Portugalci su u šokantnoj završnici, u posljednjim sekundama utakmice, svladali Francuze i izbacili nas

Teško je biti realan i reći da hrvatski rukometaši u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Tokiju nisu odradili svoj posao, dobili su 'kauboji' ono što su dobiti morali, a izgubili su od Francuza (ponovno, po tko zna više koji put!)... Na kraju nisu ovisili samo o sebi i to im se osvetilo. Portugalci su odigrali hrabro, svladali Francuze i zasluženo idu u Tokio. A 'kauboji' će imati slobodno ljeto. Neka, barem će se napokon odmoriti.

No, kriza rezultata naše rukometne reprezentacije nastavlja se i nakon debakla na SP-u u Egiptu. Lino Červar je odstupio s mjesta izbornika, a nezahvalnog se posla prihvatio Hrvoje Horvat. Nije mogao puno napraviti u ovih nekoliko dana koliko je imao reprezentaciju na okupu, a sve mane naših 'kauboja' najbolje je - po tko zna koji put - detektirala legenda hrvatskog rukometa Petar Metličić!

Kao stručni komentator RTL televizije Metličić je upozorio na ogromne 'rupe' u našoj momčadi. Možda ga je netko napokon i čuo iako je svima jasno gdje je najveći problem ove reprezentacije.

  • +11
Hrvatska - Tunis, rukomet, kvalifikacije za Olimpijske igre, 14.3.2021. Izvor: Profimedia / Autor: Sylvain THOMAS / AFP / Profimedia

'Treba biti realan, za neku budućnost ne možemo biti zadovoljni. Mislim da Hrvatska može puno bolje nego što je pokazala. Rezultatski smo napravili sve što smo trebali, ali da je bilo dobro i nije. Bilo je trenutaka kada smo bili dosta konfuzni i loši, bilo je trenutaka kada smo igrali dobro. Ali to je draž izborničkog posla', kazao je Metličić u programu RTL televizije u trenucima kad se još nije znalo da smo ostali bez plasmana na Olimpijske igre.

Neki će se od aktualnih reprezentativaca morati potruditi da dokažu da su dostojni hrvatskog dresa. Ako neće, ima mladih koji jedva čekaju priliku.

'Prije svega, imena u ovom trenutku nisu važna. Najvažnije je da Hrvatska može i mora bolje. Oni prvi toga moraju biti svjesni, mi ovdje (u studiju) smo nebitni. Ako oni sami nisu svjesni da moraju bolje onda stvarno nemamo o čemu pričati. Treba biti realan i samokritičan. Nije to nikakva mana, samo tako možeš ići naprijed. I važno je da svi budu zdravi', razmišlja Petar Metličić koji već neko vrijeme upozorava na vjerojatno najveći problem ove momčadi:

  • +11
Hrvatska - Portugal, rukomet, kvalifikacije za Olimpijske igre, 13.3.2021. Izvor: Profimedia / Autor: Sylvain THOMAS / AFP / Profimedia

'Mi vanjski šut jednostavno nemamo! To nije samo problem danas nego neko određeno vrijeme i to moramo popraviti. Nekad ti treba da obranu podigneš, da pivot dobije više prostora, a ne da naši protivnici znaju da ne možemo šutnuti s devet metara', zaključio je Metličić.

Činjenica je da smo zbog ozljede ostali bez našeg prvog 'bombardera' Luke Stepanića, ali je isto tako činjenica da Luka Šebetić u već nekoliko reprezentativnih akcija nije opravdao poziv i jednostavno nije 'materijal' na koji se u budućnosti može računati. Uz to je napadački potpuno podbacio Marko Mamić koji je u tri utakmice ostao bez zabijenog gola...

Kako god bilo, za očekivati je da će nakon novog debakla dogoditi smjena generacija u našoj reprezentaciji. Nekoliko je veterana još ranije najavljivalo kako će im Olimpijske igre u Tokiju biti posljednje veliko natjecanje. A sada će u mirovinu nešto ranije. No, o tome kad te naše legende i službeno objave odlazak u reprezentativnu mirovinu.