SIR ZNA ZNANJE

Isplatilo se: United prvi put s tri špice

24.10.2012 u 13:53

Bionic
Reading

Manchester United je protiv Brage upisao i drugi veliki preokret u nizu u Ligi prvaka. Braga je golovima Alexa povela 2:0, no Chicarito s dva i Evans s jednim golom doveli su United do pobjede 3:2 i učinka od devet bodova u tri utakmice. Dvoboj je na tribini.hr proanalizirao korisnik Van_Persie

Uključite se i vi u raspravu:

Registrirajte se na Tribina.hr, informirajte se o vlastitoj reputaciji, sudjelujte u stvaranju sadržaja i gledajte live prijenose!

Ovaj tekst autorsko je djelo korisnika Van_Persie.

Papir će pamtiti tri boda, navijači Chicarita, a o svemu tome će Alex Ferguson razmišljati s rezervom. Iz utakmice je izašao kao pobjednik, unatoč tome što je nedostajala cijela obrana izuzev Raffaela, a čak si je priuštio luksuz da na klupi ostanu Nani, Welbeck i Ashley Young. To se nekako moralo neutralizirati, pa je Sir odabrao formaciju 4-3-3, s 'podebljanim' krilima. Braga se odlučila za logičnih zatvorenih 4-2-3-1 bazirano na kontrama i polukontrama.

Pogledom na semafor neigranje sedam vrlo bitnih igrača Uniteda nije se dalo primijetiti. No malo duljim pogledom na travnjak Old Trafforda, recimo 90 minuta, zaključit ćemo da se radilo o mučenju. Kao i dosta puta ove sezone, unitedovci nisu mogli nametnuti svoj ritam. Ne može se reći da se radilo o taktičkom prepuštanju inicijative kada Fletcher svom silinom pokušava presjeći lopte protivničkim igračima, kada Ferguson povećava broj trzaja čeljusti žvačući žvaku ili kada se Rooney namršti. Braga je ušla u utakmicu bez imalo respekta, osjetila gdje je favorit tanak i to iskoristila. Lijepo im se otvorilo - u trećoj minuti nakon kornera Hugo Viana nabacuje, Alan nadvisuje Evansa i eto 0:1. Početni šok djelovao je pozitivno.

Na svojoj polovici nisu imali većih problema kada je centralni igrač protivnika bio Fletcher, koji zbog svojih limita nije ni pokušavao nešto konkretnije napraviti. Uzaludnih mu 95 posto točnosti dodavanja alibi lopta prema natrag. Na Bragi je bilo da neutralizira bokove, bolje rečeno Kagawu, jer nitko osim njega i nije bio raspoložen. Teško je vjerovati da bi se u ulozi napadača Rooney vraćao po loptu čak 40 metara od gola, ali i to smo vidjeli večeras. Od tamo je pokušao hraniti dubinskim loptama Van Persieja i Chicarita, no sve je ostalo na tome ili ponekoj poluprilici. Krila sterilna, sredina još gora, napadači odsječeni. Da, to je bio uzrok 0 udaraca Uniteda do 25. minute, pomalo iluzorno.

Gosti nisu imali takvih problema. Da su još tehnički potkovaniji i sigurniji u pasovima, mogli bismo ih prozvati 'mini Barcelonom'. Jedan, dva ili eventualno tri dodira s loptom prije nego bi bila proslijeđena do sljedećeg igrača. Oku ugodno, ali i efektivno. Dirigent je bio Hugo Viana, veteran u ulozi zadnjeg veznog s kreativnim karakteristikama. Glupo bi bilo samo njega spomenuti kada se stvarao cijeli lanac križanja jednog dodira. 'Ruben, Custoio, Viana, pa opet Ruben, Alan...'


Redom je prozivao igrače komentator Arene, i to u svega jednoj brzinskoj akciji. Malo više slobode imala su krila, a misli se na malo dulje držanje lopte u posjedu, ali u cilju probijanja boka. Istaknuo se lijevi bek Eder koji je pobjegao Carricku i dao prizemnu loptu za Alana koji je tresao mrežu za 0:2. Daleko od njega stajao je Evans. Nakon drugog gola Braga se malo zatvorila i konkretnije pokušavala prema naprijed samo kad bi se osjetio veći prostor. Čak se ne bi išlo u završnicu, već - šut iz daljine pa 'kud puklo da puklo', što je bilo neisplativo.

Međutim, radost je bila kratkog vijeka. Unitedovci su se vratili. Kagawa je postao malo drskiji, uzeo jednu loptu i dao je Van Persieju koji biva rušen. Međutim, sudac pušta prednost, što je iznenadilo stopere Brage. Kagawa nabacuje, a Chicarito smanjuje za 1:2 - 25. minuta, prvi šut, prvi gol Manchestera. To su odlike velikih momčadi. Na krilima pogotka slijede novi pokušaji. Momčad domaćina izgleda sve pokretljivija, čak se Van Persie vraća po lopte, ubacuju se krila. Buttner je pokušao s nekoliko opasnih ubačaja, Rooney i dalje daje dubinske lopte s 35 metara, no i dalje sve to izgleda nedorečeno, predvidljivo. Nedostajalo je tempa i križanja koji bi izludjeli dvostruki blok Portugalaca. Ovako su i dalje Bragini stoperi Vinicius i Coelho dominirali u zračnim dvobojima.

U nastavku izlazi Kagawa, a ulazi Nani. Džoker s klupe se debelo isplatio. Unio je svježinu u igru i preporodio United. Ponajprije solo akcijama, u kojima bi nanizao nekoliko igrača. To je Bragine igrače natjeralo da se zbiju u 16 metara i počnu igrati totalni bunker u određenim trenucima. Lopta je kružila, čekao se trenutak dekoncentracije. Bitno je naglasiti da nisu srljali, već čekali da se otvori pravi prostor za ulazak s boka, što se isplatilo. Van Persie ubacuje s kornera, a u gužvi se najbolje snašao Evans koji izjednačuje. Bila je to tek 62. minuta. Nakon 2:2 presing Uniteda je popustio i konačno gosti odlaze do predaha i ravnopravne igre, no nisu ništa napravili. Razlog tome je isti stil napadanja koji je Ferguson pročitao. Nani i Cleverley su dobili dodatne zadatke - paziti na bekove - što su činili sasvim u redu. Možda je to razlog pada, a možda i bojazan od Nanija.

2:2 na semaforu izgledalo je dobro za obje ekipe. To se moglo zaključiti po tempu utakmice koji je vidno pao. Bragi je bod bio kao kuća, dok se United štedio za bitnije susrete. No onda, niotkuda, Cleverley šalje iznenađujuće krivudavu loptu koja pronalazi Chicarita i 3:2 je tu. Do kraja se United branio, ušao je tek legendarni Giggs, no nije bitnije utjecao na igru. Braga je imala pokušaja, no ništa konkretno. Utakmica s malo prilika, tek 16 udaraca, a od toga samo osam u okvir. Kakva je to utakmica bila, najbolje će svjedočiti potpuna statistika.