RAT ILI NOGOMET?

Jezive poruke i prijetnje od kojih mora strahovati i Hrvatska

14.11.2017 u 10:04

Bionic
Reading

Hrvatsku nogometnu reprezentaciju i njezine navijače na Svjetskom prvenstvu u Rusiji dočekat će jedne od najvećih mjera osiguranja u povijesti nekog sportskog događaja

Svijet se promijenio, i to na gore, a ni sport nije mogao proći neokrznut. Veliki sportski spektakli postali su privlačni raznim nacionalistima, rasistima ili vjerskim fanaticima.

Kod organizacije velikih sportskih događanja zemlje domaćina više ne troše novce samo na izgradnju borilišta i infrastrukture nego i na veliko osiguranje. Ništa drugačije nije ni za Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji koje je suočeno s dvije velike prijetnje.

Prva prijetnja su huligani. Čim je Rusija dobila domaćinstvo tamošnji 'navijači' krenuli su sa pripremama za 'doček'. Duga i krvava povijest ruskih je huligana koji spadaju među najopasnije, ali i među najorganiziranije i oni su već par puta preko medija i društvenih mreža poručili navijačima određenih reprezentacija neka se čuvaju.

'Napast ćemo i prebiti svakoga tko na naše tlo kroči s prijateljima, nećemo dirati jedino obtelji,' jedna je od jezovitijih poruka ruskih huligana.

Zanimljivo, Rusi ne prozivaju samo njemačke i engleske navijače nego i Hrvate. Nismo im dragi, nikad nismo ni bili, bez obzira što je Rusija otišla na EP 2008. upravo zahvaljujući pobjedi hrvatke reprezetacije na Wembleyju. No to se brzo zaboravilo.

'Netko se drogira, netko puši, netko pije, a mi se tučemo. Svi se raduju Svjetskom prvenstvu. Za neke će to biti festival nogometa, ali bit će to i festival nasilja', još je jedna od suludih izjava od huligana iz zemlje domaćina.

I koliko sve ovo zvučalo grozno, druga prijetnja za World Cup još je strašnija, a to je terorizam koji je postao noćna mora za organizatora bilo kakvog globalnog spektakla. ISIL-ovi teroristi već su objavljivali užasne poruke i fotografije u kojima prijete nogometnim reprezentacijama, igračima i fanovima i pravo je pitanje kako zaustaviti vjerske fanatike u svojem bolesnom naumu.

'Bit će ovo jedno od najčuvanijih događaja ikad. Sve ćemo učiniti da se svi osjećaju sigurno', najavili su iz Rusije.

Ruski huligani

Inače, Rusija je već odavno pokrenula razne akcije kako bi sve prošlo u najboljem mogućem redu. Povećavaju se kazne za moguće izgrednike, prate se i istražuju sumnjive osobe i huliganske skupine, posebno se obučavaju ljudi zaduženi za red na stadionima, ali i izvan njega. Osim policije i redarskih službi bit će angažirana i vojska sa svojim moćnim arsenalom.

Neupućeni čovjek bi pomislio da se sprema nekakav rat, a ne turnir najboljih nogometnih reprezentacija svijeta...