superman

On je najbolji bobista svijeta svih vremena; nevjerojatno je koliko dugo dominira u sportu u kojem odlučuju tisućinke sekunde

20.02.2022 u 08:45

Bionic
Reading

Njemačka posada s pilotom Francescom Friedrichom pobijedila je u bobu četverosjedu na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu

Friedrich je u Pekingu osvojio zlato i u bobu dvosjedu, pa je ponovio dvostruki uspjeh iz 2018. godine i s četiri olimpijska naslova izjednačio rekord svog sunarodnjaka Andrea Langea.

On je također četvrti vozač u povijesti nakon Amerikanca Billyja Fiskea (1928., 1932.), istočnonjemačkog Meinharda Nehmera (1976., 1980.) i Andrea Langea (2002., 2006.) koji je dvaput zaredom osvajao olimpčijsko zlato u bobu četverosjedu.

Friedrich se sada s 31 godinom može smatrati najboljim vozačem u povijesti sa svoja četiri olimpijska naslova, svojih jedanaest naslova svjetskog prvaka, devet ukupnih i 65 pojedinačnih pobjeda u Svjetskom kupu. 

Friedrich i njegove kolege Thorsten Margis, Candy Bauer i Alexander Schüller bili su 37 stotinki sekunde ispred druge njemačke posade koju je vozio Johannes Lochner, dok su broncu osvojili Kanađani s Justinom Krippsom, koji su sa samo šest stotinki pretekli treću njemačku posadu i spriječili posvemašnju dominaciju.

Njemačka je pobijedila u devet od deset natjecanja na stazi Yanqing u sankanju, skeletu i bobu, a nisu slavili samo u monobobu, ženskoj disciplini koja je debitirala na Olimpijskim igrama u Pekingu i koju je osvojila Amerikanka Kaillie Humphries.