BRIGA PRED KAZAHSTAN

Jelavić u nadoknadi slomio skromni Katar

08.10.2009 u 17:47

Bionic
Reading

Najbolja hrvatska nogometna u Rijeci je svladala Katar rezultatom 3:2. Brzo smo poveli, nastavak je donio potpuni povratak Azijaca u igru, no Nikica Jelavić svoj je debi okrunio pobjedničkim golom u 91. minuti susreta

Reprezentacija je deveti put istrčala pod stijene Kantride i nastavila ugodnu tradiciju koja kaže da Hrvatska na Kvarneru nikada nije poražena.

Slaven Bilić je Oliću u napadu pridodao Klasnića, ostatak momčadi bio je u skladu s najavama. Domaćini su od prvog napada pokazali gostima iz Perzijskog zaljeva da želi upisati pobjedu i nakon 10 minuta rezultat je bio 2:0.

Prvi gol došao je u trećoj minuti nakon nesigurnosti katarskog vratara koji je lutao svojim petercem dok su se naši igrači dodavali glavom. Klasnić je lijepo pronašao Ćorluku koji s pet metara postiže svoj prvi gol u reprezentacijskom dresu.

U desetoj je Klasnić dodavao Oliću u trenucima kada je mogao i sam pucati, no već u sljedećem napadu Ivan se upisao među strijelce. Danijel Pranjić lijepim je ubacivanjem pogodio nogu Klanića koji iz prvog dodira postavlja uvodnih 2:0.

Iako velikih hrvatskih prilika do kraja poluvremena više nije bilo, Bilićev sastav skromne je goste držao daleko od Runjine mreže. Sve dok 45. minute, kada je Srna izgubio loptu na centru, a brza polukontra gostiju završena je udarcem Magdija. Runje bi lako uhvatio loptu, no ona je pogodila nogu kapetana Roberta Kovača i promijenila smjer. Tada je postala neuhvatljiva i na odmor se otišlo s rezultatom 2:1.

U drugi dio Bilić je ušao s debitantom Lovrenom i Marijom Mandžukićem, no nije dobio pretjerani pomak u igri. Dinamov napadač u 51. minuti lijepo pronašao Srnu, no vratar je obavio svoj posao, a u 63. Srna udarcem i Ćorluka skretanjem promašili su suprotnu stativu za tek nekoliko centimetara.

Katar je zaprijetio iz jedne kontre koju je ipak presjekao Kovač, no u 69. minuti u tri su poteza došli do šokantnih 2:2. rastrgana hrvatska obrana samog je ostavila Soriju koji neometan zabija loptu ispod prečke nemoćnog vratara Runje.

Od 60. minute Kantridom su se povremeno prolomili zvižduci, a najbučniji su bili kada je u igru ušao Anas Sharbini. Na drugi gol gostiju veći dio publike reagirao je pljeskom.

Nakon groznih završnih pola sata u kojima je Katar preuzeo konce igre u svoje noge, Hrvatska je ipak uspjela zadati pobjednički udarac. Na isteku 90. minute Mandžukić je pronašao usamljenog Vukojevića koji iz prve glavom ubacuje za Jelavića. Debitant je bio dovoljno brz i bez kompliciranja provukao loptu ispod katarskog vratara te zabio za konačnih 3:2. Igra nije impresionirala, dapače, no pobjeda je ipak ubilježena.

Hrvatska - Katar 3:2 (2:1)

HRVATSKA: Runje, Ćorluka (Čale, 66), Križanac, Kovač,Pranjić (Lovren, 46), Srna (Anas Sharbini, 74), Vukojević (Leko, 90), Pokrivač(Rakitić, 46), Kranjčar, Klasnić (Jelavić, 64), Olić (Mandžukić, 46).

KATAR: Burhan, Alzakeba, Majdi Siddiq, Mesaad Al Hamad(Lamy, 77), Al Hydos, Ibrahim Abdulmajed, Talal Al Bloushi, Mohammed YasserMohamady (Abdurabb Al Yazeedi, 46), Ali Afif Yahya (Faris, 70), Soria,Rajab.

STRIJELCI: 1-0 Ćorluka (7), 2-0 Klasnić (11), 2-1 Kovač(45-ag), 2-2 Soria (69), 3-2 Jelavić (90+1).

STADION: Kantrida

GLEDATELJA: 10.000

SUDAC: Balaj (Rumunjska)