STATI TOME NA KRAJ

Izbjegavanje Srbije dokaz da su na Igrama potrebne hitne promjene!

15.08.2016 u 16:52

Bionic
Reading

Nakon bizarnog posljednjeg dana grupne faze vaterpolskog turnira tijekom kojeg su sve vodeće momčadi naše skupine izbjegavale pobjedu, još jednom se potvrdilo da sustav natjecanja koji imamo u većini ekipnih sportova na Olimpijskim igrama jednostavno ne valja i treba ga promijeniti što prije...

Na prethodnim Igrama američki košarkaši bili su ti koje se na sve načine izbjegavalo u nokaut fazi turnira, a ovaj put puštanje utakmica i namjerni proračunati porazi preselili su se u vaterpolo. Zbog Srbije koja je u skupini A završila tek četvrta, u našoj grupi Italija, Španjolska i Hrvatska nisu htjele pobijediti u zadnjem kolu kako bi izbjegle protivnika koji je uoči turnira slovio kao glavni favorit. Bizarni vaterpolski rezultati viđeni u nedjelju još su jedna potvrda da sustav natjecanja koji se koristi u većini grupnih sportova na Olimpijskim igrama traži hitnu promjenu.

Podsjetimo, prema sadašnjem sustavu postoje dvije grupe po šest reprezentacija od kojih čak četiri idu dalje i nastavljaju natjecanje u četvrtfinalu. S obzirom da obično u svakoj grupi postoji po jedna ili dvije slabije ekipe, gotovo da se unaprijed zna tko će dalje i cijeli prvi dio natjecanja ekipama služi za izbjegavanje protivnika koji im ne pašu u nokaut fazi natjecanja.

Ne samo što u vaterpolu, košarci, rukometu i odbojci iritiraju namjerni proračunati porazi koji su apsolutno u suprotnosti s duhom olimpizma, već ovaj sustav dovodi do toga da deset dana natjecanja imamo 'revijalne' utakmice bez velikog značaja, a tek u posljednjih pet pravu sportsku dramaturgiju. Također nije baš normalno da netko može s tri poraza u turniru osvojiti zlatnu olimpijsku medalju, jer to je zaista bijedan način osvajanja najprestižnije sportske krune.

Baš zbog toga sustav treba mijenjati i to hitno. Ako već mora biti 12 reprezentacija podijeljenih u dvije skupine po šest, tada bi iz svake prvoplasirana trebala izravno u polufinale, a druga i treća razigravati s onima iz paralelne grupe za mjesto među najbolje četiri ekipe na Igrama. Time bi se dao značaj nizanju pobjeda u prvoj fazi natjecanja, a opet i prilika svima da zadrže izglede za prolazak dalje do završnih grupnih utakmica, što ne bi bio slučaj kad bi dalje išle samo po dvije momčadi.

Možda bi još bolje bilo povećati broj reprezentacija na 16 i podijeliti ih u četiri skupine, kao na olimpijskom nogometnom muškom turniru. Po dvije ekipe bi išle dalje i onda bi bilo idealno formirati nove dvije skupine po četiri iz kojih bi po dvije najbolje izabrane vrste išle u polufinale boriti se za medalje. Time ne bi bio značajno povećan broj utakmica na turniru, ali porasla bi dramaturgija, kao i kvaliteta natjecanja, jer sasvim sigurno košarka, odbojka, rukomet i vaterpolo imaju dovoljno jakih ekipa da ih može biti 16 na Igrama.

Hoće li biti promjena već u Tokiju 2020. godine zasad možemo samo nagađati, ali ako postoji zdravog razuma, trebalo bi ih biti. Ono što se događalo na vaterpolskom turniru bilo je ružno i antiolimpijski i nužno je tome stati na kraj...