HOLJEVAC ZA TPORTAL

'Kod nas igraju poručnik HV-a i student medicine, a navijači dolaze maskirani'

27.05.2024 u 07:48

Bionic
Reading

Svi već znaju da ćemo sportsko ljeto 2024. godine otvoriti Europskim nogometnim prvenstvom. Međutim, prije onog nogometnog, koje željno iščekujemo, održat će se Europsko prvenstvo u ragbiju 7

Od 7. do 9. lipnja u ljetnoj idili Makarske, prvi put u povijesti, Hrvatska će biti domaćin Europskog prvenstva u ragbiju 7 najviše jakosne divizije.

Ovaj veliki sportski događaj okupit će najbolje europske ekipe ovog dinamičnog sporta, a ususret prvenstvu razgovarali smo s Većeslavom Holjevcem, glavnim tajnikom Hrvatskog ragbijaškog saveza. Kako je Makarska osvojila domaćinstvo, što je točno ragbi 7 i kakvi su planovi za budućnost hrvatskog ragbija, pročitajte u nastavku.

Kako je došlo do odluke da Makarska bude domaćin Europskog prvenstva u ragbiju 7?

Rugby Europe, vrhovno europsko ragbijaško tijelo, dodijelilo je Makarskoj domaćinstvo Europskog prvenstva u ragbiju 7 u prosincu 2023. godine nakon razmatranja nekoliko kandidata. Rekao bih da je Makarska izabrana zbog svoje idealne lokacije na jadranskoj obali, dobre infrastrukture te duge tradicije ragbija i iskustva u organizaciji sportskih događaja. Imali smo i malo sreće jer je prijašnjih godina jedan europski turnir bio u Portugalu, drugi u Njemačkoj, ali zbog dobrih rezultata svoje reprezentacije u ragbiju 15, Portugalci su stavili naglasak na to i izašli su iz organizacije ragbija 7, što je otvorilo prostor za nas. Moram istaknuti i snažnu podršku koju smo dobili od Vlade te lokalne zajednice i gradskih vlasti za našu kandidaturu. To nas je dodatno potaknulo u našim nastojanjima da dovedemo Europsko prvenstvo u Hrvatsku.

>> Vlatka Pokos pozirala s novim dečkom, bivšim sportašem i unukom gradonačelnika Zagreba

Koliko je značajno za Hrvatsku to da prvi put sudjeluje u najvišem rangu natjecanja i što to znači za promociju sporta u regiji?

Sudjelovanje Hrvatske u najvišem rangu natjecanja je povijesni trenutak za hrvatski ragbi. Ovo je velika prilika za promociju sporta u regiji, privlačenje novih igrača i navijača te jačanje međunarodnog ugleda Hrvatske kao domaćina velikih sportskih događaja. Vjerujemo da ovaj uspjeh može poslužiti kao katalizator za razvoj ragbija u cijeloj zemlji, potičući mlade sportaše da se okušaju u ovom dinamičnom sportu.

Možete li nam reći nešto više o ragbiju 7 i što ga čini tako atraktivnim za gledatelje?

Ragbi 7 je dinamična i brza verzija tradicionalnog ragbija u kojem svaka ekipa ima sedam igrača na terenu umjesto petnaest. Utakmice traju znatno kraće, dva poluvremena po sedam minuta uz dvije minute stanke, što rezultira intenzivnom i uzbudljivom igrom. Atraktivnost ragbija 7 leži u brzoj izmjeni napada i obrane te izraženim atletskim sposobnostima igrača. Osim same igre, ragbi 7 privlači gledatelje zbog svoje karnevalske atmosfere koja vlada na turnirima. Navijači na stadion dolaze maskirani, a u poluvremenu se puštaju poznati hitovi i publika na stadionu pleše i zabavlja se. Radi se o svojevrsnom ragbi partyju koji osim odlične igre puža dobru zabavu da bi doživljaj publike bio što bolji.

Koje sve ekipe sudjeluju na turniru i tko su glavni favoriti?

Na turniru sudjeluju najbolje europske reprezentacije u ragbiju 7, kao što su Francuska, Irska, Velika Britanija, Italija, Španjolska i druge. Glavni favoriti turnira su tradicionalno jake ekipe poput Francuske i Irske, koje imaju bogato iskustvo i jake igrače. U svakom slučaju, očekuje nas vikend vrhunskog ragbija i odlične atmosfere jer će biti odigrano ukupno 68 utakmica u tri dana.

Kakva su očekivanja od hrvatske reprezentacije na ovom prvenstvu?

Očekivanja od hrvatske reprezentacije su realna, s obzirom na to da prvi put igramo u najvišem rangu. Cilj je pružiti najbolju moguću igru, steći dragocjeno iskustvo i pokazati potencijal protiv jakih protivnika. Postizanje dobrih rezultata bilo bi veliki uspjeh, a vjerujem da će naši reprezentativci, kao i u svakom sportu, pokazati veliki karakter i ostaviti srce na terenu. Volio bih istaknuti da su naši igrači zapravo amateri i da ni centa ne zarađuju od ragbija, a natječu se s profesionalnim igračima iz najjačih europskih zemalja. Dakle naši dečki, među kojima imamo primjerice poručnika Hrvatske vojske i studenta medicine, stoje uz bok s profesionalcima u ragbiju. Mislim da to dovoljno govori o njihovoj predanosti sportu, ali i kvaliteti.

Kakav je program događanja planiran za posjetitelje i kako planirate privući publiku na stadion?

Svečano otvorenje prvenstva bit će u četvrtak 6. lipnja u večernjim satima, a osim uvodnog programa, održat će se koncert Nine Badrić na makarskoj rivi. Zatim u petak ujutro kreću utakmice. Sva tri dana prvenstva prva utakmica bit će u 10.30 sati, a zadnja u 20 sati, tako da se stvarno radi o cjelodnevnom sportskom događaju, stoga pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže, podrže našu reprezentaciju i dobro zabave. Vjerujemo da i ljudi koji do sada možda nikada nisu gledali ragbi neće požaliti ako dođu, štoviše da će im to biti odlično iskustvo. Ulaznice su u pretprodaji na entrio.hr i to kompleti za sva tri dana, a kasnije će se moći kupovati i pojedinačno po danima.

Kakvi su planovi za budućnost ragbija 7 u Hrvatskoj nakon ovog prvenstva?

Tri tjedna kasnije je drugi turnir u Hamburgu, igraju iste ekipe i bodovi se zbrajaju. Tko ih osvoji najviše, europski je prvak. Kada sve to završi, nastavit ćemo s jačanjem baze igrača i promocijom sporta na nacionalnoj razini. Cilj je stvoriti kontinuiranu podršku za ragbi 7, organizirati još više domaćih turnira i zadržati se u najvišem rangu natjecanja.

sve osim nogometa

Učitavanje...