SVAKA ČAST

Jubilej Zlatka Dalića! Prije njega to je uspjelo još samo dvojici hrvatskih izbornika, ali on može napraviti nešto što ni oni nisu mogli

07.09.2021 u 20:46

Bionic
Reading

Zlatko Dalić po 50. puta je vodio hrvatsku nogometnu reprezentaciju, a ovaj jubilej prije njega su dostigla samo dva stručnjaka

Aktualni hrvatski izbornik stigao je do 50. utakmice na klupi Vatrenih, a ispred njega su u toj statističkoj kategoriji Slaven Bilić (65) i neuništivi Miroslav Blažević (72).

Dalić je u dosadašnjih 50 utakmica ostvario 25 pobjeda, devet remija i 16 poraza, uz ukupnu gol-razliku 87:73.

Hrvatski trener je reprezentaciju preuzeo u listopadu 2017. godine prije posljednjeg kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018..

Debitirao je pobjedom u Ukrajini (2:0), čime je osigurao plasman u play-off za SP gdje je izbacio Grčku, a na kraju ispisao povijest na tom Svjetskom prvenstvu osvojivši srebrnu medalju.

S Hrvatskom je izborio i plasman na Euro 2020., gdje je stigao do osmine finala, a onda ispao od Španjolske (5:3) nakon produžetaka. Ukoliko izbori SP u Kataru bit će prvi izbornik u povijesti koji je Vatrene odveo na tri velika natjecanja, to nisu napravili ni Blažević ni Bilić (svaki po dva natjecanja).

  • +7
Hrvatski navijači ispred Poljuda Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Najteži poraz zabilježio je od Španjolske u Ligi nacija kad je poražen 6:0, dok je najuvjerljiviju pobjedu upisao protiv Slovačke u gostima (4:0).

Prema podacima Transfermarkta, Dalić je na izborničkoj klupi Hrvatske koristio 58 različitih igrača, a najviše nastupa pod njegovim vodstvom imali su Ivan Perišić (46), Luka Modrić (42) i Domagoj Vida (41).

Perišić je s 14 postignutih golova najbolji strijelac Hrvatske u Dalićevoj eri, a prate ga Andrej Kramarić (9) i Modrić (7).

  • +12
Hrvatska - Slovenija, navijači na Poljudu Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec/ CROPIX