DOBRE VIJESTI

Kvaliteta Prve lige osigurala nam brži ulazak u Europu

11.10.2012 u 11:31

Bionic
Reading

Hrvatska je ponovo napredovala, ovaj puta za jedno mjesto, sa 22. na 21. mjesto od 53. nacionalna nogometna saveza. Ova pozicija i slijedeće godine garantira četiri mjesta za naše klubove u kvalifikacijama za UEFA Ligu prvaka i Europsku ligu

UEFA je objavila kalendar natjecanja i pristupnu listu u UEFA natjecanja za 2013/14. godinu na kojoj nema bitnih promjena u odnosu na prošlogodišnji poredak nacionalnih saveza, posebno ne u samom vrhu: Engleska, Španjolska, Njemačka i Italija zadržale su 4 vodeće pozicije, Portugal je preskočio Francusku, Rusija je ostala na 7. mjestu, Nizozemska je preskočila Ukrajinu koja je sada 9, a jednako je i Grčka pomaknula Tursku s 10. pozicije.

Hrvatska je na toj listi ponovo napredovala, ovaj puta za jedno mjesto (prošle godine za čak 5 mjesta), sa 22. na 21. mjesto od 53. nacionalna nogometna saveza. Ova pozicija i slijedeće godine garantira četiri mjesta za naše klubove u kvalifikacijama za UEFA Ligu prvaka i Europsku ligu (petog predstavnika donosi 15. mjesto na pristupnoj listi).

Međutim, pomak od jednog mjesta na pristupnoj listi vrlo je važan jer donosi promjenu za trećeplasirani klub iz našeg prvenstva koji će s natjecanjem započeti u 2. kolu kvalifikacija za Europsku ligu, a ne kao do sada, već u 1. kolu koje počinje 14 dana ranije.

Tako će sva četiri naša predstavnika s UEFA natjecanjem započeti u 2. kolu: prvak Hrvatske uključuje se u drugom kvalifikacijskom kolu za UEFA Ligu prvaka (16/17. srpnja 2013. i 23./24. srpnja 2013.), a tri kluba u kvalifikacijsko kolo za Europsku ligu (pobjednik HNK-a, drugoplasirani i trećeplasirani klub MAXtv Prve lige) koje se igra 18. i 25. srpnja 2013.