DROGA, UBOJSTVA, SILOVANJA...

Kad sportske ikone prijeđu na mračnu stranu

09.06.2010 u 10:31

Bionic
Reading

Biti sportaš izvorno znači živjeti zdravo, predano svome sportskom cilju i disciplinirano spram raznoraznih poroka i društvenih devijacija koje mogu ugroziti spremu i stanje uma: u zdravom tijelu zdrav duh – kaže znana krilatica. No u današnjih profi sportaša dogodi se često da ne bude zdravo ni tijelo, a kamoli duh

Slučaj brazilskog nogometaša Adriana, koji se nedavno fotografirao s vođom tamošnjeg narko-kartela Crvena komanda, šepureći se s automatom poput neiživljenog pubertetlije i prstima oblikujući znak njihove bande, opet je podsjetio javnost da iza blještavih aura sportskih zvijezda i komercijalnih društvenih uzora nerijetko čuči izopačeni polusvijet.

Sportske zvijezde nisu sveci (premda ih 'religija tržišta' upravo tako tretira i eksploatira), a i često se ponašanjem teško mogu razlikovati od miljea u kojem se nalaze. Neke je druženje s onom stranom zakona dočekalo dok su se uspinjali u svojoj karijeri - jer nije tajna da je mafija prisutna u vrhunskom sportu. Neki su pak u krim-miljeu odrasli i iz njega dospjeli u sportske institucije, ponijevši stil života sa sobom u skladu s izrekom 'možeš ti iz geta, ali ne može geto iz tebe'.

Evo nekoliko poznatih primjera atleta iz cijelog svijeta čije su javne biografije zatamnjene više ili manje izravnim vezama s organiziranim kriminalom. Neki su se iz toga izvukli, a neki su završili na dugogodišnjim robijama.

DARRYL HENLEY
U povijesti američkog profi nogometa (NFL) postoji poduži niz igrača koji su odslužili ili služe zatvorske kazne. Jednu od najvećih dobio je negdašnji branič LA Ramsa, danas 43-godišnji Henley. Kao student na prestižnom UCLA-u izabran je u All American momčad i sasvim fino je krenuo u profesionalnu karijeru. No ubrzo kao da je zaboravio samoprijegor i disciplinu koji su ga izdigli iz prosjeka, pa se raskalašio i stao se provoditi do kasno u noć, a uskoro mu se prikrpalo i sumnjivo društvo. Na kraju je toliko zabludio da je počeo dilati kokain, a kad je uhićen i suočen s višegodišnjom robijom, pokušao je stvar riješiti unajmljivanjem atentatora na suca. Uhićen je i u toj namjeri, a kazna mu je narasla na 41 godinu.

'Nijedna stvar koju smo napravili nije bila vrijedna ovog', kazao je u intervjuu ESPN-u.

RENE HIGUITA
Ekstravagantni kolumbijski golman zvan 'Ludi', autor 'škorpionskog udarca' - jednog od najatraktivnijih nogometnih poteza ikad viđenih - družio se s najmoćnijim kriminalcima Kolumbije. Navodno je čak posjetio Pabla Escobara dok je pokojni narko-barun bio u zatvoru. Kada je Escobarov klan oteo kćerku drugog moćnog mafijaša Carlosa Moline, Higuita je kao posrednik odnio novac Escobaru. Navodno je za tu uslugu dobio i 64 tisuće dolara 'pinke', pa je po toj osnovi uhićen 1993. godine. Štrajkao je glađu braneći se da ne zna zakone otmice i da je 'samo sudjelovao u spašavanju jednog života'. Proveo je sedam mjeseci u zatvoru, propustio mundijal 1994. u SAD-u, a zatim je pušten bez optužnice.

I danas je aktivan nogometaš: sa 43 godine brani za Deportivo iz Pereire, a osim što je prije nekoliko godina pao na kokainskom testu, dosje mu se nije debljao.

PAVEL BURE
U američkom NHL-u često se pisalo da ruska mafija iznuđuje novac od svojih zemljaka hokejaša, ponekad vršeći pritisak na njihove obitelji u domovini. Isto se pisalo i za slavnu Rusku Raketu, jednog od najvećih hokejaša u zadnjih 20-ak godina. No u kasnijim slučajevima Bure je slovio za insajdera kriminalne strukture kojom je upravljao Anzor Kikalishvili. Štoviše, Bure je bio dopredsjednik njegove kompanije, za koju je FBI smatrao da je ustrojena na oko 100 milijuna dolara ilegalno zarađenog novca. Bure je opovrgavao takve navode nazivajući ih glasinama, ali Kikalishvili je sličnu reputaciju uživao i u Rusiji, pa neki komentiraju da bi Bure, kao istaknuta ličnost u svojoj zemlji, ipak trebao biti bolje upućen s kim pravi biznis.

