FINALE DAVIS CUPA

Krajan uoči finala Davis Cupa otkrio recept za pobjedu

21.11.2016 u 18:01

Bionic
Reading

Hrvatska i Argentina od petka do nedjelje igraju finale Davis Cupa u zagrebačkoj Areni. Hrvatski izbornik Željko Krajan optimističan je

Hrvatski i argentinski reprezentativci već su u nedjelju isprobali podlogu u Areni Zagreb, ali u ponedjeljak je i službeno započeo tjedan velikog finala. Dok se u Areni obavljaju završni radovi na uređenju dvorane, na terenu se brusi forma za petak. Podnevni termin bio je rezerviran za Ivu Karlovića, koji je dva sata razmjenjivao udarce, prvo s Frankom Škugorom, a potom i s Ivanom Dodigom

'Atmosfera raste i taj naboj koji nas drži još od polufinala kad smo saznali da ćemo igrati kod kuće. Jedva čekamo da izađemo na teren, da dečki daju svoj maksimum, da imamo potporu s tribina i da probamo napraviti taj povijesni rezultat za Hrvatsku još jednom', rekao je hrvatski izbornik Željko Krajan.

Povijesnu bi ulogu u tom dvoboju mogao imati povratnik u reprezentaciju Ivo Karlović čiji je proces reintegracije u momčad prošao potpuno bezbolno.

'Reagira kao da je to oduvijek, kao da nije povratnik, nego kao da je svaki meč bio ovdje. Ništa se nije promijenilo, sve je isto. Atmosfera u momčadi je na vrhuncu. Tu je da nam pomogne koliko zatreba. Svi znamo koliko je jak, koliko je dobar i koliko nam je bitan u ovoj ekipi', istaknuo je Krajan.

Karlovićev povratak iniciran je nakon što je Borna Ćorić završio na operaciji koljena te je bilo nemoguće procijeniti hoće li biti spreman za finale. Ćorić je tu, ali nitko ne može znati u kakvom je stanju nakon višetjedne stanke.

Teško da je na sto posto. No tu je, ako nam zatreba ovaj vikend. Zbog toga je u momčadi, spreman je i trenira već neko vrijeme. Mislim da će odigrati na svom nivou, ako ga stavim u momčad. Svi znamo koliko je on motiviran za ovakve mečeve i da se uvijek digne, da svoj maksimum. Ako je oko njegovog zdravlja i postojala neka dvojba, mislim da je možemo otkloniti', poručuje Krajan.

Posljednji su se reprezentaciji priključili Marin Čilić i Ivan Dodig, sudionici završnog ATP turnira u Londonu. Krajan smatra da im prilagodba na nove uvjete neće biti problem.

'Nije velika razlika u podlogama, a i nisu igrali na drugom kontinentu. Dobro će im doći što su odigrali par mečeva u dvorani, na podlozi koja nije ista, ali je slična. Dobro će im doći ovih četiri, pet dana koji su pred nama, ali ova će im tri meča koja su odigrali jako puno značiti za ovaj tjedan i ovaj vikend', rekao je hrvatski izbornik te pokušao dočarati kako će zvučati kad se začuje huk s tribina.

'Pokušavam zamisliti, ali teško je dočarati 15 i pol tisuća ljudi. Ako se napuni, ako to krene, ako će biti dobra atmosfera, bit će jedan od važnih faktora, možda i presudnih, jer treba to dečkima. Bit će teško sigurno i s psihološke strane to prebroditi. Nije samo u pitanju trenutna forma, treba se znati nositi s pritiskom koji nije mali. Prisutan je, to je normalna stvar. Treba dati podršku dečkima od prve minute. Početak je bitan i publika mora biti spremna bodriti naše igrače.'

Krajan ima poželjan scenarij za petak, kad su na rasporedu prva dva pojedinačna meča.

'Ne bi bilo loše da Marin Čilić zaigra prvi i da povedemo. To na kraju nije presudno, ali je bolje kad ulaziš u sljedeći meč. Ivo Karlović bi mogao biti opušteniji ako vodimo. S druge strane, Del Potro je pod većim pritiskom. Napravio je već puno toga u karijeri, zna se nositi i nosit će se s tim pritiskom, ali sigurno je teže kad loviš rezultat, nego kad si u prednosti. Zato mi je mala želja da Marin zaigra prvi', otkrio je Krajan. Hoće li mu se želja ispuniti, znat ćemo u četvrtak, nakon službenogždrijeba koji će biti održan u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski.