olimpijska godina

Jedini hrvatski ATP turnir 2020. godine susrest će se s velikim izazovom

13.03.2019 u 17:55

Bionic
Reading

Udruga teniskih profesionalaca (ATP) objavila je u srijedu kalendar turnira za 2020. godinu, u kojem je jedini hrvatski ATP turnir, umaški Plava Laguna Croatia Open, smješten u 29. tjedan i njegov se završni vikend preklapa s početkom olimpijskog turnira u Tokiju. Sezona će započeti 3. siječnja novoutemeljenim momčadskim natjecanjem ATP Cupom u Australiji.

Preklapanje termina umaškog turnira (20. - 26. srpnja) i početka olimpijskih natjecanja u Tokiju (25. srpnja . 2. kolovoza) znači da će konkurencija u Stella Marisu biti siromašnija, a dodatna otegotna okolnost je i što će se organizatori Croatia Open u istom tjednu natjecati za igrače sa švicarskim Gstaadom (zemlja) i meksičkim Los Cabosom (beton).

ATP Cup, natjecanje 24 reprezentacije na početku sezone, pozornost ljubitelja tenisa širom svijeta će usmjeriti na Australiju. Osim nagradnog fonda od 15 milijuna dolara i adaptacije na uvjete za prvi Grand Slam turnir sezone u Melbourneu, mogućnost osvajanja 750 ATP bodova također bi trebala djelovati privlačno za većinu vodećih tenisača svijeta.

Tri dana nakon početka tog turnira čija će završnica biti u Sydneyju, započet će i turnir u Dohi, dok će turnir u indijskom Puneu, umjesto u prvom tjednu sezone, biti održan u tjednu nakon Australian Opena, kad su na rasporedu i turniri u francuskom Montpellieru i argentinskoj Cordobi.

U drugom tjednu se kao domaćin ATP turnira vraća Adelaide, gdje je posljednje ATP natjecanje održano 2008. godine.

Termin je promijenio i turnir u Sofiji, koji će iz tjedna iza prvog Grand Slam turnira u sezoni preseliti u jesenski termin od 28. rujna, zajedno s turnirima u Chengduu i Zhuhaiju, kojima će započeti 'azijska turneja'.

Turnir na travi u turskoj Antalyji će ove godine doživjeti treće, ujedno i posljednje izdanje, jer ATP traži europsku destinaciju na koju bi preselila ovo natjecanje na travnatoj podlozi u tjednu uoči Wimbledona.

Na kraju sezone, u londonskoj O2 Areni sve će biti u znaku proslave 50. godišnjice od prvog završnog turnira odigranog 1970. u Tokiju, koji se danas odigrava pod nazivom NItto ATP Finals.

Još jedna novost je da će od 2020. godine na svim ATP turnirima biti postavljen sat za odbrojavanje vremena koje igrač ima na raspolaganju za servis.