PROBLEMI SPORTAŠA SA SRCEM

Kako je nogometaš Rijeke Močinić stekao vještine reanimacije

21.11.2014 u 10:16

Bionic
Reading

Ivan Močinić, jedan od najboljih mladih nogometaša Hrvatske postao je ambasador riječkog simulacijskog centra za reanimaciju Kabinet vještina kako bi pridonio razvoju svijesti o problemima sa srcem koji su sve češći i na sportskim terenima.

U riječkom Kabinetu vještina, jedinom simulacijskom centru za reanimaciju u Hrvatskoj, pohađao je tečaj oživljavanja te naučio kako brzom reakcijom spasiti život. Mladi nogometaš odlučio se na korisni tečaj Kabineta vještina kako bi svojim prisustvom upozorio na važnost reanimacije u spašavanju ljudskih života, ali i stekao praktična znanja kojima može pomoći svojim suigračima ukoliko dožive srčani udar ili zastoj.

'U Kabinetu vještina sam na veoma zanimljiv način stekao najvažnije moguće znanje, ono koje mogu upotrijebiti kako bih nekome spasio život. Drago mi je što sam imao priliku svladati ovu iznimno korisnu vještinu jer su problemi sa srcem veliki rizik modernog nogometa, a primjeri srčanih problema na nogometnim terenima na žalost sve češći. No sada točno znam što učiniti i kako pomoći suigračima ukoliko za vrijeme utakmice ili treninga dožive iznenadne probleme sa srcem', istaknuo je Močinić.

Što je Kabinet vještina?

Kabinet vještina jedini je simulacijski centar za reanimaciju (oživljavanje) u Hrvatskoj, koji su 2001. osnovali djelatnici riječke Katedre za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje na čelu s prof. dr. sc. Alanom Šustićem. Cilj im je bio ustanoviti specijaliziranu, posebno opremljenu učionicu u kojoj se polaznici podučavaju medicinskim znanjima, ali i praktičnim vještinama spašavanja ljudskih života.


Kabinet vještina osnovali su djelatnici riječke Katedre za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje na čelu s prof. dr. Alanom Šustićem 2001. godine te je još uvijek jedini simulacijski centar za reanimaciju (oživljavanje) u Hrvatskoj koji ima specijaliziranu, posebno opremljenu učionicu u kojoj se polaznici podučavaju medicinskim znanjima, ali i praktičnim vještinama spašavanja ljudskih života.

Vrata Kabineta vještina otvorena su ne samo za liječnike, studente medicine i medicinsko osoblje, već i za sve zainteresirane građane, kako bi im se pružilo znanje iz područja reanimacije i spašavanja ljudskih života.

'Ivan je veoma simpatičan i pametan mladić te je s lakoćom svladao vještine reanimacije. Jako nam je drago što je prepoznao važnost ovog iznimno korisnog znanja te se nadamo kako će ga prenijeti ne samo svojim kolegama i prijateljima nogometašima, već poslužiti i kao pozitivan primjer mladim generacijama', ističu voditelji Kabineta vještina, Mirna Bobinac, dr.med. i doc. dr. sc. Alen Protić, dr. med.