STVARANJE VELIKANA

Krajem šezdesetih kreće era Ajaxa i kijevskog Dinama

23.10.2012 u 08:18

Bionic
Reading

'Nogomet je kao avion. Što su veće brzine, veći je otpor zraka i glava mora biti aerodinamična', izjavio je legendarni trener kijevskog Dinama Viktor Maslov, kojeg se smatra jednim od kreatora moderne nogometne taktike, nakon što je prvi na teren izveo nešto nalik formaciji 4-4-2. Tih se godina u Kijevu, kao i u Amsterdamu, događala nogometna revolucija, pa iako nisu osvajali naslove, Ajax i Dinamo dijele ove redove s Feyenoordom, Tottenhamom i madridskim Atleticom na našoj rang listi šezdesetih, čiji je autor Psellus, član communityja na portalu Tribina.hr

Iako je i dan danas u sjeni velikog Ajaxa, pa čak i PSV-a u Nizozemskoj, Feyenoord 1960-ih godina uopće nije bio loš. Štoviše, prometnuo se u Top 10 najuspješnijih klubova u Europi, pozicioniravši se ispred puno razvikanijih Tottenhama, madridskog Atletica, kijevskog Dinama i već spomenutog Alaxa. Tri naslova prvaka, dva domaća kupa, jedna Kup prvaka i Interkontinentalni kup vrijednosti su koje definitivno ne treba zanemariti.

7. Feyenoord

Prvenstvo: 1961, 1962, 1965, 1969.
Kup: 1965, 1969.
Kup prvaka: 1970.
Interkontinentalni kup: 1970.

Kad se govori o zlatnom dobu nizozemskog nogometa ljudi prvo pomisle na Ajax. Znatan doprinos je međutim dao i njihov glavni rival, Feyenoord. Nakon tri naslova prvaka u prvoj polovici desetljeća, između 1966. i 1968. su tri puta završili drugi iza Ajaxa. 1969. su iskoristili Ajaxov pokušaj da osvoji Kup prvaka i osvojili duplu krunu. Već iduće sezone im je uspjelo ono što njihovim amsterdamskim rivalima godinu dana ranije nije.

Nakon produžetaka su 2:1 pobijedili Celtic i postali prvi nizozemski klub koji je osvojio Kup prvaka. Tome su dodali i naslov u Interkontinentalnom kupu pobjedom nad argentinskim Estudiantesom. Rivalstvo s Ajaxom se nastavilo i u ranim sedamdesetima. Premda je u tome ukupno daleko uspješniji bio Ajax, s Feyenoordom je započela nizozemska dominacija europskim klupskim nogometom.


8. Atletico Madrid

Prvenstvo: 1966, 1970.
Kup: 1961, 1965.
Kup pobjednika kupova: 1962.

Jedini klub koji je u šezdesetima došao do naslova španjolskog prvaka osim Real Madrida. Još tri puta su završavali na drugom mjestu. Prvi trofej u desetljeću je Atletico osvojio pobjedom nad Realom u finalu kupa 1961. čime su se kvalificirali za drugo izdanje Kupa pobjednika kupova. Nakon što je prva utakmica finala Kupa kupova 1962. završila 1:1, u ponovljenoj utakmici je Atletico pobijedio branitelja naslova Fiorentinu 3:0. Kao branitelji naslova su i sljedeće godine došli do finala gdje ih je pomeo Tottenham.

Godine 1965. su osvojili još jedan kup i još jednom izborili nastup u sljedećem Kupu kupova gdje ih je u četvrtfinalu zaustavila Borussia Dortmund, kasniji pobjednik. 1966. su iskoristili Realovu koncentriranost na Kup prvaka i osvojili svoje prvo španjolsko prvenstvo od 1951. Izlet u Kup prvaka je završio u drugom kolu. Desetljeće su završili s još jednim naslovom prvaka, 1970. Atletico je nastavio imati dobre rezultate i u sedamdesetima. Do stvarnog uključivanja u europsku elitu ga je dijelila jedna minuta u finalu Kupa prvaka 1974.

Atleticov europski trofej

9. Tottenham

Prvaci: 1961,
Kup: 1961, 1962, 1967.
Kup pobjednika kupova: 1963.

