Katar pred vratima

Izbornik Dalić i kapetan Modrić uoči novog Svjetskog prvenstva itekako su svjesni ovog podatka o Hrvatskoj; jedan detalj je zanimljiv...

  • V.R./Hina
  • Zadnja izmjena 10.11.2022 10:28
  • Objavljeno 10.11.2022 u 09:57
Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija u svojoj je povijesti pet puta nastupala na Svjetskim prvenstvima, a svaki puta kada bi prošla grupu osvojila bi neku od medalja - broncu 1998. u Francuskoj, te srebro u Rusiji 2018. Uoči puta u Katar taj podatak svakako je zanimljiv, a nema sumnje da će prolazak grupe biti prioritet izborniku Zlatku Daliću, kapetanu Luki Modriću i društvu.

Hrvatska vrsta je na svjetskim prvenstvima upisala 23 nastupa, ostvarivši pritom 13 pobjeda, pri čemu dvije nakon jedanaesteraca, a jednu nakon produžetaka, dva remija i osam poraza.

Bila je druga (2018) i treća (1998), a tri puta nije prošla skupinu (2002, 2006, 2014).

>> U Rusiji je osvojio svjetsko srebro, ali izbornik Dalić ipak ga ne vodi u Katar. Njegov i Brekalov izostanak posve su razumljivi, ali...

Dvije godine nakon što je debitirala na Europskom prvenstvu u Engleskoj gdje je ispala u četvrtfinalu, hrvatska nogometna reprezentacija se 1998. predstavila i ostatku svijeta debitiravši na World Cupu u Francuskoj.

Na "Coupe de Mondeu" po prvi put su nastupile 32 reprezentacije, za nas SP u Francuskoj ima povijesni značaj, jer je hrvatska reprezentacija pod vodstvom Miroslava Blaževića u svom premijernom izdanju stigla do trećeg mjesta. Taj podvig u povijesti svjetskog nogometa izveo je još jedino Portugal 1966. godine stigavši u debiju također do bronce.

Hrvatska je igrala sjajno. Vatreni predvođeni Miroslavom Blaževićem u prvom kolu su pobijedili Jamajku 3-1 (Stanić 27, Prosinečki 53, Šuker 69 / Earle 45), a potom i Japan sa 1-0 (Šuker 77). U trećem susretu Hrvatska je izgubila od Argentine (0-1). U osmini finala je pala Rumunjska sa 1-0 (Šuker 45-11m), a u četvrtfinalu Njemačka sa 3-0 (Jarni 45+3, Vlaović 80, Šuker 85). Hrvatska je zapela u polufinalu od Francuske (1-2) premda je vodila 1-0 (Šuker 46), no domaćin je preko Liliana Thurama okrenuo rezultat (47, 70). U susretu za broncu naši su nogometaši porazili Nizozemsku 2-1 (Prosinečki 14, Šuker 36 / Zenden 22), a Davor Šuker je završio turnir kao najbolji strijelac sa šest golova.

Naslov prvaka osvojila je domaćin Francuska koja je u finalu deklasirala Brazil sa 3-0 uz dva pogotka Znedinea Zidanea. U trenutku kada je postala službena članica FIFA-e, Hrvatska se nalazila na 125. mjestu svjetske ljestvice, a nakon World Cupa 1998. u Francuskoj, "Vatreni" su se popeli na treće mjesto ljestvice.

Nakon francuske bronce, hrvatska reprezentacija četiri godine kasnije u Japanu i Južnoj Koreji pod vodstvom Mirka Jozića nije uspjela proći skupinu. Premda su ‘Vatreni’ u skupini pobijedili Italiju, porazi od Meksika i Ekvadora zaustavili su našu reprezentaciju od prolaska u drugi krug natjecanja.

Hrvatska je otvorila turnir porazom od Meksika 0-1, a pogodak odluke zabio je Blanco u 60. minuti iz kaznenog udarca kojeg je skrivio Boris Živković i pritom zaradio crveni karton. Hrvatska reprezetacija se nakon poraza od Meksika i sa negativnim 0-1 rezultatom protiv Talijana vratila i došla do pobjede. Italija je povela u 55. minuti preko Christiana Vierija, no "Vatreni" su preokrenuli rezultat golovima Ivice Olića (73) i Milana Rapaića (76).

U trećem nastupu u skupini uslijedila je nova razočaravajuća predstava. Hrvatsku je dalje vodila bilo kakva pobjeda protiv Ekvadora, no izgubili smo 0-1, a strijelac je bio Edison Mendez u 48. minuti.

Uslijedilo je nastup na SP-u u Njemačkoj 2006. godine i novi posrtaj u skupini. Reprezentaciju je vodio Zlatko Kranjčar, a ovoga puta "Vatreni" nisu ubilježila niti jednu pobjedu, već poraz (Brazil 0-1) i dva neodlučena ishoda (Japan 0-0, Australija 2-2). I ovoga puta smo imali sve u svojim rukama, pobjeda protiv Australije u zadnjem kolu bila nam je dovoljna za osminu finala no susret je završio 2-2.

