od zgražanja do divljenja

Izjave koje su obilježile ZOI; na udaru trenerica ruske tinejdžerice: Kako se možete tako ponašati prema 15-godišnjakinji?

20.02.2022 u 12:54

Bionic
Reading

Zimske olimpijske igre u Pekingu, koje završavaju u nedjelju, bile su bogate uspjesima, razočaranjima i kontroverzama, a sve je sažeto u najupečatljivijim izjavama Igara

Trenerica Kamile Valijeve, Eteri Tutberidze, nakon slobodnog programa ruske klizačice isprekidanog padovima zbog čega je Valijeva završila kao četvrta.:

"Zašto si odustala? Zašto si se prestala boriti? Objasni mi."

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach o nedostatku empatije Eteri Tutberidze prema Valijevoj:

"To ne ulijeva puno povjerenja u njenu okolinu, bez obzira što se dogodilo ili će se dogoditi u budućnosti, kako se možete tako ponašati prema 15-godišnjem maloljetnom sportašu?"

Američka kraljica alpskog skijanja Mikaela Shiffrin, proglašena zvijezdom Olimpijade, nakon trećeg pada i nakon što je ostala bez odličja:

"Trenutačno se osjećam smiješno. Imam puno pitanja. Razočarana sam i frustrirana i također znam da će postojati gomila loših komentara o tome koliko sam jadno pogriješila u proteklih nekoliko tjedana. Čudno je, ali čak se toga i ne bojim jer nemam više energije da se tome posvetim."

Kineska skijašica slobodnim stilom Eileen Gu nakon osvajanja treće medalje:

"Upravo sam imala najbolja dva tjedna u svom životu. Osjećam toliku zahvalnost i osjećaj postignuća nakon godina i godina teškog rada. To je kao da napokon udahnem svježi zrak."

Biatlonac Quentin Fillon Maillet, koji je osvojio pet medalja, uključujući dvije zlatne:

"Nisam posebno uživao u emocijama Igara, ali tako sam želio pristupiti ovim utrkama, da stvarno ostanem u njima. Nisam bio tu da tulumarim, bio sam tamo da skupljam medalje."

Guillaume Cizeron, olimpijski prvak u plasnim parovima:

"Kad su došli rezultati, nisam mogao pročitati zaslon, ništa, sve mi je bilo potpuno zamućeno. Nisam mogao vidjeti rezultate ni poredak. Baš ništa. Samo sam zaključio da smo zlatni, čujući ljude kako vrište."

Švicarka Michelle Gisin nakon pobjede u alpskoj kombinaciji i brončane medalje u super-G:

"Popila sam čašu vina prije superveleslala... a nakon toga  moje kolege s mi napisali na vratima: "Pij vino, skijaj brzo". Pa sam jučer s njima popila još jedno piće."

Skijaš Clément Noël, koji je osvojio zlato u slalomu:

"Nikad se nisam opterećivao olimpijskom medaljom. A sigurno neću ni sada". 

Talijanska skijašica Sofia Goggia nakon što je tri tjedna nakon teškog pada osvojila srebro u spustu:

"Voljela bih da sam na 80 posto svojih sposobnosti. Od maksimalnih 10, svojoj kondiciji dajem ocjenu 5,5. Ne mogu saviti koljeno."

Američka snowboard legenda Shaun White nakon posljednjeg natjecanja u karijeri:

"Svi su mislili da neću postići puno u svom životu, u svojoj karijeri. Uvijek sam osjeća potrebu da nešto dokažem i radim to iznova i iznova, to je ono na što sam ponosniji."

Rus Aleksander Bolšunov, trostruki olimpijski pobjednik u skijaškom trčanju, o sumnjama uzrokovanim njegovim nastupima:

"Ako želite osobno prisustvovati mojim treninzima, molim dobrodošli ste. (...) Nakon što vidite kako treniramo, vi i vaši čitatelji više si nećete postavljati ova pitanja."

Britanski skijaš slobodnog stila Gus Kenworthy:

 "Kada postoje zločini u vezi s ljudskim pravima u zemlji i loš stav o pravima LGBTQ-a, MOO mora riješiti to."

Njemački umjetnički klizač Nolan Seegert, u izolaciji nakon što je bio pozitivan na Covid-19:

"Karantenu nije bilo lako izdržati. Bilo je to puno iscrpljujućih dana, posebno psihički. Ne bih to nikome poželio."