samo za tportal

Jerko Leko uoči najvećeg hrvatskog derbija otkrio što stvara razliku između Dinama i Hajduka, a na spomen Petkovića sjetio se Sammira i Majera

16.04.2022 u 11:04

Bionic
Reading

Dinamo i Hajduk pobjedama su zaključili svoje obveze u 31. kolu Hrvatski Telekom Prve lige, pa obje momčadi u dobrom raspoloženju čekaju srijedu (19 sati, Arenasport 3, MAXtv) i veliki derbi na Poljudu.

Hrvatsko nogometno prvenstvo primiče se kraju, ali neizvjesnosti i dalje ne manjka. Dinamo i Hajduk svoje su obveze odradili u petak, dok će Osijek i Rijeka, njih odraditi ove subote. I bez obzira kako njihove utakmice završile, o prvaku će se odlučivati u samoj završnici sezone. Jer vodeći Dinamo ima još dvije utakmice protiv Hajduka, te jednu protiv Osijeka.

Prvi derbi s najvećim suparnikom, splitskim Bilima, Modre očekuje već u srijedu, kada će od 19 sati istrčati na Poljudu.

'Dinamo je, prema mom dojmu, podigao formu u posljednje vrijeme. Pobjeđuje, posebice u malim utakmicama, što ga puni samopouzdanjem, a onda takav lakše i igra derbije. Jer da u slabijim utakmicama gubi, onda bi to stvaralo dodatni pritisak, pa niti u derbiju, ne možeš biti pravi. Mislim da se Dinamo vraća na stari, pobjednički kolosijek, i da ima kvalitetu i širinu koja će mu značiti u završnici sezone. Osim toga, sada se Modrima vratio Luka Ivanušec, a vidimo i da je Emreli uhvatio ritam. Uz već standardno dobre Oršića i Ademija', javio se za tportal bivši hrvatski reprezentativac i internacionalac 42-godišnji Jerko Leko, kojeg ove subote s drugoligašem Jarunom čeka utakmica protiv Solina.

Kad ste već spomenuli Emrelija, može li on biti Kopićev adut za taj kraj sezone? Evo, već drugu utakmicu zaredom postiže golove?

'Očito mu je trebalo neko vrijeme na adaptaciju. Iskreno, i meni je bio nepoznanica, ali sam očekivao da bi u prvom derbiju protiv Hajduka, jer stigao je neopterećen, mogao biti Dinamova prevaga. No, tada mu to nije uspjelo. Znam kako je kada igrači iz nekih manjih klubova, odnosno onih koji ne osvajaju trofeje, dođu u Dinamo, a koji je na njih naviknuo, da je to veliki pritisak. I znam što takvi igrači onda podnose. Druga je stvar kada, kao što sam ja od desete godine bio u Dinamu, znaš što se od tebe očekuje. Lakše se prilagodiš i možeš se bolje nositi s time. I meni je trebalo neko vrijeme kada sam preselio u kijevski Dinamo, ali vrlo brzo sam pohvatao konce, jer klub je jako sličan zagrebačkom'.

Sve utakmice UEFA Lige prvaka, UEFA Europske lige i Hrvatski Telekom Prve lige možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.

Dobra Emrelijeva forma, koji je zabio i protiv Rijeke te u petak protiv Istre, mogla bi ga staviti u prvi plan trenera Kopića, a što bi pak moglo rezultirati Petkovićevim čekanjem na klupi?

'Bruno (op.a., Petković) i ja imamo zbilja super korektan odnos. Međutim, što se njegove karijere tiče, na to ne mogu utjecati, odnosno tu se ne mogu petljati. Mislio sam kada je izostavljen s popisa reprezentativaca da će ga to dodatno motivirati. Jer meni je, posebno dok sam igrao u inozemstvu, bio cilj i velika želja igrati što bolje u klubu, kako bi izborio poziv u reprezentaciju, kako bih tih par dana došao u domaće okruženje. Jer bez obzira što vani imaš sve, doma je ipak najljepše. Pa makar i tih nekoliko dana. I nema većeg ponosa nego biti reprezentativac. Naravno, svatko od nas je drugačijeg karaktera, nekog takve odluke dignu, nekoga spuste. Jedino u što sam siguran jest da Petković ima veliku kvalitetu. I dâ, kada je na nivou, može igrati gotovo u svim klubovima. No, nešto slično događalo se i sa Sammirom. Sjećamo se njegovih briljantnih utakmica protiv Malmöa, kada su ga svi dizali u nebesa. No, onda su mu zaredale dvije, tri utakmice bez učinka, pa ga to pokoleba, pa krenu izlasci. I onda dođe na loš glas. I dok je Sammiru išlo, svi mi iza njega bi trčali, ginuli, bacali se za loptu, jer znali smo da će on nešto napraviti. Što se Petkovića tiče, čak se i vidjelo u nekim utakmicama, iako su ga stizale kritike, da hoće i želi, ali onda izostane nekakav njegov asist ili pogodak, pa možda i nepotrebno krenu kritike. Dobar primjer za to je i Lovro Majer, kojem ako jedna utakmica nije bila briljantna, odmah se počelo sumnjati u njega. Ja kao zadnji vezni, ako sam i imao loš dan, mogao sam to pokriti trkom, borbenošću, ali igraču kao što je Petković, možda treba samo taj jedan dodir s loptom, dodavanje i pogodak, pa da se stvari vrate na mjesto'.

Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel

I treba mu povjerenje trenera?

'Koliko vidim, u Dinamu sigurno vode brigu o njemu i neće ga tek tako pustiti. Svi znamo da je kod Bjelice igrao odlično, ali on je znao kako s Brunom treba. Igrački on može biti glavna figura. No, sada je stvar do trenera. Evo i ja sam u tom poslu i znam da je svaki od igrača drugačijeg karaktera. Nekom treba kritika, drugom ne trebaš reći ništa, trećeg trebaš potapšati. Ali sve kako bi od svakog od njih izvukao najbolje, pa onda koristiš taktiku, psihologiju...'.

Nego, može li Valdas Dambrauskas tako podići Hajduk i iznenaditi Dinamo u srijedu?

'Uvijek je sve moguće, jer derbi je derbi. Ali Hajduk, za razliku od Dinama, nema taj pobjednički mentalitet. Odigra jednu, dvije utakmice odlično, ali onda ih u sljedeće dvije ili tri - nema. I zato sada bodovno kaskaju za Dinamom'.

Znači, jedino je Osijek pravi konkurent Dinamu?

'Istina je da će Dinamo i Osijek odigrati još jedan međusobni derbi, ali imam dojam da u Osijeku ipak više nema one prave, pozitivne atmosfere. No, to je samo moj dojam. A to nekako povezujem s onim ispadanjem iz Kupa. Kao da nema više kemije, a onda takav teško može parirati Dinamu do kraja'.

Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel

Rijeci nakon poraza od Dinama preostaje borba za pehar pobjednika Kupa?

'Tako, nekako. Bit će to odlična utakmica. Jer mislim da i u Hajduku polako počinju shvaćati da im je to sigurnija prilika za osvojiti trofej, nego u prvenstvu. I da ih sada pitate, što bi rađe, ostali u borbi za naslov do zadnjeg kola ili uzeli Kup, da bi odmah pristali na taj trofej'.

Nego, vaši planovi i ambicije s Jarunom jedno su vrijeme dosezali i do prve lige?

'Najiskrenije, nama je bio primarni cilj ove sezone, osigurati ostanak u Drugoj ligi. A kad tamo u jesenskom smo dijelu biti i na vrhu. Naravno, s takvim rezultatima, ambicije su porasle. Trenutno smo peti, šesti, a ako pobijedimo Solin možemo i do četvrtog mjesta. Međutim, svi smo zadovoljni sadašnjim stanjem, ja posebno, jer sa šest, sedam igrača koje sam trenirao u juniorima Lokomotive, dobili smo svi skupa dodatno iskustvo. I ja kao trener u seniorskoj konkurenciji, što mi je važno za Pro -licencu. A osim toga, mislim da smo formirali barem dvojicu igrača i za prvoligaški nogomet, a to su Filip Dujmović (op.a. treći strijelac lige) i Raul Alexander Florucz', zaključio je Jerko Leko. Naravno, i odmah nastavio pripremu za popodnevnu utakmicu.

Hrvatska 1. liga
Dinamo ZagrebIstra 19613:0
HajdukGorica1:0
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Dinamo Zagreb30206466
2.Osijek301710361
3.Hajduk30178559
4.Rijeka30174955
5.Lokomotiva3010101040
6.Gorica311171340
7.Slaven Belupo30861630
8.Šibenik30751826
9.Istra 196131681726
10.Hrvatski dragovoljac30362115
Sljedeće utakmice
16.4.ŠibenikSlaven Belupo
16.4.OsijekHrvatski dragovoljac
16.4.LokomotivaRijeka
20.4.HajdukDinamo Zagreb
22.4.Hrvatski dragovoljacŠibenik