KONFERENCIJSKA LIGA

Kakav dan za hrvatski nogomet! Svoju europsku avanturu u novom Uefinom natjecanju započinju čak tri kluba iz HT Prve lige

22.07.2021 u 06:54

Bionic
Reading

Od drugog pretkola Konferencijske lige startaju i hrvatski prvoligaši. Rijeka gostuje na Malti kod Gzire United (19 sati), Osijek je kod poljskog Pogona iz Szczecina (21), a Hajduk je domaćin kazahstanskom Tobolu (21)

Dinamo je najranije od svih krenuo u europska iskušenja (od prvog pretkola Lige prvaka), a sada u žestoki ritam utakmica ulaze i drugi naši europski predstavnici koji su u lovu na skupine Konferencijske lige – Osijek, Hajduk i Rijeka.

U novom Uefinom natjecanju oni startaju u drugom pretkolu, a da bi izborili nastup u skupinama (sam ulazak u njih donosi svakom klubu gotovo tri milijuna eura), osim današnjih prepreka moraju proći još dvije (3. pretkolo i play-off).

Sve utakmice UEFA Lige prvaka, UEFA Europske lige i Hrvatski Telekom Prve lige možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.

  • Gzira United – Rijeka (19 sati, HNTV)

Rijeka gostuje kod Gzire United koja je prije koju godinu iz Europe izbacila Hajduk što je dovoljno upozorenje. No, realno, malteški sastav nije ni blizu Rijeci po kvaliteti, a toga je svjestan i trener hrvatskog predstavnika Goran Tomić koji ne želi pričati o vrućini ili drugim uvjetima, već jasno najavljuje pobjedu svoje momčadi.

'Najbolje je ne razmišljati o tome jer ćemo doći u zonu alibija. Vrućina ili svježina, umjetna ili prirodna trava, početak u 19 ili 20... Ma nema alibija! Rijeka mora proći Gziru i to je to!', rekao je Tomić pa dodao kako je Rijeka spremna:

  • +6
Rijeka - Gorica, 1. kolo HT Prve lige, 2021/22. Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

'Svi znamo kakve senzacije autsajderi, a onda i naš ovosezonski europski protivnik, znaju napraviti u Europi. Pripremili smo se, analizirali ih i ne mislimo ni na što drugo osim Gzire i utakmice u četvrtak. Favoriti smo i imamo imperativ prolaska u treće pretkolo.'

Ni igrači ne bježe od uloge favorita...

'Mi smo favoriti na papiru, moramo izboriti što bolji za rezultat za uzvrat. Moramo biti oprezni jer nisu floskule da danas svatko igra nogomet. Moramo ući maksimalno u utakmicu i samo tako ćemo dobiti pravi rezultat za uzvrat', rekao je branič Nino Galović.

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal / Arenasport
  • Pogon Szczecin – Osijek (21 sat, HNTV)

Konferencijska liga natjecanje je kroz koje će Osijek pokušati ostvariti svoje ovosezonske europske snove, a kvaliteta suparnika već na prvoj stepenici najbolji je pokazatelj o zahtjevnim ispitima koji očekuju momčad Nenada Bjelice.

'Atmosfera pred europske utakmice je uvijek dobra i pozitivna, većini donose jedno novo i pozitivno iskustvo, zato im se i radujemo. Želja je što duže ostati u ovom natjecanju i zato s takvim stavom svi dočekujemo utakmicu u četvrtak. Suparnik je dobar, po mjeri, mislim da nas čeka dobra utakmica', rekao je veznjak Vedran Jugović te nastavio:

'Ždrijeb nas možda nije mazio, ali ako imaš visoke ciljeve kao što mi imamo onda se ne opterećuješ sa ždrijebom već prihvatiš što dobiješ i svjestan svoje kvalitete pokušaš napraviti najbolje. Imamo dobru momčad, spremni smo za velike stvari i to želimo pokazati.'

U prethodnih 37 utakmica u europskim natjecanjima Osijek je ostvario 18 pobjeda te 16 poraza i 3 remija.

  • +5
Osijek - Šibenik, 1. kolo HT Prve lige, 2021/22. Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL
  • Hajduk – Tobol Kostanay (21 sat, Arenasport 1)

Suparnik 'Bijelima' je momčad koja trenutno zauzima prvo mjesto u kazahstanskom prvenstvu nakon odigranih 19 kola. U ligi su upisali 12 pobjeda, šest remija i jedan poraz. Pobijedili su u posljednje tri utakmice, od čega su dvije bile u kazahstanskom kupu.

'Čekali smo dugo ovu utakmicu. Rekao sam nakon Lokomotive da moramo rasti kao momčad. Moramo napraviti sve što je moguće da prođemo dalje. Nema veze jesmo li favoriti ili ne', rekao je trener Hajduka Jens Gustafsson te dodao:

'Analizirali smo golove koje smo primili protiv Lokomotive. Znamo da je Tobol jak u prekidima, obratili smo pažnju na to. Imaju iskustva i dolaze s dosta samopouzdanja jer nisu poraženi od travnja. Moramo biti oprezni jer posjeduju individualnu kvalitetu.'

U četvrtak će na Poljudu biti i navijača. Očekuje se preko deset tisuća...

'Drago mi je i znam da će nam trebati njihova podrška. Želim da Poljud gori. Očekujem da će nam navijači pomoći da na dobar način uđemo u utakmicu. Moramo napadati od prve minute, a onda ćemo vidjeti kako će se utakmica razviti.'

  • +6
Lokomotiva - Hajduk, 1. kolo HT Prve lige, 2021/22. Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

I najbolji nogometaš Hajduka Marko Livaja izjavio je kako se raduje nazočnosti publike.

'Moramo ući u utakmicu 100 posto, moramo biti koncentrirani i ne smijemo gubiti glavu i onda će sve biti u redu. Nadam se pobjedi', poručio je Livaja upozorivši kako se protivničku momčad ne treba podcijeniti.