ANKETA O KRALJU ZEMLJE

Izjava Rafaela Nadala o kojoj se govori; ispisao je povijest tenisa, a onda poslao zastrašujuću poruku

10.06.2019 u 10:24

Bionic
Reading

Španjolac Rafael Nadal, kojeg su mnogi analitičari nakon nekoliko ozljeda polako slali u igračku mirovinu, još jednom je oduševio svojom igrom na prestižnom grand slam turniru - Roland Garrosu. U reprizi prošlogodišnjeg finala 33-godišnji 'kralj zemlje' Nadal nadigrao je 25-godišnjeg Austrijanca Dominica Thiema za svoju 12. titulu u Parizu i 18. osvojeni grand slam u karijeri. Ako ovako nastavi igrati, nije nemoguće da Nadal uskoro dostigne i velikog Rogera Federera, a koji je stao na 20 osvojenih grand slamova

U finalnom susretu Rafael Nadal bez većih problema nadigrao je Austrijanca Dominica Thiema 6:3, 5:7, 6:1, 6:1 nakon točno tri sata i minute igre. Iako je nekima već postao dosadan, ova pobjeda ipak je posebna po mnogočemu. Kao prvo, nastavio je impresivnu dominaciju na Roland Garrosu jer mu je ovo bila 12. titula (apsolutni rekord u tenisu!) u Roland Garrosu točno 14 godina nakon premijernog trijumfa. Nadal je tako postao prvi u povijesti koji je u pojedinačnoj konkurenciji 12 puta osvojio jedan od četiri grand slam trofeja. Do danas je dijelio taj rekord s Margaret Court, Australkom koja je 11 puta bila pobjednicom Australian Opena.

>>> Nadalov trener otkrio detalje o problemima koji su zamalo bili kobni; oglasio se i ujak Toni

Drugo, Nadalu je ovo bila ukupno 93. pobjeda u Roland Garrosu, uz svega dva poraza (Soderling 2009. i Đoković 2015.).

Treće, Nadal je u 12 finalnih mečeva u Roland Garosu (nikada nije izgubio finale!) ukupno izgubio svega sedam setova, uključujući jedan koji mu je uzeo Thiem.

'Igranje na Roland Garrosu san je za mene. Od prvog finala 2005. do danas. Tada, prije 14 godina, nisam mogao ni zamisliti da ću biti na istom ovom mjestu, s istim peharom. Vratit ću se i sljedeće godine, pokušat ću ponovo osvojiti titulu', kazao je nakon meča Nadal, poslavši jasnu ili, bolje rečeno, zastrašujuću poruku konkurenciji. Tek toliko da se zna tko je kralj zemlje.

I što je najbolje, on zaista misli da još nekoliko godina može igrati na visokoj razini. Stoga se može očekivati da će uoči sezone na zemljanoj podlozi preskočiti neke turnire kako bi dovoljno svjež stigao u Pariz.

S obzirom na to da Nadal još nije izgubio finale u Roland Garrosu, simpatična je bila njegova izjava o Austrijancu Dominicu Thiemu koji je u polufinalu, nakon prave drame i nekoliko prekida zbog kiše, nadigrao prvog igrača svijeta Novaka Đokovića.

'Dominic je zaslužio da se nađe ovdje. Imao je šanse i osvojiti turnir, a svaka mu čast na igri tijekom cijelog turnira. Iskreno, ne znam kakav je osjećaj izgubiti finale, ali ako ga jednog dana osjetim, neka to bude baš protiv Thiema, koji je primjer sjajne osobe, vrijednog momka i velikog igrača', dodao je Nadal te je osim ispisivanja povijesti primio pobjednički ček na 2,3 milijuna eura.

No osim slave i novca, sada je jasno kako Nadal kreće u tzv. nemoguću misiju, kreće u lov na Rogera Federera, najvećeg tenisača svih vremena koji je osvojio 20. grand slam titula. Nadal je trenutačno na 18, a iza njega je Novak Đoković s 15 grand slamova. Veliki Pete Sampras, koji je dugo držao prvo mjesto s 14 grand slamova, pao je na četvrto mjesto.

Na pitanje je li opsjednut dostizanjem velikog suparnika kao što je Roger Federer, kratko je rekao: 'Ako me pitate bih li to volio učiniti, naravno da bih, ali to si nisam postavio kao jedan od ciljeva u karijeri. To nije ono zbog čega se svakog jutra budim, zbog čega treniram i igram. To nije način na koji gledam na sport, niti ću po tome procjenjivati svoju sportsku karijeru. Pokušavam ne razmišljati o tome hoću li stići Rogera. Jednostavno, ne zamaram se time. Ne možeš biti frustriran zato što susjed ima veću kuću od tvoje, veći televizor ili ljepši vrt. Ne gledam tako na život.'

  • +11
Roland Garros, finale, Dominic Thiem - Rafael Nadal Izvor: Pixsell / Autor: JACOVIDES-MOREAU/PIXSELL