Na otvaranju su odabranici Zlatka Kranjčara izgubili od Brazila sa 0-1, no momčad je uzdignute glave napustila prepuni Olimpijski stadion u Berlinu. "Vatreni" su u Berlinu svojom igrom "ugasili sambu", ali odlučila je nepažnja i samo jedna pogreška hrvatske obrane u 44. minuti koju je majstorskim udarcem kaznio Kaka, donijevši Brazilu tri boda.

Drugo kolo donijelo nam je ogled protiv Japana u Nurnbergu koji je završio bez golova, pa momčad Zlatka Kranjčara ni nakon 180 minuta nije uspjela postići zgoditak na Svjetskom prvenstvu. Protiv Japana nije iskorišten niti jedanaesterac, a iz barem desetak prilika nitko nije uspio ugurati loptu u mrežu odličnog japanskog vratara Kawaguchija koji je u 22. minuti sjajno obranio kazneni udarac Dariju Srni.

Hrvatska je u trećem nastupu protiv Australije trebala pobjedu za prolaz, dva puta je vodila, nešto više od 10 minuta dijelilo nas je od prolaska u osminu finala, no susret je završio 2-2. Hrvatska je povela već u 2. minuti sjajno izvedenim slobodnim udarcem Darija Srne sa 25 metara. Izjednačila je Australija u 39. minuti iz kaznenog udarca kojeg je realizirao Craig Moore. Novo vodstvo Hrvatskoj donio je Niko Kovač u 56. minuti, a za 2-2 je zabio Harry Kewell u 79. minuti.

Hrvatska je utakmicu završila s devetoricom, a Australija sa 10 igrača, crvene kartone dobili su Dario Šimić u 85. minuti, Brett Emerton u 87. i Josip Šimunić u posljednjim sekundama utakmice. Utakmica će biti upamćena i po jednoj bizarnoj situaciji, naime engleski sudac Graham Poll isključio je Šimunića tek nakon trećeg žutog kartona.

Nakon što je propustila Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi 2010. godine, hrvatska reprezentacija se ponovo ukazala na velikoj smotri u Brazilu 2014. godine. Izbornik je bio Niko Kovač, očekivali smo prolaz skupine, ali još jednom smo zapeli u prvom krugu natjecanja. I u Brazilu smo imali priliku pobjedom u zadnjem kolu izvaditi vizu za osminu finala, ali nismo uspjeli.

Ostaje nam utjeha kako je hrvatska imala čast otvoriti SP protiv Brazila izgubivši taj susret 1-3. Hrvatska je u većem dijelu utakmice bila ravnopravna Brazilcima, kojima je za pobjedu trebala i pomoć japanskog suca Nishimure. Hrvatska je povela u 11. minuti autogolom Marcela, a u 29. minuti je izjednačio Neymar. U nastavku susreta 'ukazao' se Nishimura koji je u 70. minuti poklonio kazneni udarac domaćinu kojeg je realizirao Neymar. Sve dvojbe oko pitanja pobjednika razriješio je Oscar u sudačkoj nadoknadi.

U drugom susretu smo pobijedili Kamerun (4-0) što je naša najuvjerljivija pobjeda na svjetskim prvenstvima. Pobjedu smo ostvarili golovima Ivice Olića (11), Ivana Perišića (48) i Marija Mandžukića (61, 73), a dodajmo kako je Kamerun od 40. minute igrao s igračem manje nakon što je isključen Alex Song.

U odlučujućem, trećem nastupu u skupini Hrvatskoj je protiv Meksika trebala pobjeda za plasman u osminu finala, ali nismo joj se približili niti u jednom trenutku. Meksiko je bio bolji i konkretniji i zasluženo je došao do drugog mjesta u skupini i plasmana u osminu finala. Marquez (71), Guardado (75) i Hernandez (82) su zabili za "El Tri". Poraz je ublažio Ivan Perišić u 87. minuti, a dvije minuta kasnije ostali smo s igračem manje nakon što je isključen Ante Rebić.

Nakon francuske bronce 1998. godine, hrvatska reprezentacija je na posljednjem Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine otišla korak dalje osvojivši drugo mjesto što je najveći uspjeh u povijesti hrvatskog nogometa.

Hrvatska, koju je vodio Zlatko Dalić, je prvenstvo otvorila pobjedom protiv Nigerije sa 2-0. "Vatreni" su čak 20 godina čekali na pobjedu na otvaranju SP-a, a zadnju prije toga ostvarili su 1998. u Francuskoj protiv Jamajke.

Prvi pogodak za hrvatsku vrstu bio je autogol Oghenekara Eteba u 32. minuti, dok je pobjedu potvrdio Luka Modrić iz kaznenog udarca u 71. minuti.

