u njemu igrali i hrvati

Kakva godina za Silvija Berlusconija! Njegov bivši klub osvojio je scudetto, a sadašnji prvi put u povijesti ušao u Serie A

30.05.2022 u 08:28

Bionic
Reading

Monza, klub bivšeg talijanskog premijera Silvija Berlusconia, prvi put u svojoj povijesti izborila je plasman u elitni razred talijanskog nogometa. S time da je i bivši Berlusconijev klub, AC Milan, ove sezone osvojio naslov prvaka u Serie A

U finalu doigravanja za plasman u Serie A, Monza je nakon produžetaka pobijedila Pisu sa 4:3 nakon što je u prvom susretu slavila sa 2:1.

Lecce i Cremonese su već ranije osigurali promociju u viši rang natjecanja, dok su iz prve lige ispali Cagliari, Genoa i Venezija.

Nakon što je Monza u prvom susretu slavila sa 2:1, Pisi je trebalo tek 49 sekundi uzvrata da postigne željeni pogodak. Pietro Beruatto je ubacio s lijeve strane, a Ernesto Torregrossa zabio za 1:0.

Osam minuta kasnije već je bilo 2:0, a strijelac je bio Hjortur Hermansson. Monza se probudila i u 20. minuti je smanjila preko Josea Machina, a gosti su izjednačili u 79. minuti golom Christiana Gytkjaera.

Kada se već činilo kako će susret završiti 2:2, Pisa je u sudačkoj nadoknati pogodila za 3:2 i ukupnih 4:4, a zabio je Giuseppe Mastinu.

Monza se još jednom vratila u 96. minuti preko Luce Marronea koji je pogodio glavom sa četiri metra nakon udarca iz kuta. Sve dvojbe je razriješio Gytkjaer u 101. minuti pogodivši za 4:3 Monze.

Monza je osnovana 1912., bankrotirala je 2016. i morala je ponovno krenuti iz amaterske lige. Dvije godine kasnije kupio ju je bivši vlasnik Milana Berlusconi, a sada je pod njegovim vodstvom izborila prvi plasman u Serie A u povijesti kluba.

Prošle sezone dres Monze nosila su dva hrvatska igrača, Mirko Marić i Antonio Marin, dok su u sezonama prije za ovak klub nastupali i Ivo Molnar, Damjan Đoković, Dražen Brnčić i Dario Smoje.