pariz 2024.

Jedan od najboljih boksača svih vremena neće nastupiti na OI: Tužan sam i razočaran

20.02.2024 u 07:32

Bionic
Reading

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) odbio je zahtjev krovne filipinske federacije za izdavanje posebne pozivnice filipinskoj boksačkoj legendi Mannyju Pacquaiju (45) za nastup na Olimpijskim igrama u Parizu

Manny Pacquiao je s 45 godina premašio dobnu granicu za sudjelovanje na Olimpijskim igrama koja je za olimpijske boksače postavljena na 40 godina.

Pacquaiao se smatra jednim od najuspješnijih boksača svih vremena, a osvajač 12 svjetskih naslova u čak osam različitih kategorija povukao se iz sporta 2021. godine kako bi se kandidirao za predsjednika u domovini.

Ove je godine, međutim, htio organizirati povratak boksu na Olimpijskim igrama. To je sada spriječio MOO, koji nakon isključenja Međunarodne boksačke federacije organizira olimpijski turnir u ovom sportu. Odbio je Filipinčev zahtjev za posebnom pozivnicom na temelju dobne granice u ovom sportu, kojem se na OI ne smiju natjecati boksači stariji od 40 godina.

'Tužan sam i razočaran, ali razumijem i prihvaćam razloge za dobno ograničenje', napisao je Pacquaio u izjavi.

Zanimljivo je da Pacquaio nikad nije boksao na Olimpijskim igrama, ali je nosio zastavu svoje zemlje na ceremoniji otvaranja u Pekingu 2008. godine.

Legendarni PacMan u karijeri ima 62 pobjede, osam poraza i dva neodlučena meča te je jedini u povijesti boksa koji je osvajao naslove svjetskog prvaka u osam različitih kategorija te je ujedno i jedan od najvećih boksača svih vremena.