DOMAĆIN BRAZIL

Kup konfederacija; mini SP ili samo revija kontinenata?

15.06.2013 u 11:44

Bionic
Reading

Kup konfederacija će 15. 6. otvoriti domaćin Brazil s prvakom Azije, Japanom. U skupini su još Meksiko i Italija.

U skupini B se nalaze Španjolska, Urugvaj, Tahiti i Nigerija. Natjecanje koje će Brazilcima poslužiti kao generalna proba za Svjetsko prvenstvo igrat će se na šest stadiona u šest gradova. Sastave u kojima reprezentacije putuju u Brazil možete pogledati ovdje. Zanimljivost je što će ovo biti prvo natjecanje na kojem bi se trebala koristiti tehnologija za gol liniju.

Skupina A

Peterostruke svjetske prvake i osmerostruke prvake Južne Amerike ne treba posebno predstavljati. Brazilcima će ovo biti sedmi nastup na Kupu konfederacija koji su do sad tri puta osvojili i jednom igrali u finalu. Budući da ne igraju kvalifikacije, ovo će im biti prve natjecateljske utakmice od 2011. Premda ovo natjecanje prvenstveno treba shvatiti kao pripremu za Svjetsko prvenstvo, očekivano je da će Brazilci pred domaćom publikom pokušati ostaviti što bolji dojam i osvojiti ga.

Japanska nogometna reprezentacija se može pohvaliti s četiri titule prvaka Azije i četiri sudjelovanja na Svjetskom prvenstvu. Nedavno su postali prva reprezentacija koja je osigurala plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Na Kupu konfederacija su do sada nastupali četiri puta a 2001. su igrali finale natjecanja. Momčad im se sastoji od igrača iz japanske i europskih liga i očekivano je da će biti svima težak protivnik.

Meksikanci su osam puta bili prvaci Sjeverne, Srednje Amerike i Kariba, dok su na Svjetskom prvenstvu nastupali četrnaest puta. Ovo će im biti šesti nastup na Kupu konfederacija, natjecanju koje su 2001. osvojili pobjedom u finalu protvi Brazila. Uvijek solidna reprezentacija, ali bez velikih uspjeha i s relativno malim brojem top igrača kroz povijest, Meksiko će na natjecanje poslati momčad u kojoj brojem dominiraju igrači iz njihove lige i pokušati iznenaditi protiv favorita.

U svom drugom nastupu na Kupu konfederacija, na koji su se kvalificirali kao europski viceprvaci, Talijani će pokušati ostaviti bolji dojam nego na prošlom izdanju kada su nakon dva poraza ispali u skupini. Četverostruki svjetski i jednom europski prvaci, Talijani često eksperimentiraju na prijateljskim utakmicama te tek treba vidjeti kako će se na ovom natjecanju postaviti. Uz Brazilce ih se mora smatrati  favoritima u skupini.


Skupina B

Aktualni svjetski i europski prvaci, Španjolci, drugi put će nastupiti na Kupu konfederacija. Od kraja prošlog desetljeća dominiraju svjetskim nogometom te su broj međunarodnih titula podigli na tri Eura i jedno Svjetsko prvenstvo. U Brazil putuju u najjačem sastavu u kojemu bi možda bilo mjesta za nekog od igrača koji trenutno nastupaju na Europskom prvenstvu do 21 godine. Objektivno najjača momčad natjecanja trebat će vidjeti koliko će eksperimentirati i hoće li ozbiljno pokušati osvojiti jedini trofej koji im nedostaje.

Prvacima Južne Amerike, Urugvaju, ovo će biti drugi nastup na Kupu konfederacija. Dvostruki svjetski i petnaesterostruki južnoamerički prvaci trenutno se muče u kvalifikacijama i drže peto mjesto koje vodi u dodatne kvalifikacije. Dobri igrači koji uglavnom igraju u europskim ligama  razlog su zašto su uvijek zanimljivi za gledanje.

Nacionalnoj momčadi Francuske Polinezije, Tahitiju, ovo će biti prvi nastup na Kupu konfederacija. Iskoristivši slabljenje konkurencije u Oceaniji zbog prelaska Australije u AFC, 2012. prvi put su osvojili kontinentalno natjecanje. Od momčadi čiji igrači gotovo isključivo igraju u domaćoj ligi i koja je završila treća u kvalifikacijama Oceanije za Svjetsko prvenstvo, ne može se puno očekivati. Reprezentaciji koja do sada u svojoj povijesti gotovo da nije igrala s protivnicima van svoje konfederacije, ovo će biti vrijedno iskustvo.

Trostrukim prvacima Afrike i četverostrukim sudionicima Svjetskog prvenstva, Nigeriji, ovo će biti drugi nastup na Kupu konfederacija, natjecanju na kojem su u prošlom nastupu došli do polufinala. Pomalo iznenađujuće, u sastavu će imati čak osam igrača koji igraju u nigerijskim klubovima. Reprezentacija koja je sredinom devedesetih bila među najatraktivnijima u svijetu, trenutno nije na toj razini, no pokušat će, ako igrači odustanu od štrajka zbog skukoba sa savezom oko premija, iznenaditi. U suprotnom je pitanje hoće li uopće nastupati i koje će to posljedice po nigerijsku reprezentaciju imati.