NISU SVI BILI ZA, ALI...

Kakva vijest za Formulu 1; stigla je potvrda senzacionalnog dogovora kojeg su željno iščekivali mnogi ljubitelji ovog sporta

03.05.2022 u 11:25

Bionic
Reading

Njemački proizvođači automobila Audi i Porsche pripremaju ulazak u svijet Formule 1 od 2026., otkrio je glavni operativac Volkswagenove grupe Herbert Diess

Dobri poznavatelji zbivanja u svijetu Formule 1 povezuju Porsche s Red Bullom, momčadi aktualnog svjetskog prvaka Maxa Verstappena, dok bi Audi ušao samostalno, kupnjom neke od aktualnih momčadi. Navodi se da su predstavnici Audija već razgovarali s predstavnicima McLarena, Saubera, Aston Martina i Williamsa.

U Volkswagenu već dugi niz godina postoji težnja za ulaskom u svijet formule 1, ali ona nikada nije materijalizirana. No, čini se da će sada, preko svojih pridruženih članova, doista ući u 'oktanski cirkus', iako su mišljenja u Upravnom odboru kompanije podijeljena. No, šefovi Porschea i Audija, koji su najveći generatori zarade unutar kompanije, tvrde da ulazak u Formulu 1 ne bi bio trošak, već dodatni izvor profita.

'Jednostavno vam nedostaje argumenata protiv toga', izjavio je Diess tijekom događaja u Wolfsburgu, gdje se nalazi sjedište tvrtke.

  • +16
Formula 1, Emilia Romagna, 2022. Izvor: Profimedia / Autor: Miguel MEDINA / AFP / Profimedia

Diess je dodao da je Porsche konkretniji u svojim planovima od Audija, ne navodeći detalje za takvu tvrdnju.

Porsche bi s Red Bullom radio na razvoju motora koji bi zadovoljavao nove zadane standarde i bio ugrađen u bolid za 2026., a momčad bi nosila ime Red Bull-Porsche.

I Porsche i Audi žele sudjelovati u razvoju novih, hibridnih pogonskih agregata.