OVAKO NEĆE DUGO

Jurčić će mijenjati ili će biti smijenjen

06.11.2009 u 12:20

Bionic
Reading

Osobno smatram gadljivim svakodnevno smjenjivanje Dinamovog stratega kroz medije. Zato što nam treneri i traju kao par jeftinih tenisica jesmo tamo gdje jesmo, ali vrijeme je da Kruno Jurčić još jednom pogleda po svlačionici i počne tražiti druga rješenja

Nije bilo Badelja i Mandžukića i tu veći dio priče oko dvoboja s Ajaxom prestaje. Oni su Dinamov motor i bez njih modri stroj postaje dizelaš koji trokira u zimskim uvjetima.

Trener Jurčić nakon dvoboja se borio sa suzama, ali tu je bitku dobio. Istresao je gorčinu na Uefu i suca Deana i otišao u svoj mir. Nije mu lako. Dinamo je ove sezone glineni golub kojega nogometne vlasti konstantno drže na nišanu i opale kada to smatraju potrebnim. Sve iz Zagreba ide im na živce i to se u Uefi ne libe pokazati.

Ipak, Jurčić će se uskoro morati izvući iz depresije i nastaviti obavljati svoj posao. Vrijeme je za promjene. Točnije, one su već trebale uslijediti, trener je u zaostatku.

Ako momčad tone onda se mora mijenjati. Ako Sammiru ili Moralesu ne ide, trebaju ići na klupu. Od nemoćnog sastava tužnije je jedino gledati nemoćan sastav legionara kojima strpljivi domaći klinci griju klupu.

Sammir i Sivonjić na terenu demonstriraju nogomet na montipajtonovski način i njih dvojica pod hitno moraju na klupu. Bit će još prilika, ali spomenuti ih moraju zaslužiti. Tomečak je protiv Ajaxa počeo samo zato što je Badelj imao kartone, ali i laicima je jasno da mladi Brezovčanin treba ostati u sastavu.

Posebna priča je prednji red. Siroti Sivonjić s broda ne može pogoditi more, a Jurčić početkom nastavka na zagrijavanje šalje Papadopoulosa i Slepičku. Kramarić ostaje na klupi i čeka. Čeka kraj, jer zna da neće ući. Često klupski čelnici (ne samo u Dinamu) prisiljavaju stručnjake da 'guraju' igrače koje treba prodati, ali recimo da to nije kreiralo ovaj slučaj.

Recimo da je Jurčić stvarno zaljubljen u Papadopoulosa, to perverzno Mamićevo pojačanje. Recimo da u Sivonjiću vidi novog Vlaovića, a u Slepički sjajnu mantinelu koja će suigrače činiti opasnijima. Kako onda objasniti znakovite riječi Cibalijinog vratara Antolovića koji je otkrio recept: 'Puštali smo dinamovce na krila. Samo neka ubacuju, tako nam ne mogu ništa.'

Dinamo je postao otvorena knjiga i to je Jurčićev grijeh. Ne mijenja, ne traži, slijepo se drži zacrtanog plana i čeka bolje dane. Chago je dobio priliku samo zato što je bio jedini veznjak na klupi, a podsjetio je još jednom da itekako ima ono što Dinamu treba. Snagu, odlučnost i mirnoću. Među dovedenim igračima takvih nema puno, a to je grijeh sportskog direktora. Ipak, čovjek nosi specifično prezime Mamić i kao takav ima imunitet te mu se ne može suditi.

Kramarić možda jest prezelen, ali na klupi nitko nije postao bolji. Uostalom, malo će se zanovijetati ako on promaši zicer. Ali kada ih promašuju Grk ili Čeh na tribinama je žamor glasan.

Slijedi Šibenik, a Mandžukić još neće biti spreman. Daje to lijepu priliku momčadi Branka Karačića, iako dinamovci obećavaju da će biti rastrčaniji nego ikada. Ipak, fokus će unatoč šarmantnom kolektivu sa Šubićevca biti na domaćinu i njegovom strategu. Vrijeme je da počne tražiti alternativna rješenja, vrijeme je da osmisli plan 'b'.

Može direktor Vrbanović pričati što hoće, ali Dinamo nije kolektiv u kojemu trener ima pravo na dugo učenje i traženje. Ne poduzme li Jurčić nešto 'u roku odmah', on će već idućeg tjedna biti bivši. Pitanje je jedino kada će mu uprava naći dostojnog zamjenika. Situacija na tržištu nije previše bajna.