HRVATSKA U LIGI NACIJA

Izbornik Dalić otkrio tko se sigurno vraća u momčad protiv Španjolske i kakva je situacija s Vidom

10.09.2018 u 20:24

Bionic
Reading

U utorak u Elcheu (20.45 sati) Hrvatsku očekuje premijera u novom natjecanju pod okriljem Uefe. Domaćin Dalićevim zabranicima u Ligi nacija je Španjolska

Nakon fenomenalnog rezultata na Svjetskom prvenstvu odnosno osvojenog srebra Hrvatska se par dana vratila u pogon prijateljskim susretom kod Portugala (1:1), a sada je očekuje prvi dvoboj u Ligi nacija. Za Dnevnik Nove TV utakmicu je najavio Zlatko Dalić.

'Čeka nas teška utakmica i težak protivnik koji je dobio Engleze 2:1. Puni su sampozoudanja, imaju novog izbornika, bit će nam teško, ali mi to moramo napraviti, kreće borba za bodove.'

Španjolci su već odigrali jednu utakmicu u Ligi nacija te su slavili u Engleksoj 2:1. Hrvatski izbornik je gledao taj dvoboj.

'Igraju puno brže nego prije, puno su okomotiji i igraju visoki presing na kojem izbornik inzistira. Mi znamo što moramo napraviti, suprotstaviti se presingu i pokušatu kroz posjed doći do prilika.'

  • +3
Liga nacija A, skupina 4: Engleska - Španjolska Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Prvih 11 je i dalje tajna?

'Još imamo trening pa ćemo zaključiti. Ivan ulazi u ekipu na svoje mjesto, ostalo ćemo vidjeti.'

Kakva je situacija s Vidom?

'Vida je imao nezgodnu ozljedu, ali poznavajući njegov karakter, on će sutra nastupiti.'

Je li zadovoljan s dosada odrađenim i s novacima u momčadi?

Jeste zadovoljni s dosada odrađenim i novacima u momčadi?

'Rekli smo da počinje novi ciklus, nova sezona, hoćemo napraviti novu igru i probati par novih igrača. Na nama je veliki teret, svi nas žele pobijediti nakon drugog mjesta na SP-u, ali mi to moramo sačuvati, bit će teško i naporno i zahtijevat će puno energije.'

  • +3
Prijateljska utakmica: Portugal - Hrvatska Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Dodajmo još informaciju da je stadion u Elcheu rasprodan i hrvatske nogometaše očekuje susret pred oko 33 tisuće navijača od kojih će oko tisuću biti u dresovima s crveno-bijelim kvadratićima.

Nešto kasnije Dalić je održao novinsku konferenciju...

'Enrique je najavio visoki presing. To i očekujemo. Igraju pred domaćom publikom te nemaju što za izgubiti. Mi, pak, moramo biti agresivniji i stajati bliže njihovim igračima. Te imati loptu u svom posjedu. To će biti rješenje', objasnio je Dalić.

Utakmica se igra na stadionu Martínez Valero kapaciteta 33.700 mjesta na kojem je Španjolska uvijek pobjeđivala. Od kada je stadion izgrađen 1976. godine reprezentacija je na njemu odigrala pet utakmica i u svima slavila. Posljednji put prije deset godina kada je u prijateljskom susretu svladala Italiju s 1:0.

'No mi se nismo došli braniti nego pobijediti“, naglasio je Dalić. 'Ranije jesam rekao da nam rezultat nije u prvom planu, da želimo stvoriti momčad za Europsko prvenstvo, no kada dođeš na ovako veliku utakmicu nemaš puno mogućnosti. Moraš pokušati pobijediti', dodao je.

  • +25
Doček Zlatka Dalića Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Kroz utakmice protiv Španjolske i Engleske izbornik želi isprobati igrače koje ranije nije pozivao ili im nije dao dovoljnu minutažu. Sasvim je izgledno da će neki od njih zaigrati u utorak.

'Tražimo nove igrače te nema bolje situacije od ove sutra. Da dobijemo jasnu sliku s kime možemo dalje', rekao je Dalić koji je na klupi od listopada 2017. godine. Smatra da su tijekom njegovog mandata ostvarili neke važne rezultate pa želi nastaviti istom linijom.

Upitan je li s Modrićem i Rakitićem na Svjetskom prvenstvu kopirao igru Španjolske iz njenih zlatnih dana, od 2008. do 2012. s Andrésom Iniestom i Xavijem Hernándezom, odgovorio je da nije.

'Možda je tako izgledalo, no mi nikoga ne kopiramo. Pokazali smo momčadsku igru, zajedništvo, borbenost... U nekim trenucima smo imali sreće, ali ona prati hrabre, a mi smo ju zaslužili', rekao je. Hrvatska je osvojila srebrnu medalju nakon što je s 2-4 izgubila u finalu od Francuske.

Dalić se tako našao u izboru za najboljeg trenera zajedno s Francuzima Didierom Deschampsom i Zinedinom Zidanom.

'Za mene je čast da sam u tom uskom krugu trenera, moram zahvaliti igračima na tome. Da nije bilo srebra ne bi bilo niti toga. Nama hrvatskim trenerima se teško probiti velike klubove no sigurno je da imamo dobrih trenera', zaključio je.