HOĆE LI IH POSLUŠATI?

Vozači Formule 1 podigli glas: 'To je jedan od krunskih dragulja našeg sporta, ne smijemo ga izgubiti!

03.05.2022 u 06:25

Bionic
Reading

Budućnost VN Monaca u Formuli 1 je upitna, a mnogi poznati vozači stali su uz utrku koja se održava na uskim ulicama

Dug niz godina krivudave i uske ulice Monte Carla donosile su neke od najpoznatijih sportskih trenutaka, ali sada su se pojavile nove atraktivne utrke u Miamiju, Las Vegasu i Singapuru pa je VN Monaca došla u opasnost.

Organizatori moraju napraviti preinake na stazi kako bi se dobilo više mjesta za pretjecanja, a to nije lako. Uz to, Monako za održavanje utrke plaća godišnje Formuli 1 tek 15 milijuna dolara, što je jako malo u odnosu na neke druge Grand Prixove koji moraju iskeširati i 50 milijuna dolara.

No ako se pita same vozače, VN Monaca ne smije biti maknuta iz kalendara.

'Monako je poseban. Volim kada se dodaju neke nove staze i novi gradovi u koje idemo, jer su to nova iskustva i privlače drugu publiku, što je zabavno i pomaže rastu našeg sporta, ali mislim da uz to još uvijek želite one temeljne F1 lokacije i staze kao što je Monako', rekao je vozač McLarena Daniel Ricciardo te dodao:

  • +16
Formula 1, Emilia Romagna, 2022. Izvor: Profimedia / Autor: Miguel MEDINA / AFP / Profimedia

'Mislim da je ta utrka jedna od najzahtjevnijih staza za pretjecanje, tako da nisam siguran da pruža vrhunsko iskustvo gledanja nedjeljom, ali cijelo to iskustvo vikenda i baš sve što Monako jest nešto je posebno i jedinstveno. Pobijedio ili ne, mislim da je otići tamo kao vozač F1 i iskusiti sve emocije koje nosi natjecanje u Monaku nešto jedinstveno. Želio bih da to doživi i osjeti sljedeća generacija.'

O toj temi govorio je i Lewis Hamilton….

'To je jedan od krunskih dragulja našeg sporta. Nisam baš siguran da bi bilo sjajno izgubiti ga. Utrka sama po sebi nije spektakularna, ali za one koji idu uživati, to je odlična lokacija. Mnogi od nas žive u Monaku, ali samo taj status i povijest koju ima, toliko je privlačna vozačima, ali mislim i onima koji gledaju.'