ORENTHAL JAMES SIMPSON
Od ponajveće zvijezde američkog nogometa 70-ih i kasnijeg TV glumca pretvorio se u vjerojatno najomraženiju personu u SAD-u. Razlog je brutalno umorstvo nožem bivše Simpsonove supruge Nicole Brown i ljubavnika joj Ronalda Goldmana, počinjeno 1994. godine. Sportska legenda bila je glavni osumnjičenik. Američka javnost napeto je pratila suđenje, a s vremenom su se oko notornog zvjerstva raskokodakale rasističke polemike. O. J. Simpson angažirao je vrhunski odvjetnički tim koji ga je uspio izvući s presudom 'nije kriv', premda je DNK analizom dokazano da je krv s mjesta napada bila njegova.

Ako je tada izbjegao kaznu, dolijao je u Las Vegasu 2007, gdje se na oružano-pljačkaški i nasilan način pokušavao baviti trgovinom sportskih antikviteta. Očito je bio u golemim financijskim problemima, s obzirom da je savezna država Kalifornija od njega potraživala 1,5 milijuna dolara poreznih dugova. Osuđen je na minimalno devet godina zatvora.

WOLFGANG SCHWARZ
Bečki umjetnički klizač, zlatni olimpijac iz '68, mnogostruki viceprvak Europe i - trgovac ljudima. Prije osam godina u Austriji mu je suđeno zbog ilegalnog dovođenja pet djevojaka iz Litve i Rusije koje su trebale raditi kao prostitutke. Tvrdio je da im je samo želio pomoći. Valjda je imao neku opsesiju istočnoeuropskim ženama jer kasnije je planirao oteti 18-godišnju kćerku rumunjskog biznismena i tražiti skoro četiri milijuna dolara odštete. No uhićen je, a na sudu je priznao da je upravo on autor zločinačkog plana. Ovog puta nije imao objašnjenje. Osuđen je 2006. na osam godina zatvora.

ALLEN IVERSON
Jedan od najkontroverznijih izdanaka hip hop generacije koja je, nakon komercijalne eksplozije NBA 90-ih, na račun prethodne generacije u startu pobrala multimilijunske ugovore, da bi sportska sociologija potom upoznala 'gangsta' kultove, goleme tetovaže, brijanje na ilegalno oružje i tzv. 'crews' - skupine sumnjivih prijatelja iz kvarta koje prate naglo obogaćene tamnopute zvijezde na gostovanjima.

Iverson je u karijeri prošao kroz niz nasilničkih incidenata i uhićenja izvan terena, ali je najvećih problema sa zakonom imao kao maloljetnik prije no što je dospio na faks. U rodnoj Virginiji sudjelovao je u masovnoj tučnjavi između tamnopute i bjelačke mladeži, u kojoj nije bilo mrtvih, ali je Iverson, optužen da je uslijed tučnjave teško ozlijedio djevojku, dobio 15 godina zatvora (deset mu je odmah uklonjeno) zbog 'sudjelovanja u linču'! Proces je bio vrlo čudan, prema nekima očigledno pristran i rasistički, i tko zna što bi bilo da 'The Anwer' već nije bio poznat kao neviđeno darovit, medijima zanimljiv košarkaš. Proveo je nekoliko mjeseci u popravilištu, a zatim ga je pomilovao guverner Virginije Douglas Wilder.

VLADO KASALO
Kada se ubijenom nogometnom menadžeru sumnjivog opsega poslova, Dini Pokrovcu, na sprovodu skupila ekipa u rasponu od nogometnih zvijezda do tipova koje javnost i pravosudni organi desetljećima smatraju vrhom hrvatskog organiziranog kriminala, Feral Tribune je za Vladu Kasala napisao da je teško procijeniti kojoj skupini više pripada. Poznato je da mnogi hrvatski nogometaši održavaju veze s podzemljem, ali Kasalo je jedini koji je oblačio dres hrvatske repke i kasnije bio osuđivan na zatvorske kazne.
Igrao je u Osijeku, pa Dinamu, a početkom 90-ih preselio je u njemačku ligu. Tamo je zabio dva autogola na dvije utakmice zaredom, a spekuliralo se da je to učinio kako bi otplatio kockarske dugove.

Na suđenju 'zločinačkoj organizaciji' desetak godina kasnije pozvan je u svojstvu svjedoka zbog bliskih odnosa s optuženima. Više je puta evidentiran zbog nasilja, a prije sedam godina uhićen je zbog nedozvoljenog posjedovanja oružja i manje količine kokaina.

Danas, na pragu 50-ih, navodno se smirio i napustio negdašnji način života. Radi u omladinskoj školi Dinama i kažu da je na dobrom putu da postane uspješan trener mlađih kategorija.