ljutit s pravom

Josip Šimunić odgovorio na napade iz Dinama: To je zbilja bilo nekorektno. Što bi Hajduk trebao reći?

06.04.2022 u 10:45

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna U-19 reprezentacija nije se uspjela plasirati na Euro, jer je na turniru u Karlovcu zauzela posljednje mjesto u skupini, iza Rumunjske, Islanda i Gruzije

Nastup u elitnom kolu kvalifikacija za Europsko prvenstvo u Slovačkoj, a kojem je domaćin bio Karlovac, odlično je krenuo po hrvatsku vrstu kojoj na klupi sjedi Josip Šimunić. U prvom kolu Hrvatska je pobijedila Island.

No, u drugom je kolu, unatoč izraženoj dominaciji naših nogometaša, Rumunjska iskoristila trenutak dekoncentracije hrvatske obrane, a što je rezultiralo i penalom za naše suparnike, poražena rezultatom 1:2. U drugoj utakmici drugog kola Island i Gruzija su remizirali 1:1, čime je Hrvatska već tada izgubila priliku osvojiti prvo mjesto i izravno se plasirati na Euro. U takvom raspoloženju, za kraj turnira, stigao je i poraz od Gruzije, a na račun izbornika Josipa Šimunića stigle su primjedbe iz GNK-a Dinamo.

Tomislav Butina, šef Dinamove nogometne škole, izrazio je nezadovoljstvo s odnosom HNS-a prema igračima koji stasaju u maksimirskom klubu. I spočitnuo je izborniku kako to da u početnoj postavi utakmice protiv Islanda nema niti jednog igrača iz Dinama.

'Pitanje jest ovakvo - zaslužujemo li mi kao dugogodišnji nositelji kvalitete hrvatskog nogometa takav tretman? Kad je naša B momčad, u kojoj primarno igraju igrači 2003. i 2004. godište, bila zadnja ili predzadnja u Drugoj ligi, mi smo šutjeli. Međutim, kad se situacija promijenila i kad su izvedbe i rezultati pokazali nešto sasvim drugo, onda više ne možemo šutjeti. Ta naša djeca dominiraju u Drugoj ligi, primjerice, pobjeđuju Varaždin, koji ima prvoligaške ambicije, pa onda moramo imati drukčiji status. Mi se kao Dinamo i kao škola moramo zaštiti, moramo zaštititi svoje interese i svoju djecu. Ovakav odnos mi ne zaslužujemo! Ako netko misli da mi ne znamo, u redu, možemo i to prihvatiti. Samo, netko će to morati argumentirati. Vidimo dobro što se događa s mlađim kategorijama na razini HNS-a. To nam daje za pravo da i dalje imamo nešto kazati, malo ozbiljnije i žustrije na tu temu. Sve ono što se događa u posljednje vrijeme na razini HNS-a nije dovoljno kvalitetno. Mi i dalje vjerujemo da smo lideri, da imamo ispravan model po kojemu radimo, ali očekujemo da se to akceptira. Netko mora prihvatiti da uspješno radimo po scenariju koji imamo dugi niz godina'.

Josip Šimunić u razgovoru za Sportske novosti komentirao je taj Dinamov istup.

'Zaista nemam potrebe otvarati neke rovove s Dinamom. Izuzetno cijenim Dinamovu školu i doprinos koji je Dinamo dao svim uspjesima naših reprezentacija, uključujući izuzetan značaj za srebrnu generaciju. Za hrvatski nogomet je svakako jako važno da Dinamo nastavi 'proizvoditi' istim tempom. Ipak, želim naglasiti da je bilo neprimjereno, rekao bih i nekorektno, nakon pobjede protiv Islanda, a dan prije najvažnije utakmice ove generacije protiv Rumunjske, što se u medijima otvorila ova priča. Čemu to? Znamo da Hrvatska postiže rezultate kada svi pušemo u isti rog, kada smo zajedno. To me razočaralo. Što bi Hajduk trebao reći, koji je imao manje pozvanih igrača od Dinama za ovu akciju, a oni su prvaci u tom uzrastu? Uostalom, to je podcjenjivački prema svim drugim klubovima i tim igračima, kakvu im onda to poruku šaljemo? Žao mi je zbog njih, a žao mi je i zbog dečkiju iz Dinama, koji su se ni krivi ni dužni našli pod tim povećalom. Takvi pritisci mogu samo rezultirati nekim podjelama, što ne vodi ničemu dobrome'.

A kakva su Šimunićeva razmišljanja o tom (ne)uspjehu i što je još sve rekao, pročitajte OVDJE.