DOLAZI DINAMO

Izbjegnut bratoubilački rat u Salzburgu

17.07.2009 u 12:37

Bionic
Reading

Na terenu će se, ako ne posrnu idućeg tjedna, sudariti Dinamo i Salzburg. Klubovi su to iznimno turbulentnih povijesti, a danas stoje u prilično dugom redu i čekaju ulazak u Ligu prvaka

Dinamo je tijekom devedesetih bio izbrisan zbog političke samovolje, tako je i ovih godina sa scene izbrisana prepoznatljiva ljubičasta boja salzburškog velikana, jer je tako odlučila međunarodna korporacija koja je uložila novac u klub. Dinamovi navijači izborili su povratak imena; jednoga dana to će vjerojatno uspjeti i Austrijancima. No to je drugi dio priče, vratimo se nogometu.

Slavna Austria Salzburg svoju je svjetsku slavu dočekala 1994. kada ju je vodio Otto Barić. Her Otto je krčio put kroz Europu i Austrijance doveo do finala Kupa Uefa gdje su dva puta po 1:0 poraženi od milanskog Intera. Sljedeće sezone igrali su u Ligi prvaka i skoro prošli skupinu s Ajaxom i Milanom. Pod Barićevom palicom u to vrijeme bila su i trojica Hrvata, Nikola Jurčević, Tomislav Kocijan i Damir Mužek.

Uslijedio im je rezultatski pad koji je rezultirao financijskim krahom i ulaskom Red Bulla u klub 2005. Njihovi marketinški genijalci domislili su se da će izbrisati čitavu klupsku povijest i, što je najgore, u većoj mjeri im je to i uspjelo.

U posljednje četiri godine Salzburg gradi snažnu momčad, no zbog slabog koeficijenta (ni u ovom pretkolu nisu bili nositelji) ne uspijevaju probiti led i ostaviti dublji trag. Ipak, plutajuća su mina i nitko ih ne želi. U toj fazi trag su (manji) ostavili Manuel Pamić i (puno deblji) Niko Kovač. Trenutačno nemaju nijednog Hrvata u sastavu.

Niko se oprostio prošle sezone i zadnju utakmicu odigrao prošloga petka protiv Bayerna te službeno objesio kopačke o klin. Tako je izbjegnuta borba između braće Kovač; Robert bi mogao biti spreman barem za uzvratni susret.