Pritisak sve veći

Izborniku Zlatku Daliću i suradnicima nije ugodno; zbog obilne kiše u Rijeci i ključnih izostanaka moraju se baviti kalkulacijama

15.11.2019 u 13:41

Bionic
Reading

Svim ljubiteljima nogometa poznato je kako hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji u subotu (20.45 sati), u posljednjoj utakmicu kvalifikacija za plasman na Euro 2020. koju igra protiv Slovačke, treba jedan bod kako bi i matematički osigurala odlazak na još jedno veliko natjecanje. No, problemi koji su se posljednjih dana nagomilali izborniku Daliću sugeriraju kako treba imati i plan B u slučaju da na Rujevici, gdje će zbog kiše i vjetra uvjeti za igru biti otežani, ne prođe sve po planu

Kao što je otprije poznato izbornik Zlatko Dalić zbog žutih kartona ne može računati na pouzdani stoperski par Domagoj Vida & Dejan Lovren. Uz to opet u reprezentaciji nema sjajnog veznjaka Ivana Rakitića koji će tako propustiti i četvrtu od osam utakmica u kvalifikacijama za Euro 2020. No, za sve spomenute izostanke Dalić će nekako pronaći zamjene iako je jasno kako se u javnosti do posljednjeg trenutak sa sigurnošću neće znati kojih će 11 igrača zaigrati protiv Slovačke.

No, uz sve spomenute probleme poklopilo se i jako ružno i kišovito vrijeme, koje je za područje Rijeke i Kvarner najavljeno za subotu. Podsjetimo, prema portalu Meteo.hr, u subotu će jaka kiša kupati Rijeku i okolicu cijeli dan uz slabo do umjereno jugo koje će pojačavati pred kraj večeri, točno u vrijeme utakmice. Temperatura zraka trebala bi se kretati između 10 i 15 stupnjeva Celzijevih. No ono što brine svakako je grmljavinsko nevrijeme i obilni pljusak koji je najavljen točno prije početka utakmice.

Stoga je jasno kako izbornik Zlatko Dalić, koji je poznat i kao trener-psiholog i vješt govornik, mora pripremiti igrače za sve moguće scenarije. Nažalost, i na onaj najgori mogući pa tako ne smije ignorirati kalkulacije. Baš na sve mora biti spreman. Čak će važnu ulogu u pripremi imati i kondicijski trener Luka Milanović koji je igrače pripremio na jako teške uvjete za igru.

Uostalom, to je važno zbog pristupa igrača o čemu je za tportal govorio i bivši reprezentativac Dario Šimić.

'U svakoj utakmici igrači uvijek moraju dati sve od sebe. Samo tako se može doći do pobjede. Nogomet je najnepredvidljivija igra, uvijek te netko može iznenaditi', kazao je između ostalog Šimić.

Kao što je poznato kalkulacije su jasne; za plasman na Euro Hrvatskoj treba jedan bod što garantira prvo mjesto u skupini i činjenicu da će se Modrić i društvo naći u ždrijebu za skupine Eura u drugoj jakosnoj skupini (ždrijeb je 30.11.).

Hrvatska - Slovačka, kvalifikacije za Euro 2020. Izvor: Pixsell / Autor: tportal / Igor Soban, Ivo Cagalj, Sanjin Strukic, Slavko Midzor, Igor Kralj

Što ako Hrvatska izgubi?

U slučaju poraza od Slovačke stvari se mogu potpuno zakomplicirati. Naime, Slovačka ima izglede za plasman na Euro 2020. i za očekivati je kako će u Rijeci igrati na sve ili ništa (s tri boda osvojena protiv Hrvatske te u zadnjem kolu kod kuće protiv Azerbajdžana bili bi pobjednici skupine, op.a.).

Stoga je jasno kako će Hrvatska, koja će igrati s četvoricom igrača u zadnjoj liniji koji još nikada nisu igrali zajedno, morati biti dodatno oprezna. Ukratko, poraz od Slovačke te rasplet utakmice između Walesa i Mađarske, o čemu detaljnije pročitajte OVDJE, mogao bi odrediti sudbinu Dalićevoj momčadi uz dodatak kako čak i ako Hrvatska završi kao treća u skupni može do Eura preko doigravanja kroz Ligu nacija (mogući protivnici u polufinalu Izrael, Rumunjska ili Bugarska).

No, svi hrvatski nogometaši redom poručuju kako idu na pobjedu jer se ne žele baviti nikakvim kalkulacijama. Svjesni su kako po natopljenom travnjaku i kiši koja je najavljena neće biti lako, ali povijest je pokazala kako Hrvatska igra najbolje – kada je najteže.

  • +3
Trening reprezentacije na Rujevici Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL