dosad nije falio

Je li ovo dokaz da Mate Pavić Hrvatskoj u Davis Cupu uopće ne treba?

03.04.2018 u 16:10

Bionic
Reading

Hrvatska je u Davis Cup dvobojima u seriji od čak osam pobjeda u igri parova, a ovog vikenda protiv Kazahstana Nikola Mektić i Ivan Dodig pokušati će produžiti tu seriju i potvrditi da Mate Pavić ovoj reprezentaciji zapravo i nije previše potreban...

Hrvatska Davis Cup reprezentacija nastavila je s pripremama za predstojeći četvrtfinalni susret Svjetske skupine protiv Kazahstana u Varaždinu (od 6. do 8. travnja), a u ukupnom zbroju bodova potrebnih za pobjedu svakako se računa i na onaj iz subotnjeg okršaja parova.

  • +23
Davis cup, Hrvatska - Kanada, 3. meč parova, Čilić / Dodig - Nestor / Pospisil Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Bez obzira tko je bio u postavi, u posljednjih čak osam susreta u Davis Cupu hrvatski je par izlazio kao pobjednik (Ivan Dodig i Franko Škugor dvaput, Ivan Dodig i Marin Čilić četiri puta, Marin Draganja i Nikola Mektić jednom, Marin Čilić i Nikola Mektić jednom), što mnogo govori o kvaliteti, a i potvrda je da naš najugledniji igrač parova Mate Pavić koji je u svađi s izbornikom Krajanom zapravo ovoj reprezentaciji i nije previše potreban.

U posljednjih godinu i pol Nikola Mektić igra najbolje ikad i trenutno je 33. igrač svijeta u paru, dakle samo dvije pozicije lošije plasiran od najboljeg renkinga u karijeri. Ove sezone na ATP turnirima igra s Austrijancem Alexanderom Peyom, a za sada su im najbolji rezultati dva plasmana u finale (Sofija i Rio de Janeiro).

'Stalno se vrtim između 31. i 35. mjesta. Moglo je biti bolje, čak sam u trenutku kad sam bio 31. na turniru osvojio dvostruko više bodova nego što sam branio tog tjedna, ali sam unatoč tome pao za dva mjesta. Baš se poklopilo da su svi oko mene radili dobre rezultate. Međutim, Peya i ja smo se našli, nakon prvog mjeseca tijekom kojeg nismo tako dobro igrali. Spojili smo nekoliko jako dobrih turnira, imali jako dobre pobjede i nadamo se da će biti sve bolje i bolje,' izjavio je Mektić na presici ovog utorka.

Tijekom posljednjih godina Hrvatska ima sjajne rezultate u Davis Cupu u paru, u seriji je od osam pobjeda i nije izgubila od gostovanja u Kraljevu u ožujku 2015. Koliko je takav učinak zaslužan za dobre rezultate u ovom natjecanju?

'Svi znamo da je taj bod u paru tijekom drugog dana jako bitan, često i presudan. Posljednjih nekoliko godina imamo nekoliko igrača koji se bore u vrhu svjetskog tenisa i naravno da se svaki put možemo nadati osvajanju boda drugog dana,' dodao je Mektić koji se nada da će dobiti priliku igrati u subotu, iako bi umjesto njega mogao uskočiti i netko drugi:

'Od svih igrača ovdje u reprezentaciji mi jesmo jedini koji igraju samo parove, no tu je i Marin, koji igra odlično u paru. Ako on želi uskočiti, ako misli da je to najbolja opcija, to će biti jedna od varijanti. Za sada smo Ivan i ja u kombinaciji. Nismo zajedno igrali, ali poznajemo se dobro, poznajemo se dugo i mislim da bismo trebali dobro funkcionirati.'