Sedam klubova je osvajalo englesko prvenstvo u šezdesetima. Od njih je onodobna momčad Tottenhama među popularnijima zbog atraktivne igre. Između 1958. i 1974. vodio ih je Bill Nicholson pod kojim je klub ostvario najzapaženije rezultate. 1961. su postali prvi engleski klub od 1897. koji je osvojio duplu krunu; 31 pobjeda koliko su te sezone ostvarili u prvenstvu, doduše u ligi s 22 momčadi, je i danas engleski rekord, a pri tome su zabili 115 golova. U finalu kupa su 2:0 pobijedili Leicester City. Sljedeće sezone su došli do polufinala Kupa prvaka gdje su s ukupnih 4:3 ispali od kasnijeg pobjednika Benfice nakon dramatične utakmice na White Hart Laneu. U prvenstvu su završili treći ali su obranili titulu u kupu, pobijedili su Burnley 3:1.

1963. su u prvenstvu završili drugi, premda su zabili 27 golova više od prvog Evertona (i primili su dvadeset više), ali su te godine postali prvi britanski i općenito sjevernoeuropski klub s europskim trofejem kada su s 5:1 porazili Atletico Madrid u finalu Kupa pobjednika kupova. Momčad se nakon toga počela raspadati a gotovo potpuno nova momčad je 1967. osvojila još jedan kup i završila treća u prvenstvu. Solidni rezultati su se nastavili dok je Nicholson bio u klubu, 1972. su osvojili prvi Kup UEFA a dvije godine kasnije su još jednom igrali u finalu.

10. Dinamo Kijev/Ajax
Na desetom mjestu su dva kluba koja tu nisu toliko zbog trofeja koliko zbog doprinosa daljnjem razvoju nogometa, Dinamo Kijev i Ajax


Dinamo Kijev

Prvenstvo: 1961, 1966, 1967, 1968.
Kup: 1964, 1966.

Između 1964. i 1970. trener Dinama Kijeva je bio Viktor Maslov. U njegovo vrijeme je kijevski klub bio jedno od najinteresantnijih područja za pratiti razvoj nogometa, a Maslova je Jonathan Wilson opisao kao osobu za koju se može tvrditi da je otac suvremenog nogometa. Poznat po izjavi: 'Nogomet je kao avion. Što su veće brzine veći je otpor zraka i glava mora biti aerodinamična'. Povukao je dva krila u sredinu terena i tako došao do formacije 4-4-2. Također je uveo zonsku obranu u SSSR. No ono što je bilo najvažnije je da je pod njim Dinamo Kijev postao prva momčad koja je igrala presing, na užas moskovskih novinara koji su sliku na kojoj četiri Dinamova igrača pritišću protivnika s loptom popratila natpisom 'ne trebamo ovakav nogomet', i kao simbolički početak suvremenog nogometa. Želio je napraviti momčad u kojoj bi se igrači mogli izmjenjivati i obavljati različite uloge no ipak nije uspio.


Ajax

Prvenstvo: 1966, 1967, 1968, 1970.
Kup: 1961, 1967, 1970.

Ono što nije uspjelo Viktoru Maslovu javilo se kasnije na više mjesta, no najpoznatiji primjer takvog nogometa je ostao Ajax. Debi Johana Cruyffa 1964. i dolazak Rinusa Michelsa 1965. su bili presudni trenuci. U Michelsovoj prvoj sezoni Ajax se od kluba koji se borio za ostanak u ligi pretvorio u prvaka. Mladi igrači koji su zajedno igrali od mlađih kategorija, uz pomoć pokojeg veterana poput Velibora Vasovića, razvili su međusobno razumijevanje radi kojeg su mogli organizirano mijenjati pozicije. Momčad je još godinama bila u razvoju, ali to je bio početak totalnog nogometa koji je na kraju uključivao mijenjanje pozicija, presing i ofsajd zamke uz težnju za kontrolom i manipulacijom prostora za koju neki spekuliraju da se mogla, spontano, javiti samo u nizozemskoj kulturi preuzimanja zemlje od mora i maksimalnog korištenja ograničenog prostora. Momčad se formirala i kroz europske utakmice. 1967. su došli do četvrtfinala Kupa prvaka, sljedeće sezone su u prvom kolu ispali od Real Madrida, a 1969. su došli do finala koje su izgubili od Milana. 1970. su došli do polufinala Kupa velesajamskih gradova i osvojili nizozemsku duplu krunu.

Johan Cruyff