ekskluzivno

Ivan Rakitić posve iskreno o Dalićevom angažmanu Vedrana Ćorluke i Marija Mandžukića, ali i svojoj odluci da se povuče iz reprezentacije: Sada se vidi da sam postupio...

17.06.2022 u 12:35

Bionic
Reading

Dugo, predugo, hrvatska nogometna reprezentacija čekala je prvu pobjedu protiv Francuske. Tricolori su se u dva navrata ispriječili Vatrenima na svjetskim prvenstvima. Još 1998. godine u polufinalu, a 2018. godine u moskovskom finalu. A nije da naši nisu bili, u najmanju ruku, ravnopravni. Zato je pobjeda ovog ponedjeljka u Ligi nacija barem kakva-takva utjeha. A slaže se s time i bivši hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić, sudionik finala SP-a u ljeto 2018. godine

Još od 1998. godine i poraza u polufinalu SP-a, kada su Francuzi zaustavili generaciju Prosinečkog, Bobana i Šukera, na putu do finala, čekalo se na prvu pobjedu. Do okršaja u ponedjeljak, Hrvatska i Francuska igrale su devet puta, uz šest pobjeda Francuza i tri remija.

Posebno bolni bili su porazi u završnicama svjetskih smotri. A jedan od onih koji su osjetili tu gorčinu poraza bio je i Ivan Rakitić, 34-godišnji veznjak Seville, koji se od reprezentativnog dresa oprostio utakmicom protiv Walesa u listopadu 2019. godine.

'Gledao sam sve utakmice, pratio ih i navijao. Naravno, i uživao. Istina, poraz od Austrije bio mi je iznenađenje, ali još veće mi je bila nevjerojatna reakcija i ajmo tako reći, eksplozija protiv Danske i Francuske. U kontaktu sam s dečkima, čuo sam se sa 'šefom' (p.a., izbornikom Dalićem), s Olićem, s igračima. A nekako sam najviše u kontaktu s Antom Budimirom, koji mi ovdje suigrač u Španjolskoj, ai iz istog smo kraja u Bosni, onda smo nekako i najviše povezani', rekao je za tportal Ivan Rakitić, koji je u hrvatskom dresu odigrao 106 utakmica i zabio 15 golova. Naravno, i bio jedan od junaka tog ruskog srebra, kada je zabijao odlučujuće udarce u raspucavanjima s bijele točke i protiv Danske i protiv Rusije.

Nego, jesu li se pojavile kakve emocije tijekom tog pariškog ogleda, u kojem smo podsjetili na one dane i nekako najimpresivniju utakmicu, odnosno pobjedu protiv Argentine, u kojoj je sve savršeno funkcioniralo.

'Da, jesam, vratio sam se na tu utakmicu. Ali ja bih radije da su nas oni još 30 puta pobijedili, samo da nisu tada u Moskvi (ha, ha). Ali, naravno, nemam što reći, osim Luki i igračima skinuti kapu što su napokon pobijedili Francuze, a pobjeda je još slađa jer je stigla u Parizu'.

Ove utakmice u Ligi nacija pokazale su da Hrvatska ima strašan potencijal, a posebno smo svi ostali impresionirani nastupima debitanata, Martina Erlića i Josipa Šutala.

'Erlića baš i nisam imao prilike gledati ranije, dok sam se u kvalitetu Josipa Šutala osobno uvjerio u utakmica Europske lige, kada sam sa Sevillom igrao protiv Dinama. Fantastičan je igrač, i bit će sjajna stvar za Dinamo ako ga uspije zadržati. Jer Šutalo je već sada spreman ta velike utakmice i velike klubove'.

Znači, snašao bi se i u Španjolskoj?

'Apsolutno. No, najvažnije je za njega da ide svojim putom, da za sebe napravi onako kako najbolje osjeća. Bitno je samo da uživa. Bilo u Dinamu, bilo negdje drugdje. U svakom slučaju, sigurno je pred njim velika karijera'.

Pokazali su se i mladi igrači u veznom redu, poput Lovre Majera, Marija Pašalića, Kristijana Jakića...

'Naravno, to su igrači koji imaju strašan potencijal. Ali ja ovdje moram spomenuti 'stare lisce', Luku (op.a., Modrića), Brozovića, Kovačića. Jednostavno, ne znam više kako opisati ovo što Luka pokazuje i demonstrira. Istina je da na mlađima svijet ostaje, ali neka se ugledaju i na Luku i na Broza i neka uživaju uz takve klase. Što se Pašalića tiče, on me je također oduševio, jer postoji puno napadača koji bi sigurno željeli imati toliko golova na kontu kao što ih ima on'.

  • +37
Francuska - Hrvatska, Liga nacija, 2022. Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic

Kada ste se oprostili od reprezentativnog dresa, najavili ste da Hrvatska ima igrača koji mogu preuzeti vašu ulogu i da im ne želite oduzimati mjesto. Sada su te vaše riječi dobile potvrdu?

'Opet ću ponoviti, to je bila samo moja odluka, jer mislio sam da je tako najbolje. I sada se pokazuje da sam bio u pravu, jer ti su igrači dobili prostor'.

Baš kao što su uz Dalića prostor u stručnom stožeru dobili Ivica Olić, Vedran Ćorluka, Mario Mandžukić, bivši reprezentativci na početku svojih trenerskih karijera.

'Mi da dovedemo Mourinha, Ancelottija i Kloppa, našli bi im mane i nedostatke. To je očito tako kod nas, pa zato i donekle razumijem da je bilo komentara u stilu da nemaju iskustva. Međutim, oni će sigurno znati pomoći mladim igračima, svi oni imaju iskustva rada s vrhunskim trenerima, ostvarivali su nevjerojatne rezultate i osvajali trofeje. I zato čestitam i izborniku Daliću što im je pružio priliku'.

Ivan Rakitić sa suprugom i kćerima trenutno je na odmoru u Španjolskoj, ali kaže da non stop dobiva poziv od kuma za posjet Splitu.

'Vidjet ću još, nismo ništa odlučili gdje ćemo još na odmor. Ne bih htio reći da dolazim, pa da ne dođem. I obrnuto. Znam samo da se 4. srpnja moram pojaviti na početku priprema Seville'.

S dolaskom u Split možda biste bili pod 'pritiskom' potpisa za Hajduk?

'Ha, ha.. Kum bi sigurno želio da se to dogodi', zaključio je sjajno raspoloženi Ivan Rakitić.