Dva dana nakon pobjede protiv Nigerija, Dalić je iz momčadi izbacio Nikolu Kalinića za kojeg je Svjetsko prvenstvo u tom trenutku završilo. Hrvatska je tako do kraja prvenstva ostala na 22 igrača. Nakon uvodne pobjede protiv Nigerije, "Vatreni" su u Nižnjem Novgorodu deklasirali aktualnog svjetskog doprvaka Argentinu s visokih 3-0 i tako s drugom pobjedom u dva nastupa osigurali prolazak u osminu finala. Hrvatska je pogocima Ante Rebića (53), Luke Modrića (80) i Ivana Rakitića (90+1) ostvarila jednu od najvećih pobjeda u povijesti. Dalićevi odabranici su i u trećem nastupu upisali treću pobjedu, pao je i Island sa 2-1 i Vatreni su kao pobjednici skupine dočekali osminu finala. Pogotke su zabili Milan Badelj (53) i Ivan Perišić (90), dok je za Islanđane strijelac bio Gylfi Sigurdsson iz kaznenog udarca u 76. minuti.

Nakon što je projurila kroz skupinu, Hrvatska je u osmini finala boljim izvođenjem jedanaesteraca svladala Dansku sa 3-2 nakon što je susret završio 1-1. Junak pobjede bio je vratar Danijel Subašić koji je obranio tri jedanaesterca, da bi pobjednički pogodak za četvrtfinale postigao Ivan Rakitić. Danska je povela nakon samo 58 sekundi igre golom Mathiasa Jorgensena, a izjednačio je Mario Mandžukić u 4. minuti. Hrvatska je imala veliku priliku riješiti pitanje pobjednika prije izvođenja 11-eraca, ali je udarac Luke Modrića s bijele točke u 116. minuti obranio Kasper Schmeichel.

Četvrtfinale u Sočiju donijelo je ogled s domaćinom turnira koji je u osmini finala iznenađujuće izbacio Španjolsku. Gledali smo novu dramu, nakon 90 minuta rezultat je bio 1-1, nakon 120 minuta 2-2, da bi u raspucavanju s bijele točke Hrvatska bila uspješnija od Rusije sa 4-3 izborivši plasman u polufinale Svjetskog prvenstva.

Rusija je povela golom Denisa Čeriševa u 31. minuti, na 1-1 poravnao je Andrej Kramarić u 39., da bi Hrvatsku u vodstvo doveo Domagoj Vida u 101. no za 2-2 pogodio je Mario Fernandes u 115. pa su o posljednjem polufinalistu odlučivali udarci s bijele točke. Četiri od pet hrvatskih izvođača bilo je precizno, dok kod Rusa dva izvođača nisu uspjela svladati Subašića. Kao i protiv Danske u osmini finala, posljednji 11-erac za Hrvatsku izveo je i pogodio Ivan Rakitić.

Polufinale na moskovskom Lužnikiju protiv Engleske donijelo je novu dramu, već treću, ali i treće hrvatsko slavlje. Ovoga puta nisu bili potrebni jedanaesterci, "Vatreni" su srušili "Gordi Albion" nakon produžetaka plasiravši se u finale. Prva opasna situacija na utakmici, u 5. minuti, rezultirala je pogotkom za Engleze. Kieran Trippier je iz slobodnog udarca sa 20 metara zatresao mrežu. "Vatreni" su izjednačili u 68. minuti. Vrsaljko je ubacio u peterac, a Perišić iz teške situacije nogom pogađa za 1-1. Rezultat 1-1 ostao je i nakon 90 minuta, pa su uslijedili produžeci, a trenutak odluke dogodio se u 109. minuti kada je Perišić glavom prebacio loptu do Mandžukića koji je zabio za pobjedu 2-1.

Nažalost, hrvatska reprezentacija je ipak ostala bez svjetskog naslova nakon što je u finalnom susretu u Moskvi izgubila od Francuske sa 2-4.

Francuska je povela autogolom Marija Mandžukića u 18. minuti, na 1-1 poravnao je Ivan Perišić u 28., novo vodstvo Francuskoj osigurao je Antoine Griezmann u 38. iz 11-erca, da bi u nastavku "galski pijetlovi" preko Paula Pogbe u 59. i Kyliana Mbappea u 65. minuti stigli do vodstva od 4-1. Na konačnih 4-2 smanjio je Mandžukić u 69. minuti.

Za utjehu kapetan hrvatske reprezentacije Luka Modrić proglašen je najboljim igračem SP-a.

PLASMANI HRVATSKE REPREZENTACIJE NA SP

  • Francuska 1998 - 3. mjesto
  • Japan/Južna Koreja 2002 - skupina
  • Njemačka 2006 - skupina
  • Brazil 2014 - skupina
  • Rusija 2018 - 2. mjesto
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal