OVO SU UZROCI

Kardiologinja prokomentirala iznenadne smrti mladih sportaša: Treba izbjegavati aktivnosti tijekom upalnih procesa, a uzrok može biti i viroza

28.12.2021 u 08:55

Bionic
Reading

Veliku pozornost javnosti izazvao je tekst objavljen na tportalu u kojem smo pisali o trojici mladih nogometaša koji su prošli tjedan izgubili živote na nogometnim igralištima od posljedica srčanih udara

Kako smo već javili, u Gospiću je na malonogometnom turniru preminuo igrač trećeligaša Nehaja Marin Čačić. Prvi dan 2022. trebao je proslaviti 24. rođendan. Nije se osjećao dobro, izašao je iz igre, potom se srušio dok je bio na klupi i nažalost preminuo u riječkom KBC-u.

Za vrijeme zagrijavanja za utakmicu omanskog prvenstva između njegovog Muscata i Al Suwaiqa pozlilo je nogometašu Mukhaledu al Raqadiju te je kasnije preminuo u bolnici, a zastoj rada srca bio je koban i za egipatskog golmana Ahmeda Amina te je također preminuo prošlog tjedna.

Splitska kardiologinja Duška Glavaš u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju govorila je o razlozima iznenadnih smrti mladih ljudi na sportskim terenima. Objasnila je da su za to zaslužni ekstremni napori kojima se sportaši izlažu.

'Iznenadna smrt sve nas šokira, posebno kad su u pitanju mladi sportaši. Definiramo je kao neočekivanu smrt od srčanog aresta, unutar sat vremena od početka simptoma kolapsa. Očekujemo da su sportaši potpuno zdravi, da vode zdrav način života, zdravo jedu, vježbaju, međutim brz tempo uz sve više ciljeve koji se od njih traže u sportu uzimaju svoj danak. Sportaši osobno, njihove obitelji, klub, treneri, menadžeri, svi oni očekuju i žele najbolje rezultate. Veliki je to pritisak, a ekstremni fizički napori mogu biti opasni jer organizam ne može biti uvijek spreman za to', rekla je doktorica Glavaš.

'U sprječavanju incidenta najvažniji su preventivni pregledi, pravilan omjer aktivnosti, prehrane i zdravog načina života, kao i izbjegavanje svakog napora tijekom upalnih bolesti', poručila je dr. Glavaš i istaknula da uzroci iznenadne smrti mogu biti stečeni i kongenitalni.

Glavaš je za Slobodnu Dalmaciju otkrila najčešće razloge iznenadne smrti:

- neprepoznati miokarditis različitih uzroka uključujući viruse (i koronavirus) uz maligne aritmije, stoga je uvijek dobro ne trenirati ako sportaš ima virozu

- hipertrofična kardiomiopatija

- hipertrofija lijeve klijetke (neutvrđenih razloga)

- aortna stenoza

- abnormalnosti koronarnih krvnih žila (npr. gracilne krvne žile)

- rane aterosklerotske promjene koronarnih krvnih žila

- udarac u prsni koš (komocija srca, disekcija aorte)

- Marfanov sindrom uz rupturiranu aneurizmu aorte

- aritmogena displazija desne klijetke

- maligne aritmije (npr. centrikularna tahikardija, ventrikularna fibrilacija)

- neki lijekovi, toksini, stimulansi, droge.

U temelju bolesti mogu biti i genetski razlozi (kardiomiopatije, kanelopatije, bolesti vezivnog tkiva), a može se raditi i o kombinaciji navedenih razloga.