stanley cup

Klub koji postoji tek šest godina senzacionalno je osvojio Stanley Cup

14.06.2023 u 09:34

Bionic
Reading

Hokejaši Las Vegas Golden Knightsa ovogodišnji su pobjednici NHL lige, a po prvi su put u svojoj klupskoj povijesti osvojili Stanley Cup svladavši na svom ledu Florida Pantherse 9:3 za ukupnih 4-1 u finalnoj seriji

U šestoj godini postojanja klub iz kockarske meke je došao do naslova, a u posljednjoj utakmici izjednačili stari NHL rekord.

Golden Knightsi izjednačili su rekord velikog finala NHL-a star 81 godinu s devet golova. Samo dvije momčadi prije toga, Toronto Maple Leafsi 1942. i Detroit Red Wings 1936., također su zabile devet puta u finalu Stanley Cupa u povijesti lige.

Vitezovi su nakon dvije trećine vodili 6:1, Kanađanin Mark Stone je bio junak s tri gola, a Jonathan Marchessault, makar ovoga puta nije zabio, ali je s 13 golova i 12 asistencija u finalu postao MVP-jem doigravanja.

'Ne mogu opisati osjećaje koji trenutno ključaju u meni, to je sve što možete zamisliti',rekao je nakon pobjede presretni junak posljednje utakmice Stone te cijelu sezonu usporedio s mlinom:

'To su 82 utakmice, četiri runde doigravanja i ti se boriš i melješ i melješ i na kraju dana mi smo bili posljednja momčad koja je ostala na nogama. To je nevjerojatno.'

Golden Knightsi plasirali su se u doigravanje kao prvi nositelji, prvaci Pacifičke skupine i sa 111 bodova najbolja momčad Zapada.Na putu do kupa u prvom su kolu eliminirali Winnipeg Jetse 4-1, u drugom kolu Edmonton Oilerse 4-2, a u konferencijskom finalu Dallas Stars 4-2.

Florida Panthersi su ušli u doigravanje kao osma momčad regularne sezone na Istoku, a najveće iznenađenje priredili su već u prvom kolu doigravanja kada su pobjedom 4-3 eliminirale atlantskog prvaka i nositelja President's Cupa, te najbolju momčad regularnog dijela sezone sa 135 bodova Boston Bruinse.

I Vegas i Florida su po drugi put igrali u velikom finalu. Momčad iz grada kocke ušla je u borbu za Stanley Cup nakon prve sezone u NHL-u 2017./'18, kada je izgubila od Washingtona. Momčad Floride igrala je protiv Colorada u velikom finalu 1996. godine.