VELIKE ODLUKE

Janica Kostelić otkrila senzacionalne vijesti za hrvatski sport

  • Autor: D. S. / Hina
  • Zadnja izmjena 25.11.2017 16:27
  • Objavljeno 25.11.2017 u 16:10
Janica Kostelić

Janica Kostelić

Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

Govoreći na svečanosti dodjele Državne nagrade za sport 'Franjo Bučar' tajnica Središnjeg državnog ureda za šport Janica Kostelić otkrila je i neke zanimljive informacije

Ona je poručila kako će do kraja ove godine Hrvatski sabor usvojiti Zakon o športu i Nacionalni program športa, a osigurana su i sredstva za stopostotno povećanje nagrada za vrhunska sportska postignuća. 

'Središnji državni ured za šport u završnoj je fazi izrade dva vrlo važna dokumenta za hrvatski šport i vjerujem kako će u ovoj istoj zgradi kroz koji mjesec biti usvojeni Zakon o športu i Nacionalni program športa koji bi trebali pomoći da naš šport prodiše punim plućima', kazala je u subotu Janica Kostelić i naglasila da će se u Nacionalnom programu športa biti predložen niz mjera za poboljšanje u svim područjima sporta, a da se Novim Zakonom želi uvesti kriterije za financiranje svih programa, od krovnih športskih organizacija do sustavnog financiranja infrastrukture te osigurati radnopravni status profesionalnih športaša. 

'Već u ovoj godini proračun za šport je bio veći za 50 milijuna kuna, a u Nacrtu Državnog proračuna za 2018. godinu napravili smo nove pomake. Povećali smo izdvajanja za više od 30 milijuna kuna i tako nastavili trend rasta. Posebnu pažnju posvećujemo jačanju lokalnog športa te športu osoba s invaliditetom za koje ćemo putem natječaja i europskih fondova izdvojiti 22 milijuna kuna. Želimo šport učiniti dostupnim svima, želimo osvijestiti ljude o važnosti bavljenja športom u svrhu poboljšanja zdravlja i prevencije bolesti, ali isto tako, brinemo i za vrhunski šport. Od Nove godine nagrade za vrhunska športska postignuća bit će sto posto veće od dosadašnjih, također, osigurali smo izdvajanja za velike športske manifestacije, ali isto tako i za subvencioniranje školovanja za vrhunske športaše', naglasila je Janica Kostelić i obećala da će se Središnji državni ured za šport pobrinuti kako bi naš šport imao najoptimalnije uvjete za razvoj i daljnje kontinuirano postizanje uspjeha.

  • +15
  • +12

Dodjela državne nagrade za sport Franjo Bučar

Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

'Šport je u svojoj biti vrlo jednostavan - koliko daješ toliko ćeš i dobiti, a ti uspjesi ne mogu se mjeriti novcem koliko god mi svi ponekad gledamo svijet baš kroz tu prizmu. Nemojte trčati za novcem, trčite za sebe i zbog sebe i onda uspjeh ne bi trebao izostati" poručila je naša najbolja sportašica svih vremena i prva držana tajnica Središnjeg državnog ureda za šport zaželjevši da svi koji su u sustavu sporta rade zajedno na rješavanju izazova s razumijevanjem naših različitih uloga, nadležnosti i odgovornosti ali i sa zajedničkim ciljem, unaprijeđenjem hrvatskog športa na dobrobit svih naših građana.

Inače, najviše državne nagrade na području sporta 'Franjo Bučar', kao nagradu za životno djelo u 2017. godini, dobili su Zdenko Zorko, Zina Urlić te posmrtno Zdravko Hebel, dok su dobitnici godišnjih nagrada Deni Lušić, Dina Levačić, Edi Stipić, Edo Pezzi, Igor Boraska, Ivica Tucak, Jozo Jakelić, Luka Lončar, Ratko Kovačić, Tihomir Franković, Valentina Pereglin i Vlado Lisjak.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!