NE PONOVILO SE

Je li moguće? Evo zašto je Poljud zviždao Torcidi

24.08.2015 u 10:53

Bionic
Reading

Tijekom utakmice Hajduka i Osijeka dobar je dio ljubitelja Hajduka zviždao Torcidi kada su ovi počeli paliti balje. Zašto se to dogodilo i kakva je bila ukupna atmosfera, objašnjava analitičar s portala Tribina.hr, koji je i sam bio na utakmici

Čudno je bilo biti u nedjelju na Poljudu i svjedočiti jasnoj podjeli u razmišljanju dosada unisonog tijela, hajdukovih navijača. Sjeverna tribina na kojoj obitava Torcida već tradicionalno u drugom poluvremenu zapalila je nekoliko baklji. Običaj koji inače diže atmosferu na Poljudu ovoga puta već na prvu upaljenu baklju uzbudio je ostatak stadiona koji je salve zvižduka uputio sjevernoj tribini.

Nije to bila reakcija koju su momci sa Sjevera očekivali, jer i dosad su palili pa zvižduka nije bilo, osim ukoliko bi se našao koji neodgovorni pojedinac (kraće zvan kreten) koji bi pirotehničko sredstvo bacio u teren ili na tartan stazu. Iako su zvižduci bili sve jači što su oni više palili iskreno sumnjam da su shvatili zbog čega oni kojih ih inače podržavaju i bodre pljeskom sada im ipak zvižde.

Uopće je nepotrebno ulaziti u raspravu o pirotehnici, ima li mjesta ili nema za nju na stadionima, niti raspravljati o sredstvima koja će navijači koristiti u borbi za njihov cilj. Jer jedino ono o čemu treba pričati je jedna vrlo jednostavna rečenica, oko koje se mogu okupiti svi oni koji podržavaju bilu boju: 'Hajduk iznad svega!'. S tom rečenicom će se složiti svi navijači Hajduka, ali lako je složiti se, teško je to primjeniti.

Tribina.hr

Na portalu Tribina.hr - interaktivnom web communityju – sudjelujte u raspravi. Više informacija OVDJE.


Navijači vode svoju bitku za legalizaciju pirotehnike, možda čak imaju legitimitet za to, ali nemaju legalnu osnovu čime rade prekršaj koji se ne lomi preko njihovih, već preko Hajdukovih leđa. Takvi prekršaji u HNL-u, gdje za kaznu Hajduk mora platiti između 5000 i 10000 kuna nisu veliki problem, ali kada se nađe određen broj onih koji ne znaju razmišljati pa na Europskoj utakmici u Češkoj naprave isto, kazna je nekoliko desetaka tisuća eura u trenutcima kada Hajduk, nakon godina uništavanja, se samoobnavlja i čupa s dna. Tada se radi o prevelikoj cijeni za Hajduka koji je onima koji su tu kaznu zaradili zbog vlastitih ratova navodno iznad svega!

Lako je velikim klubovima plaćati kazne zbog pirotehnike kad je njihov proračun višestruko veći, a dugovi im nisu svojevrsna omča oko vrata. Jednog dana kad se Hajduk iščupa iz svega ovoga, a kazne ne budu u zbroju iznosile i 2 posto godišnjeg proračuna vjerojatno nitko neće zviždati bakljadama, ali sada, baš u ovom trenutku bakljada na europskim utakmicama je napad na Hajduk, napad na njegov put ka ozdravljenju, podmetnuta noga na putu prema cilju. Jednog dana kad dođu financijski bolja vremena neće kazne smetati toliko, pa će biti potrebno paziti samo ne pretjerati tj. ne uzrokovati prazne tribine kao kaznu.

Stoga navijačima Hajduka neka klub bude iznad svega, iznad ratova s UEFA-om, HNS-om i tko zna kojom drugom organizacijom koja ne tolerira pirotehniku i brojne druge stvari. U četvrtak svi cijeli Poljud mora pokazati kako je Hajduk stvarno iznad svega, da onda kad je najbitnije navijači se mogu suzdržati vlastitih frustracija i ratova za Hajduka, za njegovu budućnost, za njegov oporavak...