košarka 'na aparatima'

Izbornik Veljko Mršić oglasio se nakon što ga je Dino Rađa prozvao kao glavnog krivca za neuspjeh u kvalifikacijama za Olimpijske igre

Bionic
Reading

Hrvatska košarkaška reprezentacija doživjela je novi neuspjeh nakon što se nije uspjela kvalificirati na Olimpijske igre u Tokiju. Debakl naših košarkaša ponovno je uzburkao duhove, odmah su krenule međusobne optužbe i prebacivanje krivnje, a nakon svega se javio i izbornik Veljko Mršić

'Nije lako, a ni poželjno vruće glave u ovim okolnostima donositi neke odluke. Trebamo Stojko i ja sjesti i dogovoriti se što dalje. Na prvi pogled ovo je debakl. Tu nema spora, ali priča o našoj košarci je puno dublja nego ovo što se događalo na turniru u Splitu', kazao je nakon subotnjeg poraza od Njemačke u polufinalu kvalifikacijskog turnira u Splitu predsjednik Stručnog savjeta HKS-a Dino Rađa za Index i dodao:

'Znam da je odgovornost na svima nama. Moja je odgovornost što sam doveo trenera kojega sam doveo. Većinu sugestija koje smo mu davali nije prihvatio jer je imao svoju viziju. Ta je vizija dovela do ovoga što se dogodilo protiv Njemačke. Nervira me što vidim po njegovim izjavama da on tu ne vidi ništa problematično. To što je on napravio u zadnjih sedam minuta utakmice protiv Njemačke, to je bilo klasično košarkaško samoubojstvo. Kad smo vidjeli što radi, kakve poteze povlači, tko mu igra obranu, Stojko Vranković i ja smo se hvatali za glavu na tribini. Da je namjerno išao izgubiti, neke odluke bi mu imale više smisla. Nešto slično nisam vidio nikad u svojoj karijeri.'

Nije problem slaže li se netko ili ne s Rađinim viđenjem ove za hrvatsku košarku katastrofalne situacije, ali definitivno je sve te 'nesporazume' trebalo riješiti 'u četiri oka', između predsjednika HKS-a Stojka Vrankovića, Dine Rađe i izbornika Veljka Mršića.

  • +54
Hrvatska - Njemačka - kvalifikacije za OI Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Jasno je to i Stojku Vrankoviću.

'Ja sam stao iza Veljka kao izbornika jer sam imao maksimalno povjerenje u njega pa je normalno da je u tom dijelu moja odgovornost velika', kazao je Vranković za Večernji list i dodao:

'Izbornik Mršić se naljutio pročitavši izjavu Dine koji je to mogao i finije reći, no Dino je takav.'

Da, ponovno je otvorena Pandorina kutija hrvatske košarke, ali sada više nema uzmaka. Nekad naš najtrofejniji sport već je desetljećima 'na aparatima', klupska je košarka odavno na najnižim mogućim granama, a reprezentacija 'preživljava' zahvaljujući tek povremenim bljeskovima, ali bez ikakvog konkretnog rezultatskog uspjeha. A tako će se, kako se sada čini, i nastaviti.

  • +9
Hrvatska - Tunis, košarka, Kvalifikacije za OI, 1.7.2021. Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

A nakon medijskih napada oglasio se i prozvani izbornik Veljko Mršić.

'Iskreno, Dino Rađa i ja samo smo jednom razgovarali o igračima i taktici, i to na moju inicijativu. Ali ne bih sada o tome... Kritika je sastavni dio ovog posla i ja ne bježim od toga da mi nismo igrali dobro, no mene je pogodilo što me napao čovjek iz sustava prije nego što smo sjeli i svi zajedno analizirali što se dogodilo. A baš nisam vidio da Sabonis ili Danilović prozivaju svoje izbornike koji također nisu uspjeli izboriti Tokio', kazao je nakon svih prozivki Veljko Mršić za tportal i najavio:

'Sada neću ništa govoriti jer se ne želim spuštati na tako niske grane kao što je to učinio Dino Rađa. No, za dan ili dva i ja ću reći svoje. Ostavka? Kada sam došao, cilj je bio plasirati se na Eurobasket, što smo i učinili. Ako im mišljenje mijenja pet loših dana, onda oni nikad ništa neće postići...', zaključio je Mršić.