SVE JE VAN KONTROLE

Kamila Valijeva poslije treninga dobila 'bezobrazno' pitanje; ruski novinari odmah okružili 'uljeza': Rastrgat ćemo te na komadiće

12.02.2022 u 16:23

Bionic
Reading

Sportski arbitražni sud (CAS) donijet će u ponedjeljak odluku o suspenziji za mladu rusku klizačicu Kamilu Valijevu, a njezina sudbina dovela je do sukoba i među novinarima

Podsjećamo, Petnaestogodišnja Valijeva, koja je osvojila zlato u ekipnom nastupu u Pekingu, bila je pozitivna na zabranjenu tvar trimetazidin u uzorku uzetom 25. prosinca na ruskom prvenstvu.

Dan poslije ekipnog natjecanja i nekoliko sati prije svečanosti dodjele medalja laboratorij u Stockholmu je objavio da je Valijeva bila pozitivna na trimetazidin, koji je na popisu zabranjenih tvari od 2014. godine zbog čega je i svečanost dodjele odgođena.

Ruska antidopinška agencija (RUSADA) je najprije privremeno suspendirala Valijevu, ali se ona žalila i njena je žalba prihvaćena zbog čega se može natjecati i trenirati u Pekingu što je i napravila u subotu.

Ova afera izazvala je podjelu među novinarima, a neki od njih doživljavaju ozbiljne prijetnje. Novinari Duncan Mackay i Michael Pavitt iz publikacije Inside the Games među prvima su pisali o toj aferi, a njihove informacije pokazivale su se točnima. No oni su na sebe navukli bijes ruskih novinara, javnosti, ali i fanova Valijeve koju su im prijetili preko društvenih mreža.

'Bit ćete vi pozitivni kada otkrijete neke nove tvari u svom čaju', dobacio je netko Mackayu.

Situacija između ruskih predstavnika medija i pojedinih novinara iz drugih zemalja eskalirala je pa je glasnogovornik MOO-a Mark Adams morao uspostaviti red među njima: 'Svi trebali uzeti tabletu za smirenje.'

  • +6
Ruska klizačica Kamila Valijeva Izvor: Profimedia / Autor: Alexey Filippov / Sputnik / Profimedia

Nije previše pomoglo, jer svatko je zauzeo jednu stranu, objektivnosti je nestalo, a kulminacija sukoba bila je u petak kada je netko od britanskih novinara upitao mladu Ruskinju nakon treninga 'dopingira li se redovito'.

Valijeva nije odgovorila na provokaciju, ali to pitanje je razbjesnilo ruske novinare koji su odmah okružili 'uljeza', a netko je poručio: 'Naši ruski novinari vas mogu rastrgati na komade.'

Uglavnom, situacija je van kontrole...

Inače, Vijeće od tri suca će u nedjelju zasjedati iza zatvorenih vratar kako bi donijelo odluku može li Valijeva nastaviti natjecanje na ZOI u Pekingu. To će biti manje od 24 sata prije početka natjecanja u pojedinačnoj konkurenciji u umjetničkom klizanju.

  • +13
Kamila Valijeva ruska klizačica, Olimpijske igre 2022. Izvor: Profimedia / Autor: WANG Zhao / AFP / Profimedia